Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

18 травня: яке сьогодні свято та що не можна робити

18 травня: яке сьогодні свято та що не можна робити

18 травня – великомучениці Ірини; ікони Божої Матері "Невипивана чаша".

ВІДЕО ДНЯ

Свята жила в І-II столітті і до хрещення носила ім’я Пенелопа. Ірина була дочкою правителя Лікінія з міста Мігдонії. Її вчитель Апеліан був християнином і розповідав дівчині про християнство. 

Коли батьки вирішили видати її заміж, до дівчини прилетіли 3 птахи: голуб із маслиновою гілкою, орел із вінком і ворон зі змією. Вчитель Апеліан пояснив це диво, що Господь бажає бачити її Своєю нареченою, і що вона перенесе багато страждань за свого Небесного Жениха. Після цього Пенелопа відмовилася виходити заміж, прийняла хрещення з рук апостола Тимофія, учня апостола Павла, і була названа Іриною.

Реклама
Читайте також:
Коли Трійця у 2021 році – дата святкування

Дівчина стала переконувати своїх батьків прийняти християнство. Мати раділа тому, що дочка стала християнкою, а батько вимагав, щоб вона поклонялася і поганським богам.

Реклама

Коли свята Ірина відмовилася від цього, то розгніваний батько Лікіній наказав зв’язати дочку і кинути її під ноги сполоханим коням. Але коні зупинилися. Очевидці, побачивши таке диво, увіровали в Христа.

Новий правитель заборонив Ірині проповідувати, а коли та не послухалася, велів кинути її у ров зі зміями та скорпіонами. 10 днів свята сповідниця перебувала в рові і залишилась неушкодженою. Тоді правитель наказав розрізати св. Ірину пилою начетверо, але несподівано здійнялася буря, почалася страшна злива, багато поган увірувало в Христа, народ повстав проти мучителя.

За кілька днів до смерті Ірини їй явився Господь, ознаменувавши себе хрестом, свята Ірина увійшла в одну з печер в місті Ефесі і вхід в печеру закрили. Коли на четвертий день християни ввійшли в печеру, то тіла святої Ірини там не знайшли. Видно, що Сам Господь возніс її на небо.

Реклама

Традиції: 

​​​​​​Від 18 травня починали висаджувати розсаду капусти. Вважалося, що цим повинні займатися тільки жінки - і бажано рано-вранці в повній самоті, поки ніхто не бачить, щоб не наврочили.

Кольорові сновидіння, які наснилися в цю ніч, можуть збутися. Якщо ж побачити уві сні блискавку, це буде знаком того, що пора упокорити гординю і марнославство. 

Прикмети:

  • Птахи припинили щебетати – чекай грозу та дощ.
  • Розсада вбирає багато води – покіс буде сухим.
  • Негода у цей день – буде урожай хліба.
  • Гусак 18 травня в сухому місці чепуриться – скоро настануть холоди.
  • Йде дощ із перервами – чекай погіршення погоди

Що не можна робити в цей день

  • Якщо дівчина хоче вийти заміж, то їй не варто ходити в гості до вдови, навіть до близької родички. Такий похід не тільки призведе до безшлюбності, але і приверне в життя юної представниці прекрасної статі безліч проблем.
  • Якщо ж на ніч залишити немитий посуд, то темні сили поселяться в будинку і будуть насилати на всіх домочадців хвороби та інші біди. До цього ж призведе і перестрибування через дерева, розкидані поруч з городами і полями.
  • 18 травня не можна брехати або просто базікати не по справі. Вважається, що інакше рот може покритися болячками, вивести які не вдасться досить довго.
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно