Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Угорська міні-лабораторія з переробки пластику побувала в Ужгороді

Угорська міні-лабораторія з переробки пластику побувала в Ужгороді

Угорська міні-лабораторія з переробки пластику побувала в Ужгороді
Фото: Зелений варош
Візит угорських еко-активістів відбувся в рамках проєкту “5 країн-1 річка”.
ВІДЕО ДНЯ

Проблему забруднення річки Тиса активно порушують у багатьох країнах Європи, які входять до басейну цієї водойми. Не винятком є і Україна, звідки, на превеликий жаль, чимало сміття йде руслом річки в бік Румунії, Угорщини та Сербії. І часто в угорських і українських засобах масової інформації розповідається про тонни сміття, які угорці отримують поруч з українським кордоном, зокрема, неподалік міста Вашарошнамень.

І однією з причин цієї проблеми є низька еко-свідомість громадян. Як висновок, одним із шляхів вирішення проблеми засмічення річок, серед іншого, є і екологічно свідоме виховання підростаючого покоління.

Реклама
Угорська міні-лабораторія з переробки пластику побувала в Ужгороді – 08

Фото – Зелений варош

Реклама

Саме тому організація “PET KUPA” з Угорщини привезла на Закарпаття міні-лабораторію з переробки пластику "MüMü". Цей візит угорських еко-активістів відбувся в рамках проєкту “5 країн-1 річка”, який реалізовується в міжнародному співробітництві України, Угорщини, Словаччини, Румунії та Сербії за підтримки програми Європейського Союзу “Ерасмус +”.

Читайте також:
"У каждого ґазди має бути чисто!": як у гірському селі на Рахівщині борються зі сміттям

Проєкт має на меті допомогти країнам у боротьбі із забрудненням річок шляхом виховання підростаючого покоління, формування шановливого ставлення до природи; активізації місцевих громад та презентації позитивної міжнародної співпраці.

Реклама
Угорська міні-лабораторія з переробки пластику побувала в Ужгороді – 09

Фото – Зелений варош

Активісти “PET KUPA” активно співпрацюють із партнерами із Закарпаття — ГО “Зелений варош”, завдяки зусиллям яких школярі Ужгорода могли ознайомитись з цією лабораторією.

Голова організації Анна Сабадош зауважила, що мета майстерні по переробці пластику "MüMü" – показати дітям із практичної сторони процеси переробки пластику, а також привернути увагу до проблем із засміченням Тиси, навчити сортувати відходи, вивчити маркування пластику, а також його повторне використання.

“Уся ця інформація подається у формі гри, де кожна дитина під час міні-екскурсії, яка триває 45 хв, про це все дізнається. Діти були у захваті від навчального процесу, що проходив в ігровій формі. Вони могли прослідкувати кожен етап процесу на власні очі, тобто як відбираємо кришечки, як їх подрібнюємо, як переплавляємо на лінійки, горнятка чи інші предмети. Особливо цікавим було безпосередньо відвідини майстерні у формі корабля, де кожен міг побачити магію виготовлення чогось нового з подрібнених кришечок й відчути себе рятівником річки”, – розповіла Анна Сабадош.

Угорська міні-лабораторія з переробки пластику побувала в Ужгороді – 10

Фото – Зелений варош

Реклама

Загалом, це не перший проєкт, який угорці реалізовують в басейні річки Тиса. Адже саме ця організація вже 10 років працює в сфері охорони довкілля, зокрема, очищення річки Тиси від сміття. І щороку організовує змагання по очищенню водойм від непотребу.

Суть змагання полягає в тому, що люди на човнах змагаються, хто ж найбільше збере річкових відходів. Змагання проходять в розважальній формі й дружній атмосфері, де змагаються представники різних організацій, селищ і тд. На думку Анни Сабадош, це чудовий привід привернути увагу до засмічення річок, підвищити екосвідомість та показати позитивний приклад колективної співпраці.

Загалом, не лише такими акціями можна привернути увагу краян до цієї проблеми. І не лише таким чином варто порушувати проблему засміченості закарпатських річок, які впадають у водойми сусідніх країн Європи. За словами Анни Сабадош, проблему засмічення Тиси, як і навколишнього середовища, можна вирішити лише комплексно, де буде задіяна місцева влада, екологічні організації, навчальні заклади, бізнес: “В ідеалі у кожному гірському селі повинен бути налагоджений вивіз сміття, запроваджений роздільний збір, де би кожен мешканець знав, як сортувати відходи і для чого це робити. Я вважаю, що лише спільними зусиллями ми зможемо подолати забруднення наших річок”.

Угорська міні-лабораторія з переробки пластику побувала в Ужгороді – 11

Фото – Зелений варош

Однак свідомість починається саме з виховання. Тому сподіваємось, що наші діти відповідально ставитимуться до навколишнього середовища, і, зокрема, до річок. Адже природа — це наше багатство і здоров’я.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно