Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Політика
  • Про сумнівні оборудки очільників ТУКЗ-КМКС в сфері реконструкції освітніх закладів

Про сумнівні оборудки очільників ТУКЗ-КМКС в сфері реконструкції освітніх закладів

Про сумнівні оборудки очільників ТУКЗ-КМКС в сфері реконструкції освітніх закладів

Як відомо, серед партій, які беруть участь в електоральних змаганнях напередодні місцевих виборів, одну з найпотужніших виборчих кампаній проводить Партія угорців України КМКС – політичний клон Товариства угорської культури Закарпаття (далі ТУКЗ).

ВІДЕО ДНЯ

Окрім застосування широкого спектру з традиційного арсеналу політичної агітації, ТУКЗ також має і додаткову, притаманну виключно їм, «важку артилерію». Останніми тижнями лідери Товариства (іноді в дружній компанії угорських дипломатів) невтомно їздять по Закарпатській області, урочисто та під широке висвітлення з боку своєї партійної преси урочисто рапортують про реконструкцію та розбудову різноманітних освітніх та медичних об’єктів.

Згідно з їх заявами та агітками, таким чином вони реалізовують фінансову допомогу, отриману від угорського уряду. При цьому демонструється «жертовність» лідерів ТУКЗ, які (правда за рахунок закордонних коштів) не покладаючи рук і без жодного зиску для себе «трудяться» на благо закарпатських угорців.

Реклама
Читайте також:
Політична агітація на Закарпатті: в МЗС застерегли угорських посадовців

Однак в мережі інтернет такий  альтруїзм з боку очільників ТУКЗ піддається обґрунтованим сумнівам. Зокрема, на днях один з регіональних угорськомовних сайтів опублікував матеріал, в якому шляхом нескладних розрахунків продемонстровано, що витрати «угорських грошей» по реконструкції окремих освітніх закладів області, оприлюднені в підконтрольних Товариству ЗМІ, свідчать про недобросовісність розпорядників коштами http://www.madyar.info/15/10/2020/egy-kis-jarvanyugyi-matematika-avagy-lopni-szabad-de-hazudni-nem/.

Реклама

Зокрема в матеріалі зазначено, що згідно з публікаціями ТУКЗ, на реконструкцію Великодоброньської середньої школи Товариством витрачено майже 52 млн. грн. «угорської допомоги», тобто в середньому більш ніж 11,5 тисяч або приблизно 400 доларів США на один квадратний метр.

Про перебудову і ремонт угорської школи в смт. Солотвино ТУКЗ опублікувало звіт, згідно з яким було витрачено майже 39 млн. грн., тобто з розрахунку на один квадратний метр 23 тисячі гривень або більш ніж 818 доларів США.

Інший подібний заклад, Мукачівську угорськомовну середню школу №3 ім. Ракоці Ференца, ТУКЗ за рахунок грошей з Угорщини реконструювали, згідно з оприлюдненими заявами, за 24 млн.грн., що, враховуючи площу закладу, вартує 40 тисяч грн../кв.м. або більш ніж 1400 доларів США.

Реклама

А всього лиш на неповний ремонт окремих корпусів Ужгородської угорськомовної середньої школи №10 ТУКЗ витратило угорської допомоги на 14 млн.грн., тобто 6475 грн. або 230 доларів США за один квадратний метр.

Автори статті зазначають, що подібні проекти, які фінансувала українська влада, потребувало значно менших витрат. Зокрема, в опублікованому матеріалі наводиться приклад перебудови і реконструкції Тячівської ЗОШ №2. Україна, на відміну від Угорщини та КМКС, витратила на повну відбудову і укомплектування цього освітнього закладу в перерахунку всього 145 доларів США. Окрім цього демонструються будівельно-ремонтні розцінки, притаманні для Ужгороду та Закарпатської області. Порівняння цих показників та наведених витрат ТУКЗ на ремонти викликає сумнів в авторів публікації щодо доброчесності очільників ТУКЗ в цій сфері. Стаття закінчується простим питанням, яке, однак, залишається без відповіді  – хто вкрав гроші?

Чим швидше офіційний Будапешт зрозуміє, що по суті "розводять" їх на великі гроші, тим швидше їх постаті зникнуть з Закарпатського політикуму. Керівник ТУКЗ Брензович офіційно ніколи не був бізнесменом. ТУКЗ займається розкраданням коштів, які Угорщина дає на підтримку та розвиток культури етнічних угорців. Це банальні аферисти які живуть на дві країни, шкодячи обом.

Якщо відкинути політичні гасла а розібратися в суті питання, виходить що Товариства угорської культури Закарпаття (ТУКЗ) являється ні чим не іншим як простою прокладкою для заробляння коштів його керівниками. Виділені кошти уряд Угорщини банально освоюються місцевими представниками, такими як ТУКЗ, виконуючи ремонтні роботи в два-три рази вище від ринкових.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно