Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Посол Румунії в Україні завітав на Закарпаття

Посол Румунії в Україні завітав на Закарпаття

Сьогодні голови ОДА Василь Губаль та обласної ради Володимир Чубірко зустрічалися із Надзвичайним і Повноважним Послом Румунії в Україні Корнелом Іонеску. Пан Посол перебуває в нашому краї вже не вперше. Вже проводив зустрічі з представниками румунських національно-культурних товариств, побував на урочистостях з нагоди 45-річчя музею народної архітектури та побуту.

ВІДЕО ДНЯ

Василь Губаль зазначив, що Закарпаття активно налагоджує контакти з європейськими сусідами, тому числі й з румунськими колегами. Завтра делегації із двох районів області побувають в Румунії, де буде підписана угода про співпрацю територіальних громад, - інформує прес-служба Закарпатської облради.

«В нас в області активна румунська громада. І вона має можливості для розвитку. Діють школи та садочки, є змога вивчати рідну мову в УжНУ, на обласному телебаченні виходить програма румунською мовою. Ваш уряд надає підтримку у вигляді інвестицій у нашу економіку. Ми відверті і прозорі для інвесторів. Для активізації відносин на міжрегіональному рівні в Рахівському, Тячівському та Хустському районах доцільно відкрити пункти переходу, треба розвивати діючі пункти. Хочеться активніше залучати до двосторонньої співпраці органи місцевого самоврядування», - каже голова ОДА.

Реклама

Володимир Чубірко запропонував активізувати малий прикордонний рух, який між Україною та Румунією почав діяти лише цього року. «На жаль, шенгенські візи для нас поки що не відмінені. Ми пропонуємо збільшити дію малого прикордонного руху до 100 кілометрів. Вже про це домовляємося з поляками, словаками та угорцями. Закарпатці матимуть змогу побачити стандарти європейського життя. Це дозволить більше інтегруватися у євроспільноту. Наші сусіди мають свої дипломатичні представництва на Закарпатті, то можливо відкрити і румунське посольство в обласному центрі. Також для якісного руху між нашими країнами доцільно довести проект будівництво мосту через Тису на Закарпатті до свого завершення», - пропонує керівник ради.

Також Володимир Чубірко за доцільне вважає активніше співпрацювати в рамках Дунайської стратегії. І в першу чергу щодо протипаводкового захисту в басейні річка Тиса. Ще одна пропозиція керівника ради – підписати протоколи співпраці із сусідніми румунськими областями, де б була пропозиція активізації роботи з відкриття пунктів пропуску.

Реклама

Корнел Іонеску зазначив, що край відвідував не один раз і вважає, що Закарпаття набуває європейських обрисів. «Ми зробили все можливе, щоби розвивати двосторонні відносини. Ми маємо примножувати стосунки і в першу чергу на міжрегіональному рівні. Ми готові ділитися досвідом децентралізації влади. І треба налагоджувати контакти на рівні областей. Ми готові шукати нові точки дотику і наших взаєминах. В рамках програм Україна-Румунія-Молдова можливо розробляти проекти для розвитку сусідніх регіонів. Нам треба будувати нові мости співпраці і міст через річку Тиса, який нас зблизить», - каже пан посол

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно