Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Колишня очільниця МОЗу заявила, що варто переглянути план вакцинації освітян

Колишня очільниця МОЗу заявила, що варто переглянути план вакцинації освітян

Колишня очільниця МОЗу заявила, що варто переглянути план вакцинації освітян

Міністерка охорони здоров’я 2019-2020 рр Зоряна Скалецька на своїй сторінці у ФБ пояснила, чому потрібно переглянути план вакцинації стосовно освітян. Наразі освітян планують вакцинувати після 2,9 млн українців (першого і другого етапів) в червні-вересні. Такі терміни початково суперечать логіці навчального процесу, вважає Скалецька.

ВІДЕО ДНЯ

Особливо, якщо врахувати, що темпи вакцинації наразі відстають від запланованих, а отже можемо отримати початок вакцинації викладачів та вчителів у вересні-жовтні, що ставить під загрозу і їх здоров’я, і планування наступного навчального року та реалізацію права на освіту дітей в безпечних умовах, каже екс-міністерка.

Читайте також:
Кулеба пояснив, чому країни ЄС не поділяться вакцинами з Україною вчасно
Реклама

На прикладі вакцинації медиків видно, наскільки важлива попередня робота - по збору списків бажаючих, по плануванню логістики, по інформуванню громадян. І вищі навчальні заклади і школи планують наступний навчальний рік в травні-червні. Їм потрібно розуміти чи будуть вони провакциновані до вересня, і чи зможуть переходити в офлайн режим роботи, адже зараз більшість університетів навчають онлайн, – каже Скалецька.

План вакцинації передбачає, що освітян будуть вакцинувати в червні-вересні. Липень та серпень період відпусток у працівників цієї сфери. Попереду – вступна кампанія. Різко збільшується спілкування між абітурієнтами, їх батьками, працівниками університетів, інститутів, коледжів.

Реклама

Якби освітяни, які задіяні в приймальних комісіях провакцинувалися до цього часу, вважає Зоряна Скалецька, то це зупинило б додаткове розповсюдження вірусу та вберегло б працівників ВЗО від важкого перебігу хвороби навіть у випадку зараження.

Що ж потрібно, на думку посадовиці, нагально робити, щоб безпечно спланувати наступний навчальний рік і розпочати його в безпечних умовах:

  • Вже зараз почати збирати списки. Попередньо обов’язково пояснити викладачам та вчителям переваги проведення вакцинації, які протипоказання, які загрози та як їх попередити. Для формування списків можна не просто ставити людям питання “чи готові вакцинуватись?”, а розділити список на кілька категорій:
    - бажаю вакцинуватись;
    - бажаю, але подивлюсь яка буде вакцина;
    - недавно перехворів, почекаю;
    - категорично проти.
    Тоді буде зрозуміла і детальна картина і причини відмови.
  • Пришвидшити темпи вакцинації. Австралія почала вакцинацію на 2 дні раніше за нас, в нас 62 тисячі, в них - 162. Уряд обіцяв нам 5 млн вакцинацій на місяць, тож чекаємо.
  • Пришвидшення темпів дозволить внести зміни в план вакцинації, щоб освітяни почали вакцинацію вже в травні. 
Реклама

Нагадаємо, що МОЗ розповіло про можливі реакції на вакцинацію від ковід-19.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно