Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Політика
  • Європарламент закликав негайно створити спецтрибунал для суду над путіним і лукашенком

Європарламент закликав негайно створити спецтрибунал для суду над путіним і лукашенком

Європарламент закликав негайно створити спецтрибунал для суду над путіним і лукашенком

Європарламент у четвер проголосував за незобов’язуючу резолюцію, яка закликає до створення спеціального міжнародного трибуналу для переслідування злочину агресії росії проти України. 

ВІДЕО ДНЯ

За резолюцію проголосували 472 парламентарі, проти 19, ще 33 утрималися. Європарламент вважає, що створення спеціального трибуналу заповнить велику прогалину в поточній інституційній структурі міжнародного кримінального правосуддя та має ґрунтуватися на стандартах і принципах, які застосовуються до Міжнародного кримінального суду.

Депутати підкреслили у резолюції, що спеціальний трибунал повинен притягнути до відповідальності не лише президента рф володимира путіна, а й самопроголошеного президента білорусі олександра лукашенка і керівництво білорусі. 

Реклама
Читайте також:
У путіна зробили цинічну заяву про мирні переговори з Україною

"Європарламент вважає, що спеціальний міжнародний трибунал повинен мати юрисдикцію для переслідування не лише володимира путіна та політичного і військового керівництва російської федерації, але й олександра лукашенка та політичного і військового керівництва білорусі як ​​держави-співучасниці, з території якої і за матеріально-технічної підтримки якої росія веде свою агресивну війну проти України", – сказано у документі.

Реклама

Євродепутати наголосили, що підготовча робота ЄС щодо спеціального трибуналу "має розпочатися без зволікання" і зосередитись на створенні механізмів для спеціального трибуналу у співпраці з Україною та підтримати українські й міжнародні органи влади у забезпеченні доказів, які будуть використані в майбутньому спеціальному трибуналі.

Євродепутати закликали інституції ЄС, зокрема Єврокомісію та Європейську службу зовнішньої дії, надати тим часом підтримку для створення тимчасової прокуратури. Вони вважають, що створення цієї служби було б дуже важливим практичним кроком у розслідуванні та переслідування майбутнім спецтрибуналом злочину агресії проти України.

Окремий пункт резолюції присвячений використанню суверенних активів російської держави для відшкодування порушення росією міжнародного права в Україні. 

Реклама

Ухвалення документа прокоментувала президентка Європарламенту Роберта Метсола. "Наслідки війни росії проти України величезні. Вбиті діти, жінки, чоловіки. Сім’ї розбиті. Зруйновані лікарні. Зруйновані будинки. Зруйновані школи. Сьогодні Європарламент закликає до термінового створення спеціального міжнародного трибуналу. Воєнні злочинці повинні бути притягнуті до відповідальності. Негайно", – написала вона у Twitter.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно