Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

У селі Кваси школярі навчаються в шокуючих умовах

У селі Кваси школярі навчаються в шокуючих умовах
ВІДЕО ДНЯ

Школа у Квасах шокує. Василь Петьовка вкотре звернувся до посадовців: потрібно терміново вирішувати питання фінасування побудови навчального закладу. Народний депутат надіслав звернення до Президента Зеленського, голови Закарпатської ОДА Анатолія Полоскова та голови Закарпатської обласної ради, щоб вирішили питання фінансування та будівництва корпусів багатостраждальної школи

Школа у Квасах, що на Рахівщині, працює з 1945 року. Її «родзинкою» є те, що шкільні приміщення розміщуються у 8-ми різних корпусах: колишньому будинку угорської жандармерії, що був побудований ще у 1907 році, будинку Квасівського лісництва (1960 р), три класи та бібліотека – у пристосованих житлових будинках  1910 року побудови; майстерня та спортзал – в  будівлі 1897 року побудови. Ці всі споруди – у критичному та аварійному стані. Чи варто говорити про якісне навчання та збереження здоров’я дітей і викладачів? 

Реклама

Кваси – село курортне, тут проживає близько 2, 5 тисяч жителів. У Квасах – унікальні за своїми лікувальними якостями мінеральні джерела. Сюди приїжджають на лікування, тут проходять туристичні стежини до вершин гір: Говерли, Петроса, Близниці, по яких проходять в сезон близько 20 тисяч туристів. Село розвивається швидкими темпами, а школи, яка б стала освітнім та культурним центром села – нема.

Читайте також:
Спортзал перетворився на басейн: побачене в закарпатській школі шокувало всю Україну
Реклама

Для навчання  більш як 400 учнів та майже 4 десятків педагогів використовують аварійні приміщення, що не відповідають жодним санітарним нормам. Класи малі (у окремих приміщеннях на одного учня припадає менше одного квадратного метра), погане освітлення та природна вентиляція. Підлога, стіни, стеля практично у всіх приміщеннях потребують капітального ремонту та заміни. Електромережа застаріла та є пожежонебезпечною. Шкільні вбиральні – на вулиці. У школі нема умов для проведення занять з фізичної культури, трудового навчання та відпочинку учнів.

Школу тут бралися будувати, і не раз. Замовником будівництва нової є управління капітального будівництва Закарпатської ОДА. Початкова вартість проєкту склала 27 мільйонів гривень. У 2013 році побудовано фундамент центрального корпусу нової школи, який вже заріс бур’янами та деревами, і починає розсипатися. У 2018 році було виготовлено нову проєктно-кошторисну документацію, згідно якої вартість будівництва нової школи складала 139,3 мільйони гривень. Згідно розподілу субвенцій, у 2018 році до бюджету Рахівського району надійшли кошти у сумі 5 млн 220,0 тис. грн., для будівництва школи в селі Кваси. 

У минулому році знову проведено перерахунок кошторисної документації для побудови освітнього закладу. 14 червня 2021 року по даному робочому проекту ДП «Укрдержбудекспертиза» у Закарпатській області видано позитивний експертний звіт щодо розгляду проектної документації, згідно якого кошторисна вартість будівництва школи станом на 14.06.2021 року складає 168  млн 964 тис 990 грн., з яких вже виконано робіт на суму 10  млн 420 тис. грн. Залишок становить понад 158 млн 544 тис. грн. Наразі роботи з будівництва школи не виконуються через відсутність фінансування. 

Реклама

Здійснити таке будівництво за рахунок бюджету Ясінянської селищної ради, куди входить село Кваси, або за рахунок Рахівського районного бюджету – неможливо. Вирішити це питання можна лише за рахунок коштів з державного бюджету. Проект «Велике будівництво», спрямований на масштабну розбудову якісної інфраструктури, будівництва школи в селі Кваси наразі не передбачає.

Вирішити питання побудови школи можливо, у тому числі й за умови виділення цільової субвенції з державного та частково обласного бюджетів для будівництва школи. Народний депутат Василь Петьовка на початку червня направив депутатський запит до Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля з проханням виділити кошти з державного бюджету, на що Міністр фінансів повідомив, що питання виділення коштів на будівництво школи у с. Кваси буде розглянуто під час розподілу залишку коштів. Також, за інформацією Міністра С. Марченка, проєкт будівництва школи у с. Кваси брав участь у конкурсі на відбір інвестиційних програм (проєктів), що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку у 2022 році, за умови набрання проектом конкурсних достатньої кількості балів.

Окрім цього, Василь Петьовка скерував звернення і до Президента України В. Зеленського, у якому йдеться про включення школи у Квасах до проєкту «Велике будівництво». Звернувся народний депутат і до голови Закарпатської ОДА Анатолія Полоскова та голови Закарпатської обласної ради: долучитися до цього питання та вишукати можливість виділити кошти з обласного бюджету задля відновлення фінансування будівництва нової школи у селі Кваси Ясінянської селищної ради Рахівського району.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно