Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Політика
  • Володимир Гройсман пообіцяв подумати, як може посприяти створенню ОТГ на Закарпатті

Володимир Гройсман пообіцяв подумати, як може посприяти створенню ОТГ на Закарпатті

Володимир Гройсман пообіцяв подумати, як може посприяти створенню ОТГ на Закарпатті

Асоціація міст України провела у Національному прес-клубі реформ зустріч для журналістів регіональних ЗМІ України з прем’єр-міністром  Володимиром Гройсманом  на тему «Децентралізація: підсумки та досягнення 2017 року, завдання на наступний рік».

ВІДЕО ДНЯ

Прем’єр-міністр  презентував основні показники Державного бюджету України на 2018 рік та відповів на запитання журналістів. Він, зокрема, наголосив, що ріст ВВП у наступному році заплановано на рівні 3%, а інфляції – до 9%. Дохідна частина бюджету запланована у сумі 1155 млрд. грн, що на 181 млрд. грн. більше цьогорічного показника.

Серед пріоритетів 2018 фінансового року – збільшення видатків на обороноздатність країни на 25 % (165.3 млрд. грн), будівництво доріг – 46.7 млрд. грн., а це 4000 км. оновлених доріг і 50 мостів. Підтримка аграрного сектора складе 7.3 млрд. грн., з них 4 млрд – на розвиток тваринництва і по 1 млрд. на підтримку малого фермерства та здешевлення вітчизняної сільгосптехніки. Для потреб освіти буде спрямовано 219.1 млрд. грн., з них 1 млрд. на модернізацію початкової школи. Видатки на науку зростуть на 28 %, а для розвитку фундаментальних прикладних досліджень буде спрямовано 7.7 млрд.

Реклама

У наступному році стартує медична реформа, яка передбачає запровадження нової моделі фінансування системи охорони здоров’я – замість фінансування медзакладів вводиться оплата фактично наданої медичної допомоги конкретній людині. «Гроші йтимуть за пацієнтом – людина звертається в медичний заклад , до конкретного лікаря за допомогою, а держава перераховує кошти в медзаклад, у якому працює лікар, або безпосередньо лікарю, якщо він має власну практику», – наголосив В. Гройсман. Медична галузь країни отримає у 2018 році 115.2 млрд. грн., з них 1 млрд. на програму «Доступні ліки».

Володимир Гройсман пообіцяв подумати, як може посприяти створенню ОТГ на Закарпатті – 01
Реклама

Керівник уряду В. Гройсман наголосив, що децентралізація влади – один з пріоритетів 2018 року. На його переконання, децентралізація сприяє фінансовому зміцненню територіальних громад. Наступного року  ресурс місцевих бюджетів складе 556.1 млрд. грн, що на 15.1% більше цьогорічного. У бюджеті передбачено спрямувати у Державний фонд регіонального розвитку в обсязі 6 млрд. грн, окрема субвенція на розвиток інфраструктури об’єднаних громад складе 1.9 млрд. грн,  цільова субвенція на соціально-економічний розвиток регіонів – 5 млрд. грн. Наступного року буде побудовано 2000 нових об’єктів у громадах – школи, дитсадочки, басейни, громадський простір. Що саме будувати будуть вирішувати самі громади, оскільки на місцях видніше, що найперше потрібно будувати та розвивати. У головному кошторисі країни на 2018 рік враховано міжбюджетні трансферти в обсязі 308.4 млрд. грн. для 1288 місцевих бюджетів ( з них 665 – бюджети ОТГ), які мають взаємостосунки з Держбюджетом.

Після презентації головного фінансового документа країни прем’єр-міністр відповів на численні питання журналістів. Зокрема, відповідаючи на питання, «коли уряд зніме штучні перепони на шляху до створення об’єднаних територіальних громад на Закарпатті», відповів: «Я думаю, що питання об’єднання громад важливе і якщо хтось його намагається гальмувати, то робить неправильно. Я проаналізую, що відбувається конкретно, і подумаю, як бути корисним для об’єднаних територіальних громад області».

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно