Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Вакцина для відомих людей: Ляшко пояснив, звідки беруться "надлишки"

Вакцина для відомих людей: Ляшко пояснив, звідки беруться "надлишки"

Вакцина для відомих людей: Ляшко пояснив, звідки беруться "надлишки"

Міністерство охорони здоров’я дозволило вакцинувати проти COVID-19 публічних та відомих осіб поза чергою, щоб не пропадали невикористані дози, адже кожен флакон CoviShield/AstraZeneca містить 10 доз вакцини – і на їх використання є лише 6 годин. Про це розповів заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко на брифінгу 5 березня.

ВІДЕО ДНЯ

"Щоб показати, що вакцинуватися проти COVID доцільно і безпечно, наказом від 1 березня міністр охорони здоров’я Максим Степанов вніс зміни до дорожньої карти вакцин. Цими змінами ми дозволили популяризувати проведення щеплень залишковими дозами, які утворюються під час проведення виїзних мобільних сесій, публічних і відомих осіб… З метою раціонального використання залишкових доз дозволяється вакцинувати відомих публічних осіб у разі, якщо була зафіксована відмова від вакцинації тих людей, яких сьогодні вже було заплановано щеплювати і заради яких був відкритий 10-дозний флакон", – пояснив головний санітарний лікар України.

Читайте також:
Володимир Зеленський зробив щеплення від коронавірусу
Реклама

За словами Ляшка, коли кількість людей, що вакцинуються у день роботи мобільної бригади, була не кратна 10-ти, коли залишалося пару доз – тоді також дозволяється запрошувати до вакцинації людей, які не були в першому етапі вакцинації проти COVID.

"Третій випадок, коли дозволяється використовувати (вакцину так), коли людина прийшла на вакцинацію, але в неї були виявлені протипокази до вакцинації. У таких випадках вакцинація не проводиться, а дозу можна використати так, як це передбачено наказом", – зазначив Віктор Ляшку.

Реклама

Ляшко пояснив, що вакцина CoviShield/AstraZeneca, яка прийшла в Україну першою, поставляється у 10-дозних флаконах. Після відкриття флакону ці 10 доз треба використати впродовж 6 годин. Повторне охолодження  чи повторне перевезення цих доз суворо заборонено. Якщо ця вакцина не буде використана, вона підлягає утилізації.

Саме для того, "щоб ці дози не пропали і не були утилізовані", внесено зміни до дорожньої карти, пояснив головний санітарний лікар. 

Нагадаємо, вчора очільник Закарпаття вакцинувався від коронавірусу.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно