Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Трійця 2021 у католиків: традиції святкування

Трійця 2021 у католиків: традиції святкування

У неділю, 30 травня, християни західного обряду відзначають Трійцю. Це велике свято у католицизмі доводиться на першу неділю після П’ятидесятниці – на відміну від православних, які святкують П’ятидесятницю (Зіслання Святого Духа) та День Святої Трійці в одну дату. Нинішнє церковне торжество присвячено прославлянню Святої Трійці: Бога Отця, Бога Сина і Бога Святого Духа, а святкові літургійні читання і проповіді розкривають християнське вчення про троїчність Бога. Детальніше про головні традиції Трійці в католиків читайте далі. 

ВІДЕО ДНЯ
Читайте також:
20 травня церква згадує диво в Єрусалимі. Які традиції та прикмети цього дня

Трійця: історія свята

Згідно з Діяннями святих апостолів, на 50-й день після Воскресіння Ісуса Христа учні Спасителя і Пресвята Богородиця зібралися в Сіонській світлиці в Єрусалимі. Раптово з небес почувся шум і з’явилися язики, на зразок вогненних, які "почили" на кожному з апостолів. "Усі ж вони сповнились Духом Святим і почали говорити іншими мовами...", – йдеться в "Діяннях". До Єрусалиму того дня на свято Шавуот прибули паломники: вони були вражені дивом, що сталося.

Реклама

Апостол Петро тоді виступив зі своєю першою проповіддю, навернувши в християнську віру і охрестивши три тисячі осіб. Тому День Святої Трійці також вважається днем народження церкви. Він прославляє Пресвяту Трійцю: Бога Отця, Сина і Святого Духа. У католиків Трійця входить до так званого "циклу П’ятидесятниці", першим святом якого вважається Зішестя Святого Духа (власне П’ятидесятниця). Через тиждень відзначається День Святої Трійці, на 11-й день – свято Тіла та Крові Христових, на 19-й – день Пресвятого Серця Ісуса і на 20-й – свято Непорочного Серця Діви Марії.

Чим католицька Трійця відрізняється від православної

Католицька церква святкує Трійцю в першу неділю після П’ятидесятниці, тоді як православна – у сам день П’ятидесятниці, через що Трійцю ще називають П’ятидесятницею. Священики католицької церкви на Трійцю, як і в інші великі свята, одягаються у вбрання білого кольору. А в православних храмах колір облачення священиків цього дня – зелений, що символізує очищення, зародження нового життя й оновлення природи.

Реклама

Трійця в християнстві – термін, що відображає християнське вчення про три Образи єдиного по суті Бога: Отця – безпочаткової першооснови, Сина – абсолютного Сенсу, що втілився в Ісусі Христі, і Духа Святого – животворящого Початку. У католицизмі Третя іпостась виходить від Першої та Другої, в православ’ї – від Першої. 

Традиції католицької Трійці

У католицьких храмах на Трійцю здійснюють Божественні літургії та Великі вечірні служби. Віряни приходять з гілочками берези, символом Святого Духа, і свіжою зеленню (аїр, м’ята, меліса, любисток, полин, чебрець). Освяченими травами та гілочками берези прийнято прикрашати оселі. Вважається, що вони очищають житло від злих духів.

У храмах Італії в пам’ять про диво існувала традиція розкидати пелюстки троянд зі стелі, а у Франції під час богослужіння трубили в труби, що служило нагадуванням про звук вітру, що супроводжував Зішестя Святого Духа. У Британії на Трійцю варили пиво, влаштовували сирні перегони і турніри лучників, танцювали мореску. За кілька днів до Дня Святої Трійці господині роблять генеральне прибирання, щоб до свята в будинку були чистота і порядок. Посту на Трійцю немає, тому свято традиційно відзначають за сімейним застіллям.

Реклама

Що не можна робити на Трійцю в католиків

  • Виконувати роботу по дому і важку фізичну працю.
  • Лаятися, лихословити, злитися, ображати когось. Ця заборона діє в будь-який інший день, але в церковні свята особливо актуальна.
  • Байдикувати.
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно