Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Віряни святкують Вознесіння: традиції та що не можна робити

Віряни святкують Вознесіння: традиції та що не можна робити

Вознесіння Господнє – одне із важливих свят для всіх православних. Повна його назва – Вознесіння Господа Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа. І саме цим святом закінчується святкування Великодня.

ВІДЕО ДНЯ

Свято Вознесіння не має фіксованої дати, тому його відзначають щороку у четвер шостого тижня після Великодня. Річ у тім, що число 40 не ділиться на 7 без залишку, тому дата відзначення Вознесіння припадає тільки на четвер. У 2021 році Вознесіння Господнє в Україні святкують 10 червня.

Читайте також:
Вихідні у червні 2021 року: скільки відпочиватимемо та коли саме
Реклама

Історія свята

У IV столітті воно стало загальнознаним. Це останній день, коли вітаються «Христос воскрес!». Також у цей день у храмах ховають плащаницю.

Реклама

Згідно з Євангелієм, Ісус Христос після свого воскресіння з мертвих понад місяць перебував на землі серед своїх учнів і пастви. А після закінчення цього терміну Спаситель зібрав апостолів у передмісті Єрусалима Віфанії на горі Елеон, благословив їх і у плоті вознісся на небо.

Тоді ж до присутніх з’явилися два ангели та проголосили, що Христос через час так само знову прийде на землю видимим чином, щоб судити живих і мертвих. А поки Господь і після свого Вознесіння не залишить своїх учнів – хоч він і перестане бути їм в образі людини, незримо він як і раніше буде перебувати поруч з ними.

Традиція свята

Реклама

Взагалі Вознесіння святкують 10 днів.

У середу віряни сповідуються та причащаються. У четвер потрібно відвідати святкову літургію. Потім ще 8 днів триває віддання Вознесіння.

У будинках на Вознесіння пекли пироги з начинкою з зеленої цибулі, а також особливі хлібні страви – «драбинки», на яких обов’язково робили сім «перекладин», що символізують ступені (за кількістю небес апокаліпсису). Ці коржі освячували в церкві та з частуванням відправлялися в гості до рідні.

Що потрібно робити

  • У цей день українці традиційно відвідували церкву, ставили свічки за померлих родичів і просили пробачення за завдану кривду сусідам і рідним.
  • За народним повір’ям, на Вознесіння не можна відмовляти у допомозі нужденним та мандрівникам.
  • За традицією в день Вознесіння запрошують гостей. Господарі накривають святковий стіл зі смачними наїдками.
Читайте також:
Свята у червні: коли Вознесіння, Трійця та починається Петрів піст

Що не можна робити

Реклама

Полювання в цей період вважається великим гріхом. Адже на Вознесіння все живе набирається сил.

Згідно з повір’ям, на Вознесіння не можна працювати по дому, шити, в’язати тощо. Якщо ви порушите заборону, то накличете на свою сім’ю біду та хвороби.

Народні прикмети

  • Стародавні слов’яни вірили, що саме з Вознесінням весна йде геть, а на зміну приходить літо.
  • Якщо погода буде хороша, то вона протримається до Святого Михайла, тобто 21 листопада. Дощ, своєю чергою, віщує поганий врожай.
  • Дівчата ворожили – заплітали в коси кілька гілочок берези. Якщо гілочки не зів’яли за 10 днів до Трійці, то в цьому році варто чекати весілля.
  • Роса на Вознесіння Господнє вважається цілющою, а трави підсилюють і зберігають свої лікувальні властивості до настання Івана Купала, тобто 7 липня.
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно