Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 310 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 17 400+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 800+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 15 000+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1800+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпатка розповіла про особливості навчання студентів у Словаччині

Закарпатка розповіла про особливості навчання студентів у Словаччині

Закарпатка розповіла про особливості навчання студентів у Словаччині

Чимало молодих людей із України навчаються за кордоном. Освіта в країнах Європи відкриває нові можливості для наших студентів, які отримують не лише професійні знання, але й дізнаються про нові і корисні практики життя в інших країнах.

ВІДЕО ДНЯ

Закарпатка Марія Федорко нині навчається в Університеті Павла Йозефа Шафарика в Кошицях (Словаччина) на філософському факультеті на педагогічній спеціальності — комбінації німецької мови та літератури і психології. Саме з нею ми поспілкувались про життя студентів у Словаччині.

– Якими, на Вашу думку, є особливості навчання і освіти в Словаччині?

Реклама

– Я вважаю, що важливою особливістю навчання в Словаччині є самостійність студента та справедливість оцінювання. З погляду словацької системи освіти, кожен студент є дорослою особою, яка повинна самостійно орієнтуватися в літературі та різних наукових джерелах, вміти самостійно аналізувати та критично оцінювати матеріали, з якими працює, і виділяти з них найнеобхідніше. Окрім того, викладачі завжди оцінюють всіх однаково, за мірою реальної підготовки, і не тільки теоретичної. Дуже велику увагу приділяють саме розумінню вивченого та практичному застосуванню здобутих знань, тобто чи студент справді розуміє, як всі ці теоретичні знання пов’язані з практикою та чи може їх застосувати у реальному житті.

Читайте також:
Безкоштовне навчання в Словаччині
Реклама

– Що б Ви запозичили хорошого зі словацької системи освіти в Україну? Які, можливо, новації, плюси?

– На жаль, не можу об’єктивно порівняти системи освіти в Словаччині та в Україні, так як в Україні я вищу освіту не отримувала. Тому можу говорити тільки з того, що я чула від різних знайомих, які в Україні навчались або навчаються. Мені особисто дуже сподобалась одна цікава річ в Словаччині – кожен студент на початку кожного семестру сам собі обирає предмети і самостійно складає розклад через університетську електронну систему. Хоч досить нелегко накомбінувати всі предмети так, щоб вони один іншому не заважали і ви всюди встигали. Адже всі пари, окрім лекцій, обов’язкові і ви повинні бути завжди присутні, інакше ви предмет просто не здасте. Є блок обов’язкових предметів, які ви повинні пройти. І, звісно, додати їх до розкладу.

Крім того, є купа вибіркових предметів, певну кількість з яких ви також повинні пройти, тобто у вас є просто обов’язкова кількість кредитів, які ви за цей блок вибіркових предметів повинні "заробити", а ви вже самі вирішуєте, які з цих предметів собі оберете. Тобто, у вас є можливість обрати собі саме ті предмети, які вас справді цікавлять, що я вважаю досить вагомим плюсом. Також є і третій блок необов’язкових предметів, серед яких є різні спортивні дисципліни на вибір, від йоги аж до великого тенісу, а також різні предмети на удосконалення знань в іноземних мовах або комп’ютерних техніках. Наскільки я знаю, в Україні немає такої можливості, щоб студент сам вирішував, які предмети буде вивчати і як буде виглядати його розклад, тому вважаю, що це досить непогана ідея.

Реклама

– Напевно, Ви навчаєтесь серед студентів із різних країн. Як проводить свій час словацьке студентство і, зокрема, іноземні студенти? 

– Так, в університеті навчається досить багато іноземних студентів. Хоч на моїй спеціальності та, зокрема, на факультеті, де я навчаюсь, немає такої кількості іноземців. Але наскільки я знаю, є групи іноземних студентів, де вони збираються разом на різні вечори, знайомляться і т. д. Окрім того, в рамках університету для студентів, які вивчають іноземні мови або просто добре володіють іноземними мовами організовуються різні зустрічі у місті, зокрема в кафе та барах. Тобто, це вечори, де кожен може прийти і поспілкуватися з носієм тієї мови, яку вивчає. Дуже хороша річ для тих, хто з радістю вивчає нові мови.

– А яке у Вас склалось перше враження про Словаччину і виш, в якому навчаєтесь?

– Особисто моє перше враження було шокуюче, оскільки я мала відчуття, що потрапила до Гарварду, боялась, що не потягну і не зможу навчатись іноземною мовою. Відразу мене шокувала система освіти, вся ця організованість, плюс саме той розклад, про який я казала, тому що кожному першокурснику, навіть словацькому, важко зрозуміти, про що йдеться і зорієнтуватися в тій електронній системі. Тим паче на заповнення всього є визначені терміни, тобто, потрібно все робити швидко.

Читайте також:
Чи скасують ЗНО 2021: відповідь міністра

Спочатку мене це дуже налякало, тому що, не володіючи вільно словацькою мовою, важко в цьому зорієнтуватися. Навчання з перших хвилин мене також трошки занепокоїло, бо вимагають від студентів немало, багато матеріалів треба шукати самостійно. В рамках моєї спеціалізації з психології майже всі книги були чеською мовою, тому це був подвійний шок. Просто потрібно було більше напружитись, перекладати собі самостійно матеріали. Викладачі, напевно, як і всюди, не всі однакові, залежить від людини, але здебільшого раді допомогти та підказати. Особливо якщо бачать, що є бажання вчитися. Тільки треба допомогти в перекладі або пошуку чогось.

Тому перше враження було хоч і хвилююче через страх навчання іноземною мовою та усвідомлення всіх вимог, але, попри це, позитивне. Словаччина та університет мені сподобались. І за весь час навчання можу сказати, що все це навчило мене бути самостійною та відповідальною. І, звичайно, скільки всього я навчилась в рамках своєї спеціалізації.

Реклама

– Дякую за розмову. 

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно