Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Спорт
  • Олександр Федів: "Людина-шахіст завжди буде інтелігентною та вихованою"

Олександр Федів: "Людина-шахіст завжди буде інтелігентною та вихованою"

Олександр Федів: "Людина-шахіст завжди буде інтелігентною та вихованою"

Трудомістка робота завжди приносить плоди, якщо вона є натхненним покликом душі.

ВІДЕО ДНЯ

Буквально вчора стартував шаховий турнір, над яким опікувалась величезна кількість людей. Можливо, лише  через відповідальне ставлення організаторів він досяг таких масштабів – понад 400 учасників взяли участь у даному заході.

Цікаво, шахістами народжуються чи ними стають?

Реклама

«Если есть трудоспособность, но нету таланта, то получится до какого-то уровня дойти, но он был бы выше, если бы был талант. Если есть талант, но нету трудоспособности, то, в принципе, тоже самое. Получится дойти до какого то уровня, может быть даже высокого, но был бы больше при налички трудоспособности», – саме так Станіслав Богданович, віце-чемпіон Європи до 12 років в Герцигнольє,  відповів на запитання, відповідь на яке міг дати тільки істинний шахіст, чемпіон України, якого ми зустріли на цьогорічному турнірі в якості гравця.

«Настільки приємні відгуки після кожного нашого фестивалю в пресі, в соціальних мережах, що це нас надихає робити кожного року все краще і краще», – таким був перший коментар Олександра Федіва – власне, куратора цього дійства. Він з неприхованою радістю, спричиненою такою високою явкою та гідним оціненням результатів своєї праці, відповідав на наші запитання, які стосувались як організації конкурсу, так і перспектив загального розвитку шахів в Україні. За його словами, лише позитивне сприйняття людей, які, здебільшого, не мають навіть найменшого стосунку з шахами, сприяє подальшим модернізаціям, удосконаленням, саме це сприйняття є найбільшою мотивацією.

Реклама

– Чому фестиваль є популярним? Як він став таким?

– Тому, що рівень організації, роботи нашого оргкомітету є настільки високим цього року. Ми доклали багато зусиль, щоб досягти таких результатів. Це, по суті, відчувають учасники. Піклування про конкурсанта потребує забезпечення його житлом, реакції на посталі запитання, турбота про те, щоб у нього було все гаразд.

– Дивлячись у недалеке майбутнє, наскільки розвинеться перспектива шахів в нашій країні після проведення цього турніру?

Реклама

– Як ви знаєте, фаворитом цьогорічних змагань є Богданович Станіслав, який ще 5 років тому тільки починав свою кар’єру шахіста з дебютної перемоги у нашому фестивалі. І саме це надало йому такий поштовх, що через рік він вже грав у фіналі Чемпіонату України, де грали Іванчук, Пономарьов та інші відомі спортсмени цього напрямку.

Також прикладом є Коваленко Ігор, який декілька років назад виграв наш турнір, тепер він вже грає, на жаль, за збірну Латвії, а лише недавно був ще звичайним кандидатом в майстри спорту України. На сьогоднішній день його знає весь спортивний світ. Наш фестиваль вирощує таланти. 8 років – це дуже мало,  щоб виростити якихось чемпіонів, але тим не менш у нас вже є призери першості України. Маленький райцентр – Мукачево – це ж не порівняти – не Львів, не Київ, не Харків. Ми вже виховали 5 кандидатів у майстри спорту.

Олександр Федів: "Людина-шахіст завжди буде інтелігентною та вихованою" – 01

– Можете поділитись власною методикою вирощення видатних спортсменів?

– Не тому наші тренери виховують чемпіонів, що є нереальними шахістами, а насамперед через те, що це є покликом їхньої душі. Приємно, коли після одного-двох років навчання приходять батьки і дякують за те, що їхня дитина змінилась, що ми виховали хорошу людину, інтелігенту, культурну. Наше завдання, як дитячої шахової школи – це залучити якнайбільшу кількість дітей.

– Чи можна відокремити якийсь предмет шкільної програми, який вносить найбільшу лепту у розвиток дитини в шаховій справі?

– Ну, шахи однозначно розвивають логічне мислення, тому, можливо, діти більш схильні до математики та точних наук, гуманітарних дисциплін. Повірте, всі учні нашої шахової школи прекрасно вчаться у загальноосвітніх школах. Ми впливаємо на загальний рівень, людина-шахіст завжди буде інтелігентною та вихованою, вона просто не може погано вчитись у школі.
Це дуже важлива подія для України, адже ми займаємо друге місце у світі по шахам. У всіх олімпіадах, чемпіонатах світу Україна майже завжди в призерах.

Реклама

Нагадаємо, що вчора у Мукачеві стартував десятий за ліком міжнародний шаховий фестиваль "Мукачівське літо 2016 ".  

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно