Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Вакцинація в Європі очима українців

Вакцинація в Європі очима українців

Пандемія COVID-19 лютує не лише в Україні, але і в усьому світі. Коронавірусна хвороба змінила не тільки звичне життя українців, але й жителів Європейського Союзу. Ускладнений перетин кордону, локдауни, обмеження та, найголовніше, втрати серед населення спонукають чималу кількість європейців якнайшвидше вакцинуватись. Адже, на думку багатьох, це чи не єдиний спосіб подолати хворобу, а отже, майже повернутись до звичного життя. Інтернет-видання “PMG.ua” поспілкувалось із нашими земляками, які вже зробили щеплення від коронавірусу.

ВІДЕО ДНЯ

Нині одним із лідерів по вакцинації є Угорщина. Тут станом на 14 квітня провакциновано вже понад 30% населення, а саме 3 037 023 особи вже щеплені першою дозою, а другою – 1 290 709. Серед вакцинованих, щоправда, лише першою дозою, є й екскурсоводка з Будапешта Яна Лучанінова. Вона зуважила, що статистика кількості вакцинованих красномовно свідчить про ставлення угорців до вакцинації.

Вакцинація в Європі очима українців – 01
Реклама

Сама ж пані Яна вирішила щепитись, оскільки вона співставила ризики. “Важкість протікання коронавірусної хвороби та її наслідки я вважаю куди небезпечнішими за щеплення. Тому я вирішила вакцинуватись”, – сказала Яна Лучанінова. За її словами, щеплення було зроблене зранку. А о другій половині дня відчувалось підвищення температури тіла, слабкість, сонливість, озноб. Утім, враховуючи всі ризики вакцинації, вона відчуває себе захищеною.

Так само частково побічні ефекти були і у Ольги Брайляк, яка нині мешкає у столиці Словаччини — Братиславі. “Процес загалом пройшов добре, після першої дози крім дискомфорту в руці нічого не було, після другої кілька днів трималася температура, але нічого надзвичайного. Зараз почуваюся прекрасно”, – розповіла про свій досвід вакцинації закарпатка.

Реклама
Читайте також:
"Україна має виробляти власну вакцину від коронавірусу", – Максим Степанов

Пані Ольга наголосила на тому, що питання “вакцинуватись чи ні” навіть не стояло, адже протягом останніх кількох років щоосені вона проходить щеплення від грипу і за цей період ні разу не хворіла. Тому як тільки з’явилася можливість отримати вакцину від ковіду, без жодних сумнівів записалася. Загалом, за її словами, більшість словаків за вакцинацію, хоча тут від початку точаться суперечки стосовно вакцин і дій влади.

Вакцинація в Європі очима українців – 02
Реклама

“Як на мене, процес вакцинації відбувається дуже повільно і погано організовано: за більш ніж 4 місяці було подано всього 1 млн вакцин, обидві дози отримало менше 300 тис людей. Також зараз багато хто відмовляється від вакцини, оскільки в загальному доступі є лише AstraZeneca. А люди бояться побічних ефектів”, – розповіла Ольга Брайляк.

Станом на 13 квітня у Словаччині першою дозою було провакциновано 891 404 осіб, що складає понад 15% населення.

Так само близько 15% населення вже щеплено і у Польщі. Станом на 12 квітня у Польщі щеплено 5670769 осіб. Збирається зробити у цій країні щеплення і закарпатка Євгенія Балла.

“Я прихильник вакцинації, принаймні всі планові обов’язкові у мене і дітей є. Вакцинація від ковіду хоч і ведеться недовго, але досвід вакцинування у Ізраїлі показує, що кількість хворих з важким перебігом сильно знизилась. Хоч я і перехворіла відносно легко, проте це не дає мені гарантії, що я не захворію знову, а щеплення ми, мабуть, будемо в майбутньому робити так само як і щорічну вакцинацію проти грипу. Ще одним фактором “за” – введення ковід-паспортів (або сертифікатів вакцинації) для в’їзду до ЄС чи подорожей країнами Євросоюзу. Ми занадто втомилися від постійних тестуваннь, заборон, обмежень, роботи вдома, а коли в тебе двоє дітей (а в когось ще й дистанційне навчання) — то це ще те випробування для психічного здоров’я”, – зазначила Євгенія Балла.

Вакцинація в Європі очима українців – 03

За її словами, поляки загалом добре ставляться до вакцинації. Однак вони часто критикують уряд за повільний процес вакцинації. “Наразі у Польщі збільшують кількість пунктів щеплення і охоплюють все більше вікових категорій. Тому є сподівання, що процес вакцинації у Польщі пришвидшиться”, – зауважила Євгенія Балла.

Загалом, у сусідніх країнах ЄС, які межують з Україною, процес вакцинації йде швидше. Так, є чимало осіб, які не бажають зробити щеплення. Але більшість розуміє, що наразі вакцинація — це чи не єдиний спосіб повернутись суспільству до нормального життя. Як швидко світ подолає наслідки пандемії — покаже час. Але це залежить і від кожного з нас, якщо будемо берегти своє здоров’я.

Реклама
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно