Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • В обласному центрі презентують видання, присвячене 100-річчю відродження Православ’я в Ужгороді

В обласному центрі презентують видання, присвячене 100-річчю відродження Православ’я в Ужгороді

В обласному центрі презентують видання, присвячене 100-річчю відродження Православ’я в Ужгороді

У понеділок, 14 червня, в Ужгороді відбудеться онлайн-презентація монографії протоієрея Віктора Палоша "Історія Свято-Покровського храму-пам’ятика міста Ужгорода з 1921 по 1945 р". Презентація проходитиме за адресою: Православна Набережна, 23.

ВІДЕО ДНЯ

Програма презентації

1. Молебень: 10.00 – 10:15

2. Короткий екскурс храмом: (прот. Віктор Палош) 10:15 – 10:30

Реклама

3. Презентація: 10:30 – 11:30

Пленарна частина

Вситупи (модератор прот. Олександр Монич):

Реклама
  • Митрополит Мукачівський і Ужгородський Феодор (10 хв);
  • Протоієрей Віктор Палош, автор книги, настоятель храму Святителя Іоанна в м. Ужгороді, голова місіонерського відділу Мукачівської єпархії (10 хв);
  • Протоієрей Димитрій Сидор, кандидат богословських наук, настоятель Ужгородського кафедрального собору, голова відділу у справах церковного будівництва та архітектури (5-7 хв);
  • Протоієрей Олександр Монич, кандидат богословських наук, голова інформаційного відділу Мукачівської єпархії, вчений секретар БІНДЦ (5-7 хв).

Онлайн-виступи (платформа Zoom):

  • Данилець Юрій Васильович, кандидат історичних наук, доцент кафедри археології, етнології та культурології Ужгородського національного університету, директор БІНДЦ (5-7 хв);
  • Надь Олег Оттович (Київ), кандидат богословських наук, доцент КДА, член Богословсько-канонічної комісії при Священному Синоді УПЦ, науковий керівник презентованого дослідження (5-7 хв);
  • Протоієрей Петро Перекрестов (Сан-Франциско, США), ключар кафедрального собору у Сан-Франциско, секретар єпархіальної ради Західно-Американської єпархії РПЦЗ (10 хв).
Реклама

4. Питання, підсумки 11:30

Зазначимо, що монографія побачила світ в ужгородському видавництві ТОВ «РУК-У» осінню 2020 року. Праця є магістерською роботою, яка була захищена в стінах КДА 4 червня 2019 року. Науковим керівником проекту є: Надь Олег Оттович, кандидат богослов’я, доцент КДА.

Видання присвячене 100-річчю відродження Православ’я в Ужгороді та 90-річчю Свято-Покровського храму-пам’ятника. В монографії, яка присвячена діяльності Православної Церкви в Ужгороді в 1921– 1945 роках, автор через призму діяльності Свято-Покровського храму-пам’ятника окреслює головні етапи відродження Православ’я в місті над Ужем. Виклад основного матеріалу здійснено на основі передусім архівних матеріалів та документів (в основному Державного архіву Закарпатської області), що робить цю працю унікальною.

В праці чітко та послідовно аналізуються події, явища та процеси, пов’язані з діяльністю всесвітньовідомих подвижників благочестя, які свого часу були настоятелями храму. Між іншим, автор роботи намагається заповнити білі плями в церковній історії краю, донести до читача об’єктивну та неупереджену правду про труднощі розвитку та відродження Православ’я в Ужгороді, а також висвітлити ту роль, яку храм відіграв та й нині відграє в духовному житті Закарпаття загалом.

Як зазначили в Інформаційному відділі Мукачівської Православної єпархії, окремі архівні документи та література публікуються вперше. Видання розраховане та відповідно рекомендується широкому колу читачів – науковцям, історикам-краєзнавцям, докторантам та аспірантам, студентам духовних і гуманітарних вузів, а також дослідникам, які цікавляться автентичною церковно-історичною спадщиною Православної Церкви Закарпаття.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно