Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Віряни вшановують пам’ять Святої Анни: історія свята та народні прикмети

Віряни вшановують пам’ять Святої Анни: історія свята та народні прикмети

Віряни вшановують пам’ять Святої Анни: історія свята та народні прикмети

22 грудня віруючі відзначають важливе релігійне свято – Зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці. У народі це свято називають Анною Зимовою або Темною.

ВІДЕО ДНЯ

Це свято присвячене дню зачаття пресвятою Анною і Іоакимом діви Марії. У нього багато назв: Зачаття, день святої Анни, Анна Темна, Анна Холодна, Анна Зимова, зачаття святої Анни, Ганни, Ганки, Ганночное зачатье. Також в цей день іменини відзначають жінки з ім’ям Анна.

Читайте також:
Різдво на Закарпатті: традиції Святвечора та гарні українські колядки
Реклама

Крім того, 22 грудня – це найкоротший день і найдовша ніч у році, день зимового сонцестояння. З цим і пов’язана назва Анна Темна – через те, що ця ніч в році найдовша. Предки-язичники 22 грудня святкують важливе свято – Коляду, Зимове новоліття, народження Ярила-сонця. Після цієї дати світловий день потроху стає довшим.

Історія свята

Анну та її чоловіка Іоакима називають Богоотцями, адже вони були предками Ісуса Христа по плоті. І чоловік, і дружина були праведними християнами. До старості вони прожили бездітними і постійно молилися, щоб Господь подарував їм дитину.

Реклама

Згідно з переказами, одного разу втративши надію, Іоаким відправився поневірятися в пустелю, а Анна побачила на дереві гніздо з пташенятами і почала гаряче молитися з проханнями про дитинку. Вона пообіцяла, що якщо Небеса пошлють їм дитину, вона принесе її у служіння Богу. Тоді їй явився Ангел, який розповів, що народитися у них дочка Марія, через яку благословляться всі племена світу.

Після цього подружжя вирушило в Єрусалим, де зачали і народили доньку. З якого року почали відзначати свято, точно не відомо. Перші згадки про нього з’явилися у VIII столітті.

Що прийнято і заборонено робити на день Анни Зимової 

Анну вважають покровителькою жінок, вагітних, матерів. Традиційно у цей день їй молилися про дарування дітей, зцілення недуг (у тому числі безпліддя), за дітей і їх благополуччя, а також за сім’ю.

Реклама

У цей день вагітні дівчата весь день постили і не виходили з дому. При цьому жінкам при надії під час Різдвяного посту не потрібно було обмежувати себе в їжі. Їм заборонялося виконувати будь-яку фізичну роботу, в тому числі шити і в’язати. Вони молилися, прохаючи про легкі і безпечні пологи.

До слова, працювати в цей день заборонялося не тільки вагітним, але і всім жінкам. Тому традиційно в цей день вони збиралися невеликими компаніями, починали підготовку до Різдва і Нового року, виготовляли прикраси і придумували, як їх відзначатимуть. Вже після свята Анни Зимової жінки починали генеральне прибирання.

День зимової Анни у народі вважають святом бджолярів. У цей день перевіряють вулики і читають спеціальний заговір, щоб у вуликах всі були здорові, а меду було багато.

Народні прикмети

  • Який буде день до полудня, така зима буде до кінця грудня.
  • Якщо в свято йде дощ, значить вся весна буде дощовою.
  • Тихий і безвітряний день — на врожай фруктів.
  • Якщо 22 грудня світлий день, то напередодні Нового року буде морозно і сонячно.
  • Якщо на Анни Зимової похмуро і дерева вкриті інеєм, останній день року буде похмурим і теплим.
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно