Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Активісти очистили від непотребу "закарпатське море"

Активісти очистили від непотребу "закарпатське море"

Пів сотні людей прибирали берег водосховища на Закарпатті. За два дні активістам вдалося зібрали понад тонну непотребу, більшість з якого відправлять на перероблення.

ВІДЕО ДНЯ

Вільшанське водосховище називають закарпатським морем: 80 гектарів води посеред мальовничих гір. А також серед гір сміття. Саме тому екоактивістка Лєна Жук зібрала друзів з Мукачева та Львова і за півтори сотні кілометрів привезла сюди на толоку. Утім, просто прибирати замало, кажуть волонтери. Хочуть достукатись до місцевих, щоб ті перестали смітити. Кликали їх і на толоку, але з 20 тисяч людей зголосилися з десяток учнів та двоє вчителів.

Читайте також:
Лише 20% сміття, яке потрапило до Угорщини річкою Тиса, має українське походження, – Держекоінспекція
Реклама

Над водосховищем розташовані п’ять сіл, мешканці яких просто скидають непотріб у воду. Лише місяць тому  в одній громаді з’явився сміттєвоз, але сміттєзвалища немає жодного. Це заборонено, бо села на території Національного парку.

До найближчого полігону відходів – 30 кілометрів. "Там і не мають бажання приймати, бо вони мають своє сміття. Немає централізованого вивезення", – пояснює заступник директора Національного природного парку "Синевир" Юрій Тюх.

Реклама

Чому - запитання до місцевих урядників. Активісти просять їх хоча б зараз організувати вивіз вже зібраних небезпечних відходів. Свою толоку називають дводенним екопікніком: ночують у наметах, а готують на польовій кухні. Проятгом двох днів волонтери назбирали понад тонну сміття. Вщент забили вантажівку. Більшу частину повезуть з собою до Мукачева на переробку.  Сюди знов приїдуть у наступному місяці. 

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно