Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Як закарпатські рятувальники наближаються до європейських стандартів

Як закарпатські рятувальники наближаються до європейських стандартів

Як закарпатські рятувальники наближаються до європейських стандартів
ВІДЕО ДНЯ

Співпраця України та європейських партнерів відбувається в багатьох сферах суспільного життя. Не винятком є і рятувальна справа. Для закарпатських рятувальників співпраця з колегами із сусідніх країн є не лише можливістю обмінятись досвідом, але і удосконалити власні навички, а також модернізувати матеріально-технічну базу. Зокрема, активними є контакти з польськими колегами завдяки участі у багатьох програмах.

Співпраця почалась ще під час реалізації пожежниками міст Ужгорода та Ряшева спільних проєктів в рамках програм транскордонного співробітництва Європейсткого інструменту сусідства та партнерства Польща-Білорусь-Україна 2007-2014. І завдяки успішному втіленню проектів згодом пожежники Закарпаття взяли участь у проєкті “Польська допомога задля розвитку”, яка фінансовується з фондів МЗС Польщі.

Реклама
Як закарпатські рятувальники наближаються до європейських стандартів – 06

Головне управління ДСНС України у Закарпатській області свій перший проєкт у рамках цієї програми почало реалізовувати у 2018 році. Проєкт мав назву “Удосконалення системи реагування на надзвичайні пригоди, пов’язані з дорожньо-транспортними пригодами та управління кризовими ситуаціями в Закарпатській області”.

Реклама
Читайте також:
Рятувальники навчали ужгородців правилам пожежної безпеки

За словами заступника начальника Управління ДСНС України в Закарпатській області Ярослава Бабяка, в рамках цього проєкту було закуплено 2 комплекти спеціалізованого гідравлічного інструменту, який дозволяє максимально швидко дістатися до потерпілих у дорожньо-транспортній пригоді, наприклад, коли їх затискає в ушкодженій автівці і потрібно деблокування. Зауважимо, що в 2018 році з 32 пожежно-рятувальних підрозділів Закарпатської області тільки 9 мали повні комплекти такого спорядження.

“Однак тільки наявність цього інструменту – це лише півкроку. Потрібні знання як його правильно застосовувати. Саме цьому напрямку приділялося чи не найбільше уваги. Спорядження потребує обдуманого використання і часто по-різному застосовується по відношенню до різних типів автомобілів. Саме цьому нас навчали провідні європейські інструктори, які проводять подібні навчання у країнах Європи. На підсумковій зустрічі з реалізації проєкту, ми вирішили, що буде правильним продовжувати роботу у цьому напрямку. Тоді ж народилася ідея як розширити межі нового проєкту – якщо ми вдосконалили навички рятувальників при ліквідації наслідків дорожньо-транспортних пригод, то чому б не піти далі? Зазвичай внаслідок ДТП людина отримує серйозні травми, тож після того як її деблокувати постає завдання у наданні їй першої долікарської допомоги. Це стало логічною основою для наступного спільного проєкту, у якому продовжували вдосконалення навичок рятувальників при реагуванні на дорожньо-транспортні пригоди та паралельно навчати як надавати першу долікарську допомогу при різноманітних травмах”, – розповів Ярослав Бабяк.

Реклама
Як закарпатські рятувальники наближаються до європейських стандартів – 07

Рятувальники вивчали основи анатомії і фізіології, як правильно здійснювати оцінку стану постраждалого, як проводити загальний та детальний огляд травмованого, що робити, якщо постраждалий у непритомному або шоковому стані, як реанімувати людину, окремо, коли це дорослий, дитина і навіть немовля, як застосовувати дефібриляцію.

Інструктори також моделювали ситуації групового ураження людей або дій рятувальників за умови великої кількості постраждалих, навчали що таке початкова сегрегація, логістика при подіях із значною кількістю травмованих і жертв, евакуація постраждалих із небезпечної зони, психологічна підтримка травмованих та родин жертв надзвичайних подій.

Для того, щоб закріпити навички долікарської допомоги, було закуплено медичне спорядження і обладнання, які дозволили створити своєрідну навчальну базу на основі навчального пункту, що діє в Аварійно-рятувальному загоні спеціального призначення ГУ ДСНС України у Закарпатській області.

Як закарпатські рятувальники наближаються до європейських стандартів – 08

Як зазначив Ярослав Бабяк, тепер під час курсів перепідготовки, а їх проходять всі пожежники та рятувальники, є змога поглиблено вивчати основи долікарської допомоги та відпрацьовувати частину з них на спеціальних манекенах.

Крім того, для зміценння потенціалу пожежно-рятувальної служби, в процесі реалізації цього транскордонного проєкту для потреб міста Ужгород і Ужгородського району було придбано пожежно-рятувальний автомобіль марки Mercedes-Benz 1224 моделі та все необхідне до нього пожежне спорядження та обладнання.

Реклама
Читайте також:
Аварійна зупинка крісельного підйомника: рятувальники провели видовищні навчання

“Автомобіль хоча й не новий, однак з дуже малим пробігом (19 тисяч км) та у відмінному стані і вже застосовується для ліквідації пожеж та різного роду надзвичайних ситуацій. Саме авто перед закупівлею пройшло повний технічний огляд, який засвідчив, що воно справне, а всі вузли та агрегати надійні та придатні до експлуатації”, – зауважив заступник начальника Управління ДСНС України в Закарпатській області.

Як закарпатські рятувальники наближаються до європейських стандартів – 09

Подбали у процесі проєкту і про особистий захист пожежників, які працюють в ДПРЗ-1 Головного управління ДСНС України у Закарпатській області – ужгородські пожежники отримали 36 нових одиниць спеціального одягу пожежного типу Scantex Predator та Scantex Raptor, 36 касок Rosenbauer Heros Titan та DRAGON HT 05, підшоломники, рукавиці-краги, спеціальні захисні чоботи, тепловізор, рукави, стволи, ліхтарики, плаваючі мотопомпи, апарати на стиснутому повітрі.

Зазначимо, що урочисте вручення автомобіля, спорядження та обладнання відбулося у лютому 2021 року за участі Генерального консула Республіки Польща у Львові пані Елізи Дзвонкевич, консула Томаша Коваля та голови Закарпатської обласної ради Олексія Петрова.

“Насамкінець хотілося б подякувати нашим партнерам з iHELP Institute, які невтомно працюють з нами вже не перший рік. Сподіваюся, нам і надалі вдаватиметься реалізувати наші задуми з розвитку рятувальної служби та її наближення до європейських стандартів”, – мовив Ярослав Бабяк.

Загалом, Управлінням ДСНС України в Закарпатській області прийнято рішення не спинятися на досягнутому, а й далі працювати у цьому напрямку. Тим паче, що нещодавно МЗС Республіки Польща знову оголосило конкурс на нові проєкти, тож зараз обласні рятувальники готують нову заявку. Тим паче, що в планах географічне розширення меж нового проєкту, а також залучення до нього нових партнерів.

Реклама
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно