Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Віктор Орбан приїде в Україну, "коли дозволять умови", – посол

Віктор Орбан приїде в Україну, "коли дозволять умови", – посол

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відвідає Україну, коли це "дозволять умови", заявив посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто. Про це він розповів у інтерв’ю "Інтерфакс-Україна". "У мене немає інструкцій говорити, що є дата візиту. Але я думаю, що коли умови дозволять, він відбудеться", – сказав Ійдярто.

ВІДЕО ДНЯ

Дипломат розповів, що відкрити шлях для подальших переговорів і двосторонніх зустрічей повинне відновлення роботи кількох інституцій. Зокрема, міжурядової змішаної економічної комісії і змішаного комітету з питань меншин.

Читайте також:
Як можна перетнути кордон із Угорщиною із 15 липня: пояснення
Реклама

 

Він також сказав, що слід звернутися до експертів, щоб обговорити "найбільш болючі теми, пов’язані з використанням мови, особливо освітою". "Це елементи, які допомогли б прокласти шлях до зустрічі на найвищому рівні", – сказав посол.

Реклама

Він зазначив, що зустріч співголів українсько-угорської комісії з питань національних меншин 14 липня була "абсолютно своєчасною і важливою", однак була переважно процедурною та практичною. Ійдярто нагадав, що повної сесії цієї комісії не було з 2011 року, а зустрічі співголів – з 2017 року.

"Це дуже обнадійливо, це означає, що щось почалося. Угорщину кілька разів звинувачували, що ми намагаємося надати міжнародний характер цьому конфлікту. Це не так. Зараз цей процес починається, у нас є партнер. Українська сторона вказала, що після декількох реорганізацій у них є складнощі з формуванням необхідних учасників комісії, більшість державних інституцій, пов’язаних з питаннями меншин, все ще формуються. Але вони пообіцяли, що в серпні або вересні будуть призначені перші члени з української сторони. Тому є можливість, що восени комісія зможе зустрітися ", – сказав Іштван Ійдярто.

Читайте також:
"Ми не змінюватимемо закон "Про освіту" через Угорщину", – Дмитро Кулеба
Реклама

Говорячи про те, коли очікувати засідання комісії з питань освіти, Ійдярто зазначив, що міністерства освіти обох країн "незабаром домовляться, коли зможуть провести засідання". Раніше українські експерти, що опікуються українсько-угорськими відносинами, підготували спільну позицію щодо "червоних ліній" України та позначили питання, з яких компроміс видається досяжним. 

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно