Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Нова модель адаптивного карантину: що зміниться в Україні

Нова модель адаптивного карантину: що зміниться в Україні

В Україні кількість хворих на коронавірус COVID-19 перевищує вже 90 тисяч. У Міністерстві охорони здоров’я повідомили про різке зростання недужих з важким перебігом хвороби.  Лідерами за кількістю інфікованих є столиця, Львівщина та Чернівці. Завантаженість ліжок у цих регіонах - понад половини. Вже від понеділка, 17 серпня, в Україні впроваджують нову модель адаптивного карантину. Області та райони продовжують ділити на зони - "зелену", "жовту", "помаранчеву" та "червону". Але залежно від кількості недужих та завантаження лікарень. Так, без масок заборонено перебувати у громадському транспорті та приміщеннях. А далі вже все буде залежати від зони, в яку потрапить конкретний район чи навіть місто.

ВІДЕО ДНЯ
Читайте також:
Зони карантину за новими правилами: куди потрапило Закарпаття

"Зелена", "жовта","помаранчева" та "червона" - до якої з них потрапляє конкретний населений пункт визначатимуть за трьома показниками:

Реклама
  • заповненість ліжок у мед закладах;
  • середня кількість тестувань;
  • показник захворюваності.

Найсуворіші обмеження в "червоній" зоні. І зараз в ній опинились 8 адміністративно-територіальних одиниць. Це місто Дубно, Біляєвка Одеської області, Самбір Львівської та кілька районів в Івано-Франківській, Рівненській та Чернівецькій областях. Власне ці населені пункти повертаються до карантину, який був у квітні. Заборонений громадський транспорт, робота салонів краси, торговельно-розважальні центри, масові заходи, міжміське сполучення. І якщо ситуація не зміниться, то саме в цих населених пунктах діти не підуть від 1 вересня до школи та в садочки. Але міністр охорони здоров’я Максим Степанов каже, виправити цю ситуацію ще є можливість:  "Цей рівень встановлюється чітко на 14 днів. Ми можемо прогнозувати потім. В залежності від ситуації він може змінюватись. Якщо ми кажемо про школи, то червоний рівень від 17 числа, а перше вересня це вівторок. То якщо вони попрацюють, якщо на території цього району або міста будуть дотримуватись всіх правил, я впевнений, що ситуація може відразу виправитись".

Реклама

У навчальних закладах, які опинились в "помаранчевій" зоні, обмежать кількість людей на лекціях - не більше 20 студентів. Нині в цій зоні опинилась фактично вся Львівська область і сам Львів. Обмежать там і діяльність спортзалів, проведення масових заходів, відкладуть планові операції, громадський транспорт братиме лише половину пасажирів від кількості місць. Столиця від завтра опиняється в "жовтому" рівні небезпеки. І це означає, що окрім загальних правил, які є в "зеленій" зоні - дистанція та носіння масок, не більше 1 людини на 5 квадратних метрів, додається заборона роботи ресторанів та нічних клубів після 12 години ночі.

Читайте також:
З понеділка карантин можуть посилити в чотирьох областях: чи є у списку Закарпатська

Медики відзначають загальноєвропейську тенденцію - більше хворіють люди віком від 20 до 40 років. Тому максимально намагаються обмежити розважальні заходи. В "жовтій" зоні закриють хостели. Заборонять відвідувати будинки для людей похилого віку. А ще можливо доведеться відкласти гучне весілля чи день народження. Точно не варто поспішати замовляти ресторани. Адже кількість гостей на таких заходах обмежать - не більше 20 людей. "Достатньо велика кількість випадків коронавірусної хвороби пов’язана саме зі святкуванням днів народження, весіль або інших таких заходів, коли збирається велика кількість людей. Кіцманський район (Чернівецька область), за наявною інформацією саме з трьох весіль, які відбувались і пішов хворіти і зараз він дійшов до "червоної" зони", - пояснив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко. Контролювати порушення мають місцеві органи та поліція. Заклади, які будуть порушувати такі норми, заплатять штраф від 170 тисяч гривень. Переглядатимуть колір зони щотижня. Але попри те, що кількість хворих щодня зростає, не всі дотримують навіть елементарних правил - це дотримання дистанції та маска в громадському місці.

Реклама

Нагадаємо, що в одному з районів краю зафіксували спалах COVID-19.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно