Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Політика
  • Андрій Данканич: "Тримаюся осторонь політичних інтриг і просто щодня виконую свою роботу"

Андрій Данканич: "Тримаюся осторонь політичних інтриг і просто щодня виконую свою роботу"

Андрій Данканич: "Тримаюся осторонь політичних інтриг і просто щодня виконую свою роботу"

Розмова з кандидатом у депутати Верховної Ради в одномандатному виборчому окрузі № 69 Андрієм Данканичем.

ВІДЕО ДНЯ

– Андрію Андрійовичу, чого вирішили балотуватися до Верховної Ради?

– Жителі Мукачівського району вже тричі довіряли мені представляти їхні інтереси й обирали мене депутатом районної ради. Крім того, я вже п‘ятий рік працюю першим заступником голови Мукачівської районної адміністрації. За ці роки я здобув чималий досвід та вивчив проблемні питання, які турбують жителів району. Не все можна вирішити на місцевому рівні, деякі важливі питання потребують законодавчого врегулювання на найвищому рівні. Зрештою, інколи просто треба людину, яка здатна відстояти інтереси краян й домогтися результату.

Реклама

– Які проблеми району потребують першочергового вирішення?

– Думаю, передусім це – екологічні проблеми. Зокрема йдеться про якісне водопостачання та водовідведення. Центральним водопостачанням район охоплений менше, ніж на 10 %, а система водовідведення – відсутня взагалі.  Центральна каналізація відсутня навіть на деяких вулицях Мукачева, не кажучи вже про села, де стічні води потрапляють у ґрунт. На державному рівні слід ухвалити програму «Чиста вода», у якій передбачити фінансування для будівництва та реконструкції водогонів і каналізації. Реалізація цього проекту покращить екологічний стан регіону та знизить рівень важких захворювань, що спричиняє неякісна питна вода.

Реклама

Інше важливе питання – наповнення місцевих бюджетів. Я пропоную повернути до місцевих бюджетів податок за користування надрами, який наразі сплачується до Держбюджету. Крім того, із планових вирубок лісу в місцевих бюджетах слід залишати від 10 - 15%  від вартості деревини.

Стан доріг на Мукачівщині теж далекий від ідеального. Зокрема, при потребі у фінансуванні ремонту доріг у районі в 1,5 млрд. грн (335 км доріг), ми щороку отримуємо по 15 – 20 млн. За ці кошти навіть поточний, так званий, ямковий ремонт не всюди зробиш.

– В бюджеті району передбачені кошти на ремонт доріг?

Реклама

– Як депутат, я був одним із ініціаторів виділення коштів для утримання доріг району. Я, думаю, що мешканці району могли побачити, що взимку дороги вже чистили. Загалом, на утримання доріг у 2018-19 роках виділили 600 тис. грн, а на сезон 2019-20 – вже 2,5 млн. грн. Однак, слід зауважити, що всі 335 км районних доріг передані з обласного підпорядкування на баланс району, але фінансування на їх утримання не передбачили. 

– Яка ситуація в районі з компенсацією за пільгове перевезення громадян?

– Для компенсації перевізникам району за перевезення пільговиків треба щонайменше 15 млн грн. в рік. Відповідна державна програма діє, однак її фінансування передали на місцеві бюджети, а у нас для цього нема грошей. Якщо в Мукачеві цю проблему вирішили шляхом запровадження «Карти Мукачівця», то в районі на ці потреби коштів взагалі нема. Добре, що все ще залишилася програма «Шкільний автобус», яку держава все ж фінансує. З районного бюджету йде тільки незначне співфінансування.

Що стосується пасажирських перевезень, то маємо все ж і позитивний досвід.

Мукачівський район – єдиний в області, де ми, як депутати райради, домоглися  комплексного обстеження всіх 88 населених пунктів району, після якого почали  встанолювати автобусні зупинки та дорожні знаки, тобто відбулася повна паспортизація всіх автобусних зупинок. Принагідно хочу подякувати всім головам сільських та селищних рад, які долучилися до встановлення цих зупинок.

– Нещодавно Закарпаття осоромилося на всю країну, як область, з найвищим відсотком шкіл, будівлі яких не облаштовані вбиральнями. Яка ситуація в Мукачівському районі?

– У нас є програма, що передбачає облаштування в школах внутрішніх вбиралень. На ці потреби з Держбюджету виділено близько 14 млн. грн.

Реклама

Щодо самих шкіл, то багато з них потребують капітального ремонту. Але найбільше клопоту маємо із дошкільною освітою, зокрема дитячі садочки переповнені і їх не вистачає. Крім того, деякі будівлі, в яких розміщені садочки, були побудовані наприкінці XIX ст., відтак потребують реконструкції. В багатьох є проблема з питною водою. На цей рік заплановані роботи з проектування свердловин для питної води. В бюджеті не вистачає коштів, щоб одразу відремонтувати всі садочки, однак цей процес повільно, але йде.

– На території Мукачівського району нещодавно фактично утворилася перша об‘єднана територіальна громада, як ви ставитесь до адмінреформи?

– Вважаю, що об‘єднання громад має відбуватися шляхом голосування на місцевих референдумах. Переконаний, що Мукачівська ОТГ має включати в себе весь мукачівський район, тоді нам вдасться уникнути викривлень у розподілі бюджетних коштів.

– Розкажіть трохи про себе.

– Я – корінний житель Мукачівського району. Народився в селі Клячаново, де й закінчив середню школу. Одружений, маю двох дітей та одного онука. З 1994 по 2014 роки року займався підприємницькою діяльністю. Наразі вже п‘ятий рік обіймаю посаду першого заступника голови Мукачівської РДА.

– За цей час змінилися чотири голови РДА, як вам вдається зберегти посаду?

– Я не чіпляюся за крісло, але намагаюся триматися осторонь політичних інтриг і просто щодня виконую свою роботу. Загалом за цей час я близько року був виконувачем обов‘язків голови. Як кажуть, політика-політикою, але і працювати ж комусь треба.

Реклама

– Якому відпочинку віддаєте перевагу?

– Відпочиваю в Закарпатті. Люблю ходити в гори, а взимку –  кататися на лижах.

До слова, я входив до складу делегацій, які вивчали досвід розвитку туристичних галузей в сусідніх країнах. Такі райони, як наш, приміром, у Словаччині, дають до місцевого бюджету близько 50 млн. євро в рік лише від туристичної галузі. Ми ж маємо в сотні разів менше. Але і в нас вже почали використовувати європейський досвід в туризмі. Зокрема маємо в районі вже два велосипедні маршрути, промарковані й внесені до реєстру.

– Вас висунули кандидатом в депутати від партії ВО «Батьківщина», як ви опинилися в партії?

– Довго вивчав політичні сили, зупинився на «Батьківщині». Я в партії з 2005 року. Я ухвалив це рішення, коли Юлію Тимошенко усунули з посади Прем‘єр-міністра. За цей час пройшов шлях від рядового члена партії до голови районної організації. Був одним із перших закарпатців, хто поїхав на Майдан в грудні 2013 році. Загалом був на Майдані неодноразово. Обирався депутатом райради трьох скликань. За цей час ми з колегами по фракції «Батьківщина» ініціювали звернення щодо зниження тарифів на газ, про продовження мораторію на продаж сільськогосподарських земель тощо.

За програмою «Турбота», ухваленою райрадою, депутати нашої фракції змогли надати матеріальну допомогу на лікування десяткам жителів Мукачівського району.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно