Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Політика
  • "До обласної, і до Ужгородської ради пройдуть найяскравіші представники з усіх партій", – політичний експерт

"До обласної, і до Ужгородської ради пройдуть найяскравіші представники з усіх партій", – політичний експерт

"До обласної, і до Ужгородської ради пройдуть найяскравіші представники з усіх партій", – політичний експерт

Історик та політичний експерт Сергій Федака в коментарі одному із закарпатських ресурсів прокоментував цьогорічну виборчу кампанію та шанси провладних політичних сил на перемогу.

ВІДЕО ДНЯ

"Виборча кампанія обіцяє бути сумбурною і з гумором. Щоправда, гумор цей чорний. Великою мірою це пов’язано з особливостями нинішньої пропорційної (партійної) системи виборів. Справа в тому, що переважна більшість парторганізацій в області мають суто декоративний характер, тому передавати всі важелі впливу на ради партіям було дещо передчасно", – каже політичний експерт.

Сергій Федака задається наступним питанням: "На що розраховують провладні партії, не надто зрозуміло. Владу наші люди не люблять за визначенням, та їм відповідає взаємністю. Майже нічого з обіцяного за два пореволюційні роки не виконано. Курс гривні обвалено, причому значно нижче, ніж можна було втримати за фахового підходу до справи. На Сході панує невизначеність. Загальні перспективи – теж у густому тумані. Політична еліта поводить себе далеко не ідеальним чином. Тому настрої розчарування стають масовими".

Реклама

"За таких умов провладні партії мають тільки один шанс отримати більш-менш пристойні результати на виборах. Це станеться, якщо учасників перегонів буде максимально багато, вони розтягуватимуть голоси і кожен отримає потрохи – десь на межі прохідного бар’єру, який зараз становить 5%. Тоді до рад теоретично може пройти до 19 партій (бо ще кілька відсотків бюлетенів буде зіпсовано, їх визнають недійсними). Реально їх буде, звичайно, менше, але все-таки у багатьох радах опиниться понад десяток партійних фракцій. Це значить, що в обласній раді середній розмір фракції буде 6-7 чоловік, в Ужгородській – 3-4.

Ясно, що таким дрібним фракціям буде дуже тяжко домовлятися між собою, вони ризикують опинитися під ковпаком або у місцевих олігархів, або у виконавчої влади (тобто в кінцевому підсумку – у владного Києва). У принципі, і той, й інший варіант на Закарпатті уже проходили. Врешті-решт навколо якоїсь фракції (причому не обов’язково провладної) сформується більшість, але навряд чи вона буде стійкою. Схоже, що майбутні ради працюватимуть аж ніяк не ефективніше, ніж раніше.

Реклама

Зате сесії будуть набагато видовищнішими. Вже зараз зрозуміло, що і до обласної, і до Ужгородської ради пройдуть найяскравіші представники з усіх партій, які зараз протистоять одна одній", – резюмував професор Сергій Федака.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно