Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Частині українців заборонять купувати ліки без паспорта: у чому суть і кому загрожують штрафи

Частині українців заборонять купувати ліки без паспорта: у чому суть і кому загрожують штрафи

Частині українців заборонять купувати ліки без паспорта: у чому суть і кому загрожують штрафи

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким пропонують заборонити продаж лікарських засобів дітям до 14 років. Він став особливо актуальним після того, як в Україні прокотилася нова хвиля спроб самогубства серед підлітків за допомогою великої кількості таблеток. І хоч до таких вчинків дітей штовхають "ігри" в соціальних мережах і їхній психологічний стан, парламентарії вирішили запобігти проблемі законодавчим шляхом.

ВІДЕО ДНЯ

Які саме обмеження пропонують ввести народні депутати і чи будуть вони ефективними

Що змінить закон?

Ключова деталь законопроєкту №5122 – під час купівлі ліків в аптеці підліток повинен буде показати паспорт (який громадяни України вже отримують у 14-річному віці) в разі виникнення сумнівів щодо його віку. Автори документа вважають, що він унеможливить неконтрольоване споживання дітьми таблеток не за призначенням.

Реклама

Один із ініціаторів законопроєкту, нардепка Оксана Дмитрієва наголосила, що проєкт закону писали швидко, тому він буде доопрацьовуватися. "Ключовий момент – невідкладні заходи. І це – заборона реалізації. Інтернет-торгівля – це окрема стаття, і вона не відкидає заборони на реалізацію. У середу (3 березня) цей проєкт закону та ще два альтернативні ми розглядатимемо на засіданні комітету з питань здоров’я нації й вийдемо на той варіант, який оптимально зможе врегулювати це питання", – сказала вона.

Читайте також:
У шкільних їдальнях заборонять продавати газовані напої та каву
Реклама

За дітьми залишиться право купувати в аптеці супутні товари:

  • засоби особистої гігієни;
  • мінеральну воду;
  • харчові добавки;
  • косметику.

Порушив правила – отримаєш покарання

Реклама

Окрім цього законопроєкту, у ВР працюють над внесенням змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, щоб встановити відповідальність за продаж дітям ліків. За таке порушення хочуть штрафувати на суму від 102 до 425 грн, а за повторне порушення – від 425 до 1190 грн.

Проблему в аптеці не вирішити: позиція фармацевтичної галузі

Представники фармацевтичної галузі не проти ухвалення законопроєкту, проте вважають проблему соціальною, яку не вирішити лише обмеженням щодо продажу ліків. Директор Аптечної професійної асоціації України, доктор фармацевтичних наук, професор Володимир Руденко зазначив, що на дітей впливає нездорове користування інтернетом.

"Проблема, яка виникла в нашій країні, соціального характеру. Тому що надзвичайно великий вплив на підліткове середовище мають соціальні мережі. Я не проти, це дуже сучасний комунікативний засіб, але в той же час там розповсюджується інформація, яка має негативний вплив на свідомість молодого покоління. Через карантин обмежилося спілкування і молодь заліза в телефони, а там хто на що гаразд. Хтось від таблеток хоче отримати ефект чи афект, а хтось хоче швидко вирости", – сказав Руденко.

Він називає нетиповими випадки, коли діти свідомо купують ліки, щоб заподіяти собі шкоду. Зазвичай діти з’являються в аптеці, коли їм погано і потрібна допомога, або коли вони купують щось за проханням батьків чи рідних.

"Часто підлітки звертаються до аптечних працівників, якщо їм погано, почалася алергія. Є речі, які складно піддати жорстким обмеженням. Але враховуючи ті випадки, які відбулися, мабуть, треба такі обмеження ввести. Це допоможе, ми підтримуємо ці правила", – додав Руденко.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно