Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Весняне рівнодення 2021: традиції і прикмети

Весняне рівнодення 2021: традиції і прикмети

День весняного рівнодення 2021 року випадає на 20 березня. Це момент, коли день за своєю тривалістю прирівнюється до ночі, а потім поступово стає все довшим. Весняне рівнодення вважається початком астрономічної весни. З давніх-давен люди наділяли його сакральним значенням. Багато народів цього дня відзначають настання нового року. Про головні прикмети, традиції і заборони свята читайте далі в матеріалі.

ВІДЕО ДНЯ

Що таке весняне рівнодення

Весняне рівнодення в північній півкулі відбувається 20 березня. Через відмінності між календарним і астрономічним роком щороку воно зсувається на кілька годин.

Реклама

2021 року Сонце 20 березня об 11:37 за Києвом перетнуло небесний екватор і перейшло з південної півкулі до північної, а Земля зайняла вертикальне положення щодо світила. Саме так зазначається в повідомленні кафедри метеорології і кліматології КНУ імені Тараса Шевченка.

Читайте також:
Погода на квітень 2021 року: коли запанує справжня весна
Реклама

День весняного рівнодення вважається початком астрономічної весни: з цього моменту день стає довшим за ніч. На землю приходить тепло, а заморозки припиняються. Коли Сонце знову переходить до південної півкулі, настає осіннє рівнодення – 2021 року воно випадає на 22 вересня.

Традиції весняного рівнодення

З давніх-давен люди наділяли весняне рівнодення містичним значенням. Вважалося, що в цей час не тільки день прирівнюється до ночі, а й в усьому світі світло починає переважати над темрявою.

Реклама

Весняне рівнодення вважається початком нового року в багатьох народів. Його використовують для розрахунку дати найважливіших релігійних свят: в іудаїзмі (Песах), християнстві (Великдень), ісламі (Навруз).

Наші пращури на честь рівнодення влаштовували веселі гуляння зі святковим, але пісним застіллям. Свято називалося "Жайворонки", або "Сороки", "40 Птахів".

Господині випікали обрядове печиво у формі пташок – "жайворонки". Діти бігали з ним по селу, наспівуючи пісеньки. Вважалося, що такий ритуал може прискорити повернення птахів з вирію і, відповідно, прихід весни.

Що потрібно робити в день весняного рівнодення

  • Вважається, що в день весняного рівнодення потрібно прибрати вдома і позбутися всього зайвого – викинути або віддати нужденним старі речі, щоб очистити житло від непотрібної енергетики і звільнити місце для всього нового й позитивного.
  • Рекомендується будувати плани на майбутнє і загадувати бажання. Можна записати їх на папері, чітко, до дрібниць сформулювавши бажане.
  • Водночас слід попрощатися з негативними думками: наприклад, написати на аркуші паперу про все, що було причиною переживань минулого року, і спалити його.
  • У народі вважається, що весняне рівнодення – ідеальний час для продовження молодості. 20 березня корисними є очищаючі пінні ванни, маски та інші косметичні процедури.
  • Астрологи радять наповнити цей день позитивною енергетикою: веселитися, посміхатися, жартувати, слухати енергійну музику.
Читайте також:
Коли Великдень у 2021 році: дата святкування

Що не можна робити в весняне рівнодення

Реклама
  • Думати про погане й сумувати, щоб уникнути негативу в майбутньому. За повір’ям, чим веселішим буде весняне рівнодення, тим яскравішим і кращим буде весь рік.
  • Лаятися, злитися, конфліктувати і в цілому допускати негативні емоції, які в День весняного рівнодення особливо небезпечні, тому що можуть породити енергії руйнування в житті.
  • Садити вербу і без свічки ввечері виходити на вулицю: згідно з народною прикметою, нечиста сила влаштовує шабаші, від чого може захистити вогонь.

Прикмети у весняне рівнодення

  • Яка погода на рівнодення – така буде й усі наступні 40 днів.
  • Тепло – нічних заморозків більше не буде.
  • Похмуро і прохолодно – наступні 40 днів ночами будуть заморозки.
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно