Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Політика
  • Олександр Гокс про майбутнє Мукачева, можливості міста та корупцію, яка охопила владу

Олександр Гокс про майбутнє Мукачева, можливості міста та корупцію, яка охопила владу

Олександр Гокс про майбутнє Мукачева, можливості міста та корупцію, яка охопила владу

Мукачево, як і вся країна, на порозі змін. Новими обличчями країни стали громадські активісти, бійці АТО, добровольці та волонтери. Вони чи не найбільше бажають, щоб Україна, і, зокрема, їх міста і села, змінились на краще. “Панорама” вирішила поспілкуватись з одним із таких людей, волонтером Олександром Гоксом про майбутнє Мукачева, можливості міста та корупцію, яка охопила владу. Він зустрівся з журналістом видання у власному будинку, де займається домашнім господарством.

ВІДЕО ДНЯ

– Ви є досить відомим активістом, якого вже знає ціле місто. Берете активну участь у політичному житті. Що, на Вашу думку, змінилось після Революції Гідності?

– Зараз, на жаль, нічого не змінилось у місті після Революції Гідності. Малочисельні депутати від різних партій не можуть протистояти проти депутатської більшості від фракції “ЄЦ”. А весь депутатський корпус цієї фракції в переважній більшості працює лиш на власника цієї партії. Але якщо в мери йде цілеспрямована і сильна особистість, яка має конкретну мету і бажання до змін на краще – то, звісно, що результат буде. Тому вважаю, що новий міський голова, який має спектр повноважень, повинен жорстко наводити порядок та зупинити казнокрадство. І головне, що новий очільник міста повинен не красти сам й іншим не давати.

Реклама

– Як Ви можете оцінити вплив Мукачева на політичну картину Закарпаття? Що треба зробити для змін у місті?

– В області головним містом й надалі залишається Ужгород, який є столицею краю. Однак Мукачево з 1445 р. і до 1900-х років мало Магдебурзьке право. Тобто містяни обирали головного поліцейського, прокурора, суддів та мера міста. Навіть колективи лікарень обирали собі головного лікаря у всіх медичних закладах міста. При Магдебурзькому праві був легкий процес відкликання чиновників вищого рівня. Тоді депутатський корпус разом з мером вирішували, скільки коштів, 10 чи 15 % від зібраних податків направити на утримання державного апарату та інших силових структур. Маючи власні кошти, вся інфраструктура міста була б у належному стані, як це і є у всіх цивілізованих державах. На жаль, поки що у нас діє стара система казнокрадства від Києва і до найменшого села.

Реклама

– Чому так?

– Бо це вигідно олігархам, які тримають 90 % економіки України і які не мають бажання в повній мірі оплачувати працю робітника. Бо при малих зарплатах і пенсіях дуже легко за 300 чи 500 гривень купити виборця. Система, на жаль, не змінилась, тому що нині Україною керують особи, які й створили її такою. У нас працьовитий народ. Якби люди, наприклад, мали би десять тисяч гривень при відповідних цінах, то ніхто би не думав про корупцію чи продаж голосів.

– Яким Ви бачите ідеального керівника громади?

Реклама

– По-перше, керівник міста має бути розумним менеджером, який не краде і не дає красти іншим чиновникам. Так є в Європі. Там, якщо ти вкрав, то тебе посадять. Тому лиш чесною роботою та стабільним податковим законодавством ми можемо привабити закордонних інвесторів. Бізнесмен не прийде, якщо для нього не будуть створені чесні правила гри. Головне, щоб кошти пішли в економіку. Теперішня олігархічна система лиш витягує кошти як з державного бюджету, так і з кишень кожного громадянина. Також варто зазначити, що нам треба розвивати туризм та дрібний і середній бізнес.

– Як Ви розцінюєте боротьбу під час нинішніх місцевих виборів?

– Однозначно, що будуть фальсифікації і підкупи, подібні до тих, які відбувались у “славетному” 205-му окрузі у Чернігові. Але я маю надію, що якщо не цього року, то через 2 роки люди змінять свою свідомість і своє ставлення до виборів.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно