Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • В Україні змінили рішення щодо лічильників на газ: скільки доведеться платити

В Україні змінили рішення щодо лічильників на газ: скільки доведеться платити

В Україні змінили рішення щодо лічильників на газ: скільки доведеться платити

В Україні терміни встановлення газових лічильників для сімей перенесли з 2021-го до січня 2023 року. У облгазів є час, щоб зібрати з українців гроші на прилади обліку, а у громадян – щоб розібратися з обсягами свого споживання. У більшості випадків лічильники дозволяють економити на комуналці, однак це можливо далеко не завжди.

ВІДЕО ДНЯ

Хто повинен заплатити за лічильники?

В тариф на розподіл газу вже закладені кошти на встановлення лічильників. Наприклад, у 2020-му на це йшло 4,5 грн із кожних сплачених 100 грн. Нардеп Сергій Шахов, який і став ініціатором перенесення термінів, підрахував: зібраних із 2016 року коштів вистачило б на встановлення трохи більш ніж 1 млн лічильників. І це до того, що зараз, за словами глави профільного парламентського комітету Олексія Кучеренка, без лічильників газом користуються 2,1 млн сімей, а це приблизно 5,5 млн осіб.

Реклама

"Витрати на встановлення індивідуальних лічильників природного газу для населення, що проживає в квартирах і приватних будинках, у яких це паливо використовується тільки для приготування їжі, передбачаються структурами тарифів на послуги розподілу природного газу починаючи з 2016 року", – пояснює Шахов.

Із лічильником можна економити?

Реклама

Головна ідея: газ – це такий же товар, як цукор, сіль або борошно. Українці без лічильників платять не за ту кількість товару, яку використовували, а за усередненою нормою. Наприклад, якщо в середньому споживачі за певний період використовують Х кубів газу, то без лічильника стільки оплачувати й доведеться. І навіть якщо ви витрачаєте удвічі менше, все одно без лічильника доведеться переплачувати.

Читайте також:
Українцям введуть нові тарифи на газ

Скільки потрібно платити згідно з нормативом сім’ї з трьох осіб:

Реклама
  • є тільки газова плита – 9,6 кубометра (67 грн);
  • газова плита і водонагрівач – 31,47 кубометра (219,4 грн).

Якщо вам запропонували встановити лічильник, а ви самі від нього відмовилися, то це можуть розцінити як порушення і перевести на граничні норми споживання. А вони в кілька разів вищі (з розрахунку на трьох осіб):

  • є тільки газова плита – 29,4 кубометра (205,5 грн);
  • газова плита і водонагрівач – 70,8 кубометра (494,8 грн).

Коли з лічильником доведеться платити більше?

Лічильник потрібно ставити в будь-якому разі, навіть якщо в результаті доведеться платити за газ більше. Суми в платіжках залежать від багатьох чинників:

  • скільки осіб прописано й скільки насправді проживає;
  • як часто сім’я готує їжу і в яких обсягах;
  • яку техніку використовують.

До речі, лічильник можна встановити і самостійно, не чекаючи, поки це зробить постачальник комунальної послуги. Прилад обліку разом із встановленням обійдеться приблизно від 4 до 7 тис. грн. 

Реклама
Читайте також:
Стало відомо, коли запрацює річний тариф на газ для населення

Чи можуть встановити один лічильник на багатоповерхівку?

Ні. Лічильники на весь будинок можуть встановити, якщо на це дали згоду всі мешканці. Припустімо, що в будинку реально проживає 200 осіб, а прописано всього 70. Витрачати газ будуть всі мешканці, а платіжки розділять за все на 70 осіб. У результаті за тих, хто живе не за пропискою, будуть платити сусіди.

Облгазам вигідніше встановлювати будинкові лічильники. Так дешевше. Однак і закон, і роз’яснення профільних відомств забороняють це робити без згоди пожильців.

Якщо ж ви вирішили купувати самостійно лічильник на свою квартиру, то треба враховувати: якщо газ використовується тільки для готування – підійде G1.4, якщо ж є газова колонка або котел, краще встановити прилад обліку G2.5 або G4. Перед вибором лічильника варто порадитися з експертами, оскільки від пропускної здатності приладу обліку залежить і його вартість.

До речі, якщо ви щомісяця платите абонплату на газ у розмірі 300 грн, то тільки торік ви віддали облгазу "на встановлення" лічильника 162 грн. У такому разі купівля вашого лічильника облгазом "окупиться" приблизно за 10 років (у середньому прилад обліку в закупівлі без витрат на встановлення коштує 1,1-1,3 тис. грн).

Рано чи пізно лічильники на газ доведеться встановити всім українцям

Реклама

Чергове перенесення термінів говорить тільки про одне: облгази неефективно розроблюють і реалізують свої інвестиційні плани, а місцеві й державні органи влади не можуть знайти кошти на допомогу у встановленні приладів обліку хоча б для тих, хто цього потребує.

Як раніше писало інтернет-видання "PMG.ua", в Україні можуть підвищити тариф на передачу електроенергії.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно