Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Пенсіями по малих зарплатах

Пенсіями по малих зарплатах

У новому місяці завдяки пенсійній реформі Уряду Гройсмана закарпатці отримають більші виплати. З 1 липня закарпатці будуть отримувати більші пенсії. Зокрема, ті, хто має великий трудовий стаж. Уряд цього тижня схвалив відповідне рішення для людей, які довгий час працювали, але отримували мізерну зарплату за радянських часів. Це буде черговий етап перерахунку пенсій, і далі збільшення буде відбуватися в автоматичному режимі

ВІДЕО ДНЯ

«Для нас найважливіше завдання – допомогти і підтримати пенсіонерів, які все життя відпрацювали, але мали невелику зарплату. Це ще один системний крок, який дозволяє не робити разових доплат, а проводити системні дії. Економіка працює, її треба розвивати, і все, що вона зароблятиме – будемо реінвестувати в добробут людей», – сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

На Закарпатті є чимало прикладів, коли люди за часи СРСР працювали довгий період колгоспниками, виховательками у дитячому садочку, санітарками у лікарні. У той час ця праця оплачувалася доволі погано. І, на жаль, це дається взнаки і сьогодні. Тому багато нинішніх пенсіонерів при проведенні осучаснення пенсій за часи незалежної України отримали незначне підвищення. Як пояснюють експерти, це відбулося тому, що формула перерахунку пенсій враховує не тільки стаж, а й саму заробітну плату.

Реклама

Уряд на чолі з В. Гройсманом своїм рішенням нарешті виправив цю несправедливість. Тому з 1 липня жінки, які мають стаж понад 30 років, і чоловіки зі стажем більше 35 років, отримають підвищення пенсій. Вони становитимуть не менше 2 тис. грн. Подібне підвищення отримають приблизно 2,5 мільйони пенсіонерів. В тому числі і на Закарпатті.

Проте не тільки цій категорії піднімуть пенсії. Нагадаємо, що з 1 березня 2019 року вперше відбувся автоматичний перерахунок виплат. У цілій країні 8,9 млн пенсіонерів отримали підвищення,  а українці з невеликими нарахуваннями, а це близько 1,8 млн людей, отримали разову доплату – завдяки додатковим бюджетним надходженням у рамках кампанії з розмитнення автомобілів на європейських номерах.  

Реклама

Варто підкреслити, що відтепер для  перерахунку пенсій не потрібно приймати окремих рішень Уряду чи парламенту. Урядова пенсійна реформа залишила це питання поза політикою – і воно відбувається не вручну, як це було раніше, а автоматично. І це дуже позитивне явище, адже пенсіонери відтепер не будуть залежати від різних політичних обставин – виборів, розпадів коаліції, парламентських криз тощо. Тим більше, кошти на такий перерахунок Уряд вже передбачив в державному бюджеті. Як власне він відбувається? Формула перерахунку прозора і залишається незмінною. Вона враховує  стаж (роки сплати соціальних внесків), рівень заробітної плати, яку отримував пенсіонер, і  рівень середньої заробітної плати по країні – спеціальний показник для розрахунку пенсійних виплат.

За цією схемою пенсії зросли з 1 березня щонайменше – на 100 грн. З 1 липня сума буде ще більша.

Читайте також:
Гройсман хоче збирати гроші від олігархів і детінізації у "Фонд майбутнього"
Реклама

Це підтвердили і у Пенсійному фонді. «Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» передбачено зростання 1 липня 2019 року прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. У зв’язку з цим органами Пенсійного фонду області проводиться черговий перерахунок пенсій, – підтвердила ці тези начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасія Пентек на брифінгу цього тижня. – Підвищення розміру пенсії відбудеться у пенсіонерів, котрі на сьогодні отримують мінімальну пенсію – 1497 гривень.  Після перерахунку їх пенсія становитиме мінімум 1564 гривні».

За її словами, з 1 липня зростають і всі соціальні виплати, в тому числі й інші види пенсій, розмір яких залежить від прожиткового мінімуму. За попередніми розрахунками, в нашій області буде перераховано пенсії понад 231,8 тисячі пенсіонерів краю.

Не залишили поза увагою і військових. Для них ще минулого року розпочалося поетапне підвищення виплат. За цей час вони зросли в середньому на 1 476 грн і їх отримали майже півмільйона українців. А з 1 січня цього року їм ще раз підвищили виплати -  на 763,48 грн. У перший день нового 2020-го року буде так само.

Експерти, як власне і більшість українців, стверджують, що пенсійна реформа – одна з найважливіших в останні роки. І Уряд на чолі з В. Гройсманом, який розпочав її у 2017-му році,  планує зупинятися на досягнутому. Головна мета – відновлення соціальної справедливості для тих, хто працював все життя.

«Я розумію, що людям важко. І з першого дня перебування на посаді Глави Уряду питання виведення пенсійної системи на новий рівень – це щоденне питання моє і моїх колег», - повідомив Прем’єр-міністр та лідер партії «Українська стратегія Гройсмана» Володимир Гройсман.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно