Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Ніч на Івана Купала: народні традиції та повір’я

Ніч на Івана Купала: народні традиції та повір’я

Свято Івана Купала має особливу магію. Кажуть, що в Купальську ніч всі рослини стають чарівними, а вода і вогонь мають надзвичайну силу. Розглянемо найпоширеніші традиції, обряди та ворожіння на Івана Купала.

ВІДЕО ДНЯ

Івана Купала щорічно відзначається в ніч з 6 на 7 липня і символізує поклоніння природі, сонцю, травам і воді. Веселе народне свято тісно переплетене з язичницькими ритуалами та повір’ями. Раніше було заведено розпалювати багаття, купатися в річці, збирати трави й шукати магічну квітку папороті.

Пошук папороті був найголовнішою традицією Купальської ночі. Ця рослина розквітає один раз на рік — лише в ніч свята. Люди вірили, що якщо знайти папороть в ніч на Івана Купала, то можна стати щасливим і багатим.

Реклама
Читайте також:
Цього тижня віряни відзначатимуть одне із найбільших свят у році

Раніше молоді дівчата з ранку вирушали в ліс, збирали трави й квіти, робили з них вінки, створювали букети, розкладали в будинку. Люди вірили, що природа в цей день оживає, набуває особливі цілющі властивості та служить оберегом для людини.

Реклама

Особливою магією володіють ворожіння на Івана Купала. У ніч на Івана Купала незаміжні дівчата плели вінки з польових квітів, трав і ворожили на любов. В середину вінка ставили запалені свічки й пускали його по воді, якщо вінок йшов на дно, то улюблений розлюбив дівчину. Якщо вінок приставав до берега, то в цьому році весілля не буде, а якщо вінок відпливав далеко з незгаслою свічкою — дівчина зустріне свого судженого і її чекає щасливе майбутнє.

Ще один популярний звичай на Івана Купала виглядав наступним чином — дівчата, які мріяли скоріше вийти заміж, в ніч на Івана Купала голяка тричі оббігали житнє поле. Люди вірили, що в цьому випадку наречена присниться своєму нареченому і він обов’язково знайде її.

До традицій та обрядів на Івана Купала можна віднести купання в річці, але чоловікам в цей день необхідно бути дуже обережними. Люди вірили, що в Купальську ніч на берег виходять русалки й спокушають вподобаного ними хлопця. Того, хто піддасться її чарам хвостата красуня могла залоскотати до смерті або назавжди потягти в воду.

Реклама

Не менш цікавими й веселими є стрибки через багаття в Купальську ніч, які служать обрядом очищення за допомогою вогню і символом позбавлення від всього поганого. За традицією необхідно було тричі перестрибнути через вогнище і викупатися в ранковій росі. Дівчата стрибали зі своїми половинками, бо вважалося, що вдало стрибнула пара скоро одружиться.

Нагадаємо, що зараз триває Петрів піст.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно