Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Усунути мера Андріїва або Як в Ужгороді назріває переворот

Хто, чому і за скільки готовий віддати обласний центр Закарпаття в руки підприємливих "ділків".

Підкилимні ігри, інтриги, гучні корупційні схеми – все це супроводжує діяльність Ужгородської міської ради цієї каденції. Причин багато – та головні – гроші та комунальне майно, яке не дають спокою різним "ділкам". Спроби усунення міського голови в Ужгороді – річ звична, та цього разу "двірцевий переворот" в місті близький до успіху як ніколи. Інтернет-видання "PMG.ua" з власних джерел в різних політичних таборах спробувало скласти всю картину до купи. Вийшла цікава історія з несподіваним фіналом. Але про все по черзі.

ВІДЕО ДНЯ

Щоб зрозуміти всю суть ситуації, варто розпочати з самого початку. Богдан Адріїв був обраний на посаду Ужгородського міського голови осінню 2015 року. Тоді за підсумками другого туру виборів політик набрав майже вдвічі більше голосів (20665 людей проголосували за нього – ред.), ніж колишній мер Сергій Ратушняк. Андріїв преставник партії "Відродження" та вірний член команди народного депутата Михайла Ланьо. До речі, брат політика також представляє політичну силу Ланя, правда в Закарпатській обласній раді. Депутатський корпус міськради поділений наступним чином: дев’ять мандатів є у представників "Відродження", по п’ять депутатів представляють фракції "Солідарність" і "Патріот", і по три – "Самопоміч", "Наш край" та "Європейську партію України".

Передумови для путчу

Реклама

Діяльність нинішнього міського голови обласного центру Закарпаття досить не однозначна. З однієї сторони градоначальник працює в напрямку покращення інфрастуктури міста. З іншої Богдан Євстафійович вже давно перетворився на персонального "ворога" чималої кількості депутатського корпусу. Звичайно, відкрито про невдоволення діяльністю мера представники різних політичних та фінансових груп воліють мовчати, але регулярні підкилимні спроби змістити мера – чудове свідчення цьому протистоянню. За час роботи Андріїва мером чимало ласих "шматків" майна ужгородської громади стали надбанням родини та оточення міського голови. До слова, співрозмовник інтернет-видання "PMG.ua" з Ужгородської міської ради стверджує, що останнім часом мер не покидав надії "приватизувати" собі один з найцікавіших об’єктів міста – комунальне підприємство "Водоканал м. Ужгорода".

Такі дії міської влади Ужгорода не подобались як місцевим бізнес-групам, так і Києву, який розцінював таку роботу як самодіяльність міського голови. Зрештою, останньою краплею, яка переповнила чашу терпіння – стала поява інформації, що міський голова вирішив спробувати протягнути свого брата – Андрія Андріїва в депутати Верховної Ради України. Справа в тому, що неофіційно штаби різних політичних сил розпочали підготовку до позачергових парламентських виборів, які б мали відбутися орієнтовно у жовтні місяці цього року. Депутат обласної ради (Андрій Андріїв – ред.) начебто планував висунути свою кандидатуру за так званим ужгородським округом, який включає в себе місто і район.

Реклама

За інформацією видання "Закарпаття онлайн" зараз в очільника Ужгорода й не найкращі відносини з головою Закарпатської ОДА Геннадієм Москалем. Як стверджує інтернет-ресурс причиною різкого похолодання у відносинах стали намагання Андріїва знайти спільну мову з нардепом від "Солідарності" Валерієм Пацканом.

Вічні "революціонери" на варті у бізнес-груп

Дострокове припинення повноважень міського голови Ужгорода, яке може відбутися вже цього тижня, ініційоване "мешканцями міста". Принаймні саме під таким формулюванням на сайті Ужгородської міської ради зареєстрований відповідний проект рішення. Щоб легко зрозуміти, хто такі мешканці міста, не потрібно далеко ходити. Як стверджують джерела "PMG.ua", даний проект рішення в міській раді зареєстрував "громадський активіст" Олександр Волосянський, колишній керуючий справами виконкому та давній соратник "вічного революціонера" Віктора Щадея. Саме останнього і називають фактичним виконавцем путчу. За словами поінформованих джерел, Щадей, який за свою політичну кар’єру встиг засвітитися хіба що в численних скандалах, за реалізацію задуму отримає місце в списку "Батьківщини" на ймовірних дострокових виборах до Верховної Ради. Варто відзначити, що в 2015 році Богдан Андріїв знайшов підхід до екс-секретаря міської ради і той відмовився від планів позмагатися за крісло мера. Втім, нестійке перемир’я між двома політиками протрималось не довго.

Реклама
Усунути мера Андріїва або Як в Ужгороді назріває переворот – 01

Віктор Щадей

Ще однією людиною, яка докладає чимало зусиль до зміни прізвища міського голови Ужгорода є голова фракції "Патріот" в Ужгородській міській раді – Михайло Чурило. Політик хоч і амбітний, але недалекоглядний, яким вміло вдається маніпулювати ляльководами зверху. Чурило має стати перехідною фігурою після усунення Андріїва.

Переворот для всіх – вигода для кожного

Наразі в політичному театрі, який розгорнувся в стінах Ужгородської міськради, за словами поінформованих джерел "PMG.ua" є одразу кілька сценаристів. Стверджувати, що їх дії є узгодженими, ми не можемо, але подібний унісон думок та дій викликає, як мінімум, підозру. Одним з ініціаторів зміни мера Ужгорода є як не дивно… депутат Верховної Ради України Віктор Балога. Причиною таких дій політика є начебто помста за спробу Андріїва просунути по Ужгородському округу свого брата. У Віктора Івановича стосовно цього округу були власні меркантильні інтереси. Скоріш за все на майбутніх виборах до ВР, чергових чи позачергових, свої сили у цих краях перевірить мер Мукачева Андрій Балога. Звичайно, змагатися за мандат буде значно простіше, якщо інший кандидат (якщо ним стане Андрій Андріїв) втратить міцну підтримку у вигляді ресурсу Ужгородської міської ради. За минулий тиждень правдами та неправдами Андріїв втратив шість з дев’яти своїх вірних соратників в міськраді, що значно послабило його і без того хитке становище. Іншими ключовими особами, які зацікавлені у зміні мера Ужгорода, називають депутата міськради Івана Волошина та його бізнес-партнера Роберта Бровдія. Останній, активно позиціонується в регіональному медіапросторі як меценат та благодійник. У двох бізнесменів є власний інтерес у зміщенні мера – а саме комплекс "Корона" та універмаг "Україна". Зважаючи на давнє протистояння між Бровдієм та Балогою, можна припустити, що в обох ключових осіб ужгородського заколоту просто зійшлись інтереси в даному питанні.

Усунути мера Андріїва або Як в Ужгороді назріває переворот – 02

Роберт Бровді та Іван Волошин

Реклама

Очікуваний фінал з неочікувним продовженням

Наступна сесія Ужгородської міської ради запланована на найближчий четвер. Саме на ній і мало би бути розглянуте питання про дострокове припинення повноважень міського голови Ужгорода, секретаря міськради та розпуск виконавчого комітету. Як інформують джерела "PMG.ua", скоріш за все "путч", якщо він відбудеться, пройде у вівторок або середу, тобто до запланованої сесії. В мера Ужгорода залишилось зовсім обмаль часу, щоб переломити ситуацію та схили шальки терезів на свою користь. У свою чергу заколотники, у випадку успішного усунення всього керівного складу міста, спробують якнайшвидше призначити секретаря міськради, який і виконуватиме обов’язки мера. На цю посаду, як вже раніше анонсувалось, претендує Михайло Чурило, хоча не варто скидувати із рахунків і Івана Волошина.

Спроба прибрати людину з команди Михайла Ланя може отримати неочікуване продовження. Якщо все ж переворот в Ужгороді виявиться вдалим, Михайло Іванович може спробувати відігратися на Закарпатській обласній раді. Саме завдяки частково і представникам "Відродження" там наразі функціонує депутатська більшість. В такому випадку всі карти в колоді переплутаються і більшість політичних сил повернеться до ситуації кінця 2015, коли жодна партія не зможе сформувати більшість.

Все це наразі теорія, а от чи стане вона реальністю, питання найближчих днів. Одне, що можна констатувати впевнено, – Ужгород отримує нову політичну кризу, яка на користь спритним ділкам.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно