Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Зниження тарифів тільки покращить надходження до бюджету

Зниження тарифів тільки покращить надходження до бюджету

Це замкнуте коло – тарифи ростуть і, відповідно, росте заборгованість населення по сплаті за комунальні послуги. Тарифи ж повинні бути такими, щоб сукупна вартість комунальних платежів була посильною для доходів сім’ї.

ВІДЕО ДНЯ

Зниження тарифів на комунальні послуги дозволить зменшити величезний рівень заборгованості населення з оплати послуг ЖКГ в країні. Станом на кінець липня 2018 року заборгованість вже перевищила 34 млрд грн. Тільки за перші 7 місяців нинішнього року вона зросла на 9 млрд грн. Найглибша боргова яма – по оплаті за постачання газу, газовий борг населення до початку серпня досяг 16,7 млрд грн, за січень-липень поточного року він зріс на 39%. У цій ситуації підвищення ціни на газ для населення на старті нинішнього опалювального сезону стало шоком для всієї країни.

Партія «Основа» вважає злочинним рішення Кабміну про підвищення з 1 листопада ціни природного газу на 23,5%. За 4 роки правління нинішньої влади газ подорожчав уже більш ніж в 7 разів. Уряд цинічно проігнорував інтереси власного народу заради доступу до чергової порції кредитних коштів зарубіжних фінансових інституцій.

Реклама

«Зростання цін на «блакитне паливо» в країні, яка володіє величезними запасами природного газу, – це нонсенс. А тим більше, підвищення цін до європейського рівня при вкрай низьких доходах українців. Тарифи, навпаки повинні бути знижені», – заявив лідер партії «Основа» Сергій Тарута.

Зниження тарифів тільки покращить надходження до бюджету – 01
Реклама

У партії заявляють, що прийшовши до влади, вартість ціни на газ для населення буде знижена на 40%. Для цього є всі підстави. Зробити це можна за рахунок залучення в галузь 5-7 млрд доларів інвестицій та розвитку вітчизняного газовидобутку. Від влади вимагається лише проявити політичну волю і турботу про громадян. Іншого сценарію для зменшення ціни немає.

Україна володіє колосальними запасами блакитного палива. Інвестиції в газовидобуток дозволять Україні не тільки перейти на самозабезпечення газом, позбувшись його імпорту, а й почати експортувати український газ. Інвестиції потрібні також для повної модернізації комунального господарства, включаючи мережі і генерацію, щоб ми змогли зменшити споживання газу на 50%. Інвестувавши 15-20 млрд доларів в галузь, можна вийти на обсяги видобутку близько 50-60 млрд кубометрів.

«При професійному підході можна домогтися зниження ціни на газ до 110 доларів за 1 тисячу кубометрів, що значно менше діючих сьогодні цін в Україні», – переконаний лідер партії «Основа» Сергій Тарута.

Реклама
Читайте також:
"Основа" "зшиватиме" країну і висуває Сергія Таруту кандидатом в президенти

Нинішня влада не здатна на активні кроки в цьому напрямку, вона просто прикривається вимогами МВФ і забирає останні кошти у населення. На комплекс заходів щодо розвитку національного газовидобутку може піти тільки ефективна нова влада, яка буде змінювати життя українців на краще, а не набивати власні кишені.

У свою чергу, лідер закарпатського осередку партії «Основа» Олексій Сапронов каже, що у газовому балансі України переважає газ вітчизняного видобутку, тому тарифи дійсно невмотивовані. «У балансі за 2017 рік імпортний газ склав лише близько 40%, решта 60% – це газ українського видобутку з середньою собівартістю до 55 доларів за тисячу кубометрів. І ось за цими 40% в Україні «чесно» встановлюють «ринкові» ціни. Піднімаючи їх в 2-3 рази в порівнянні з газовими прайсами європейських хабів. Хіба це не обман населення?», – розповідає Олексій Сапронов.

Він також сказав, що Закарпаття ще перебуває у більш вигідному становищі, бо у нас свого часу відмовилися від централізованого теплопостачання.

«Слідом за підвищенням цін на газ піднімаються і тарифи на централізоване опалення. Подорожчання тепла може скласти 16% і більше. Адже близько 70% собівартості опалення доводиться саме на газ. І в цьому сенсі Закарпаттю ще трошки повезло, бо вже понад десять років тому у нас відмовилися від центрального опалення. Ужгород першим ліквідував гігантські котельні, а потім пішла така ж тенденція по всій області. Але все одно ми використовуємо газ для індивідуального опалення і тарифи для багатьох є просто непідйомними», – сказав Сапронов.

Зниження тарифів тільки покращить надходження до бюджету – 02

Окрім того, Олексій Сапронов переконує, що субсидії у цьому опалювальному сезоні не покриють додаткові «газово-опалювальні» витрати населення. «Згідно з проектом держбюджету на 2019 рік субвенції місцевим бюджетам на надання пільг та субсидій з оплати послуг ЖКГ скорочуються (в порівнянні з держбюджетом-2018) на 16 млрд грн, тобто з 71 до 55 млрд грн. У той же час ціни і тарифи зростають. Значить, в 2019 році люди отримають субсидій менше», – розповідає Олексій Сапронов.

Реклама

«Більше половини українців взагалі субсидії не отримують. Це якраз та частина населення, яку можна умовно назвати середнім класом. Так ось, саме ці громадяни в найбільшій мірі постраждають нинішньою зимою від підвищення цін і тарифів, саме за рахунок середнього класу держава виплатить субсидії біднішим», – каже Сапронов.

У партії «Основа» вважають, що тарифна політика влади – це спроба маніпуляцій з електоратом. Адже всі ті мільйони виборців, які отримують субсидії, знаходяться на короткому повідку у влади – вони перетворюються в керовану і слухняну масу.

«Сьогодні населення розраховується за некомпетентність влади. Дуже важливо, щоб на наступних виборах виборці дуже добре зважували, за кого слід голосувати. Інакше може статися соціальний вибух», – заявляє лідер партії «Основа» Сергій Тарута.

«Партія «Основа» доб’ється проведення незалежного та об’єктивного розслідування злочинних газово-кредитних «схем» нинішньої влади і справедливого покарання всіх, хто ігнорував інтереси народу і впродовж всіх цих років набивав свої кишені за рахунок поставок газу населенню», – йдеться в офіційній заяві партії з приводу рішення Уряду про підвищення ціни на газ для населення.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно