Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Що зміниться у січні: подорожчання комуналки, нові податки та мінімалка

Що зміниться у січні: подорожчання комуналки, нові податки та мінімалка

Що зміниться у січні: подорожчання комуналки, нові податки та мінімалка

У січні 2021 року на українців чекає ряд змін.

ВІДЕО ДНЯ

Бюджет

У новий рік – із новим бюджетом. Середньорічний курс долара згідно з ним становитиме 29,1 грн.

Реклама

2,6 млрд грн влада заклала на «проведення вакцинації населення» від коронавірусу, а 58,6 млн грн – на «створення сучасної спеціалізованої лабораторії для роботи з інфекційними матеріалами».

Читайте також:
З 1 січня "Нафтогаз" припиняє підключення тарифного плану "Річний"
Реклама

Зарплати

Відповідно до нового бюджету, мінімальна заробітна плата з 1 січня 2021 року становитиме 6000 грн. А наприкінці року, з 1 грудня 2021-го, вона має зрости ще на 500 грн. 

Прожитковий мінімум поки не зміниться — 2189 грн. Протягом року його планують підвищити двічі — з 1 липня до 2 294 грн, а з 1 грудня до 2 393 грн. 

Реклама

Середня зарплата в новому році очікується на рівні 13 632 грн на місяць. Зарплати медиків обіцяють підвищити на 30%.

Умови діяльності ФОПів

Із 1 січня 2021 року ФОПам на загальній системі оподаткування більше не треба буде вести Книгу обліку доходів та витрат. Її замінить затверджена Мінфіном Типова форма, яку можна заповнювати в паперовому або електронному вигляді, а також через електронний кабінет платника податків. Але не кваптеся викидати Книгу — її необхідно зберігати протягом 3 років після останнього звітного періоду.

Використовувати касові апарати більшості ФОПів другої-четвертої груп, які сплачують єдиний податок, поки не доведеться – цей обов’язок відклали до 1 січня 2022 року.

Податки для ФОПів

Нова мінімальна зарплата та прожитковий мінімум автоматично підвищать податки для фізичних осіб-підприємців (ФОПів), які мають спрощену систему оподаткування. 

ЄСВ із 1 січня становитиме 1 320 грн, з 1 грудня – 1 430 грн. 

Реклама

Також із 1 січня ФОПи першої групи платитимуть 227 грн єдиного податку, ФОПи другої групи – 1 200 грн, а ось для ФОПів третьої групи розмір єдиного податку залежатиме від доходу (3%, якщо ФОП є платником ПДВ, та 5% – якщо ні).

Для ФОПів I групи президент ініціював податкові канікули: підприємців звільнять від сплати єдиного податку та ЄСВ із грудня 2020 року до травня 2021 року. Тобто у 2021 році вони зможуть зекономити 6 600 грн на сплаті ЄСВ та 1 094,5 грн на сплаті єдиного податку.

Податки аграріїв

Із 1 січня починається процес зниження податку на додану вартість (ПДВ) для окремих категорій аграрних товарів, зокрема для пшениці, жита, ячменю, кукурудзи, соняшникового насіння. Тобто раніше на всі товари в країні ПДВ становив 20%, а тепер виняток зробили для аграріїв, установивши їм податок на рівні 14%. Детальніше про те, як і чому ухвалили цей закон, читайте в нашому матеріалі.

Пенсії

Для людей, старших за 65 років, зі стажем 25 років для жінок і 30 – для чоловіків із 1 січня пенсії зростуть із 2 100 грн до 2 400 грн, а з 1 липня – до 2 600 грн. 

Від 1 березня запланована індексація пенсій на 11%, а з квітня – автоматичний перерахунок пенсіонерам, які працюють, із урахуванням зарплати й напрацьованого стажу.

Реклама

З липня пенсіонерам віком від 75 до 80 років доплачуватимуть по 400 грн, а старшим за 80 років – 600 грн.

Читайте також:
У кого найдешевший газ у січні: перелік компаній

Комуналка та субсидії

Із 1 січня 2021 року зросте вартість газу. Більшість компаній пропонують його за ціною 8,8-9,9 грн за кубічний метр. Дізнатися ціну свого постачальника можна на його сайті. 

Українці платитимуть більше не лише за сам газ, а й за його постачання – у кожному регіоні вартість цієї послуги є різною, але в середньому в країні вона становитиме близько 2 грн за кубометр. 

Тариф на електроенергію для населення, за інформацією Міненерго, з 1 січня мав би зрости більш як у 2,5 раза – до близько 3.30 грн/кВт год. Щоб цього не сталося, уряд встановив єдину фіксовану ціну на електричну енергію для побутових споживачів – 1,68 грн/кВт год.

На субсидії в новому бюджеті передбачено 36,6 млрд грн – на пів мільярда менше, ніж минулого року. Це пояснюють зростанням мінімальної зарплати та відносно теплими зимами впродовж останніх років. 

Реклама

З хорошого – уряд дозволив отримувати субсидію домогосподарствам, члени родини яких офіційно працюють за кордоном або перебувають за межами України в період догляду за дитиною до 3-х років.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно