Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Сергій Герасимюк: "Останні роки за Росвигово просто забули"

Сергій Герасимюк: "Останні роки за Росвигово просто забули"
Успішний підприємець, меценат та діючий депутат міської ради розповів про перспективи розвитку міста.

Головним завданням цьогорічної виборчої кампанії, на думку багатьох аналітиків, є оновлення місцевих рад та поява в них молодих, ерудованих та амбітних політиків, які готові брати на себе відповідальність за розвиток міста.

ВІДЕО ДНЯ

З одним із таких людей, успішним підприємцем, меценатом та діючим депутатом міської ради Сергієм Герасимюком «Панорама» поспілкувалась днями. Які перспективи розвитку міста, які завдання пріоритетні та на що робитиметься ставка, читайте в нашому інтерв’ю.

– Сергію Олександровичу, жовтень 2015 для Вас – певний рубіж, підсумок п’ятирічної каденції депутата міської ради. Як вважаєте, чи вдалось Вам реалізувати всі намічені плани та з якими проблемами зіткнулися під час роботи?

Реклама

– Звичайно, оцінку моїй роботі повинен дати виборець, який віддав свій голос за нашу команду. Але аналізуючи пророблену роботу за термін повноважень цього скликання, можу твердо заявити, що зробив усе, що від мене залежало, для того, щоб наше чарівне місто стало більш успішним. Ви самі прекрасно розумієте, що коли у Мукачівській міській раді ¾ депутатського корпусу складає одна політична сила – пролобіювати якусь ініціативу – справа майже не реальна.

Напевно не можна скидувати з рахунків і той фактор, що в нинішній міській раді група «опозиційних» політиків до провладної в місті сили налічувала лише вісім депутатів. Себто, на жаль, моментами ми не могли впливати на прийняття рішень. Але знаєте, попри це ми брали не кількістю, а якістю роботи. З останнього, що пригадується, для прикладу, це те, як нам вдалось відстояти існування унікального Екоцентру чи вузлової лікарні. Пригадується, як два роки ми з депутатом-однопартійцем Едуардом Ілтьо боролись за початок роботи по створенню системи каналізації та водовідводу району Борок-телепа. Була зібрана ініціативна група, яка профінансувала очистку ливневих стоків по відведенню дощової води на вулиці Грибоєдова та прилеглих до неї вулиць – там, де роками існувала проблема «штучних озер» після рясних злив. Без цього кроку навіть передпроектні роботи нам не погоджували. Пояснення чиновників подекуди виглядали абсурдними, на кшталт «бо раз треба аби вода не стояла, а пак каналізацію робити». Ви знаєте, питання розробки документації для початку робіт вартувало двох мільйонів гривень. При профіциті міського бюджету в 60 мільйонів, в казні Мукачева грошей для цього надважливого проекту не знайшлось. Ще дивніше виглядали рішення міської влади про виділення на камери 2,5 млн грн. Прикро, що в центрі міста ми тягнемось у 21 століття, коли на периферії не вийшли з 19-го. Але відмова нас не здивувала – владі не цікаво накидувати бали «опозиції» напередодні виборів. Жаль, що міські чиновники бачать допомогу людям лише крізь призму політики та власної вигоди.

Реклама

– На скільки відомо, Ви балотуєтеся в Закарпатську обласну раду. З чим пов’язане таке Ваше рішення?

– Як я вже відзначав, в цьому скликанні міськради зачасту наша команда зустрічала певне нерозуміння, а подекуди й відвертий спротив. Виконати головну місію депутата – «почути свого виборця» і реагувати на його потреби, виконати те, що зобов’язаний за той «вотум довіри», що тобі надали – моє покликання. В контексті цього, мандат депутата обласної ради надає набагато більше можливостей та «ключів» для вирішення питань звичайних громадян. Особисто мені зачасту важко відповідати на питання, «що Ви для нас зробили за каденцію». У всьому має бути паритет, рівні важелі впливу, коли з тобою чи групою депутатів рахуються – то і результати рішень ради стають однаково важливими для людей. На сьогоднішній день ситуація в Мукачеві схожа на окрему форму франшизи «комунізму» і матріархату в маленькому місті великої демократичної держави.

Я навмисне обрав найбільший спальний район Мукачева – Росвигово своїм округом. Тут пройшло моє дитинство – жив на бульварі Ю. Гойди, навчався в ЗОШ №11, ми з мікрорайоном «росли» разом. І крізь призму років знаю і проблематику, і потреби району, і реакцію влади міста на них. На моє глибоке переконання, вже десятиліттями тут існують проблеми, які практично не бачить місцева влада. Їх потрібно вирішувати, і я бачу на кожній своїй зустрічі з виборцями, що вони очікують на допомогу, адже залишились в більшості сам на сам з проблемами мікрорайону.

Реклама

– В цьому контексті складається враження, що місцева влада нічого не робить в Росвигові, я правильно Вас розумію?

– Не зовсім. Наскільки Вам відомо з початку року в країні пройшла фінансова децентралізація. Завдяки уряду Арсенія Яценюка громади отримали більше коштів на місцях, якими можуть повноцінно розпоряджатися. Але чи відчули містяни плюси від цієї реформи? Як на мене – ще ні. Питання «чому» скоріше риторичне. Лише напередодні місцевих виборів у місті розпочались роботи з ремонту доріг, облагороджування парків та скверів, створення умов для містян. Складається враження, що всі ці кошти збирались для того, аби в жовтні місяці певні особи змогли додати собі політичних дивідендів і аргументів на свою користь за рахунок коштів місцевого бюджету.

Зараз окремі наші опоненти активно публікують свої програми, в яких заявляють, що планують зробити Мукачево містом №1. Це все синонім до виразу «діамант в короні Закарпаття», який депутати «співають» перед відкриттям кожної сесії міської ради. Звучить гарно, обіцяюче, але не нове... Аналоги є в передвиборчих програмах кожної політсили. Є тільки одна відмінність – лише одній можна впевнено відповісти: «Дежавю, ми вже це десь чули», і, на жаль, панове, від Вас же». Але люди стають все менш аполітичними і починають це помічати. Тому шанс на позитивні зміни після цих виборів звичайно є.

Сергій Герасимюк: "Останні роки за Росвигово просто забули" – 01

– Кілька разів під час нашої розмови Ви згадували про свою команду. Хто ці люди? Розкажіть про них трошки детальніше.

– У цій виборчій кампанії під крилом політичної партії «Відродження» ми зібрали молодих, амбітних, але при цьому досвідчених менеджерів, що мають всі знання, щоб ефективно управляти містом. У списку нашої політичної сили до міськради балотуються лише три нині діючі депутати. Всі інші – це прості люди, більшість з яких є підприємці, які мають досвід господарювання на своєму «маленькому» підприємстві або бізнесі, які розуміють, де потрібна економія, а де інвестиціі. Даруйте – підприємець апріорі є господарником в більшій мірі, ніж педагог. Кожен має фах, який є вузькоспеціальним. Так є представники медиків, освітян, інших напрямків, але коли їх переважна більшість – це клубок адмінресурсу, без «суб’єктивної своєї думки». Обирати призначених «посадовців» – ця фраза в мене слабко корелюється з демократією. Не хотів би когось образити – це моє бачення, яке створилось за 5 років депутатства.
Так, для прикладу, по Росвигову в міську раду йде Олександр Бердишев. Олександр вже має досвід роботи на державній службі, що дозволило йому побачити «слабкі» місця системи місцевого самоврядування та працювати над пошуком шляхів їх вирішення. Ще одним представником громади мікрорайону в міській раді може стати людина, що не потребує особливих представлень, депутат шостого скликання Едуард Ілтьо, який зарекомендував себе як активний член постійної депутатської комісії з питань бюджету, успішний підприємець, новатор. Моя думка – підприємець, що в кризу вміє вчасно пристосуватися до викликів сьогодення і обернути їх в прибуток – і в масштабах міста – швидко відреагує на будь-що – чи то інфляцію, чи зростання ціни продуктового кошика і т.д. Тому можу порадити мукачівцям, обираючи свого кандидата, зважати саме на цей фактор. В час війни на сході, нестабільної економічної ситуації місту потрібні не люди, що вміють гарно говорити, а ефективні антикризові менеджери, зі своєю незалежною думкою – а не “баченням” своєї політсили. Бо інакше а-ля back to USSR – “Партия сказала надо – депутат сказал Есть!”

– За час агітації Ви провели вже чимало зустрічей з мешканцями Росвигова. З якими питаннями до Вас найчастіше звертаються росвигівці? В чому просять допомогти?

Реклама

– Для початку хочу сказати, що проблематика питань у мукачівців у дечому схожа. Кого б Ви не спитали, чи то жителя Росвигова, чи Підгорян, чи Пентагону, всі вони хочуть бачити якісні дороги, хороший сервіс послуг, розвиток інфраструктури міста. Звичайно, є й своя специфіка. Зважаючи на те, що в Росвигові є чимало багатоповерхівок, питання створення ОСББ чи іншого структурного об’єднання співмешканців будинків вимагає допомоги з боку місцевої влади. Зараз же місто перекинуло «проблему зі здорової голови на хвору». Ми з командою маємо спільну концепцію програмних засад. Наша команда виступає за муніципальну підтримку програм видатків на капітальні ремонти багатоповерхівок всіх форм організації – кооперативних чи об’єднаних у будинковий комітет. Мукачівці не повинні залишатися з «не підйомними» проблемами сам на сам.

Інша локальна проблема – ремонт вулиці поблизу логойдівського ринку. Проблема хоч і не нова, але вважаю, що і місцеві підприємці, і влада мають сісти за стіл і домовитись як її вирішити. Я перерахував лише кілька поточних завдань, але кажу, що це лише вершина айсбергу, оскільки роботою цією ніхто не займався вже довгий період часу.

– Це, звичайно, чудово все, що Ви говорите, але як Ви плануєте реалізовувати намічені плани?

– У мене є чітка модель комунікації з людьми, яка випробована на практиці. На моє глибоке переконання 25 жовтня мукачівці обиратимуть не депутатів, а менеджерів, які мають виконувати чітко поставлені перед ними цілі. В контексті цього мені дуже імпонує вислів колишнього прем’єр-міністра Велобританії, залізної леді Маргарет Тетчер, яка колись заявила, що «немає ніяких державних грошей, є кошти платників податків». Оскільки я прийшов в політику з бізнесу, знаю, що таке слово відповідальність. У випадку обрання мене депутатом обласної ради планую започаткувати регулярні зустрічі з громадою мікрорайону, на яких вислуховуватиму їх прохання, пропозиції та ідеї. Дуже важливо усвідомити, що без допомоги людей зробити місто кращим вкрай важко.

– Дякуємо Вам за відверту розмову та бажаю успіху у цій виборчій кампанії.

Цей матеріал був опублікований у №40 газети "Панорама" від 15 жовтня 2015 року.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно