Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

День студента: історія свята і цікаві факти

День студента: історія свята і цікаві факти

Весь світ відзначає Міжнародний день студента сьогодні, 17 листопада. Історія цього свята почалася під час Другої світової війни. І дата 17 листопада обрана не випадково.

ВІДЕО ДНЯ

17 листопада у 1939 році нацистські війська заарештували і розстріляли лідерів Союзу студентів у Чехії. Більш того, понад 1000 студентів потрапили до концтабору, який був розташований у Заксенхаузені, а дев’ятьох активістів студентського руху стратили у в’язницях Парижа.

За особистим наказом лідера Третього Рейху Адольфа Гітлера всі університети в окупованій Чехії були закриті аж до закінчення війни, і в пам’ять про ці звірства запровадили Міжнародний день студента.

Реклама

Українці вперше почали відзначати це свято в 1999 році, а історія з "другим" днем студента, який випадає на 25 січня, пов’язана з днем святої мучениці Тетяни. У далекому 1755 році імператриця Єлизавета відкрила в Москві перший університет, а святу Тетяну вважають покровителькою знань і студентства.

Цікаві факти

Реклама

Сучасні студенти практично нічого не знають про "криваву" історію створення цього свята, тому вони всіляко веселяться в ці дні.

Наприклад, в Португалії молодь 17 листопада збирається опівночі біля королівського пам’ятника і голосно співає різні пісні. Студенти у святкові дні надягають форму своїх навчальних закладів, а в місті Коїмбра навіть спалюють в котлах стрічки кольору свого факультету.

Американські студенти, в свою чергу, вважають за краще відзначати це свято на домашніх вечірках або в клубах. У Данії День студента вважається сімейним святом, а влада Німеччини зовсім звільняє молодь від занять, і в ці дні проводять різноманітні спортивні змагання.

Реклама

Але в Греції 17 листопада – річниця кривавих студентських протестів, які сколихнули країну в 1973 році. У цей день традиційно приносять квіти до меморіалів, а також влаштовують численні демонстрації.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно