Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Спорт
  • Андрій Кричфалушій: "Хочемо відродити дитячий мотоциклетний спорт на Закарпатті"

Андрій Кричфалушій: "Хочемо відродити дитячий мотоциклетний спорт на Закарпатті"

Андрій Кричфалушій: "Хочемо відродити дитячий мотоциклетний спорт на Закарпатті"

Свою спортивну діяльність вони розпочали зовсім недавно, але вже сміливо і впевнено заявили про себе не тільки на рівні області, але і всієї України. Мова йде про вихованців нещодавно відкритої в Хусті секції мотоциклетного спорту Закарпатської обласної дитячо–юнацької спортивної школи під керівництвом відомого гонщика, майстра спорту з мотокросу, багаторазового чемпіона України та Європи Андрія Кричфалушія. Буквально за три тижні юні мотокросмени встигли здобути аж дві вагомі перемоги – абсолютну першість на чемпіонаті області з мотокросу у Виноградові та почесне друге місце на чемпіонаті України у Чернівцях. А це таки, погодьтеся, вагомий внесок у спортивну скарбничку Закарпаття.

ВІДЕО ДНЯ

Тож про перші кроки до відродження дитячого мотоциклетного спорту в нашому краї, секрет успішного старту закарпатських спортсменів, труднощі та перспективи загалом – у нашій розмові з головним тренером юних мотокросменів Андрієм Кричфалушієм.

–  Відомо, що на Закарпатті після розпаду Радянського Союзу дитячий мотоциклетний  спорт як такий занепав. Як виникла ідея відродження цього виду технічного спорту?

Реклама

– Це тестовий проект Міністерства молоді та спорту України, що почав діяти тільки цього року і лишень при Закарпатській обласній ДЮСШ. Проект стартував за ініціативи голови кросової комісії України Олександра Шовша, який і рекомендував керівництву мене, щоб очолити цю новостворену секцію технічного спорту. Нам вдалося за короткий час зібрати склад команди, з якою ми представляємо інтереси Закарпаття. Варто відзначити, що у нашому краї свого часу мотоциклетний спорт був на високому рівні. Наших гонщиків запрошували навіть до збірної СРСР. Не можна втрачати такі традиції, тим паче, коли є люди, котрі щиро захоплюються і вболівають за мотокрос, готові на власному ентузіазмі відроджувати цю справу, ділитися своїм досвідом, а головне – мають бажання виховати здорову, спортивну молодь, яка б отримувала адреналін не від шкідливих звичок, а від здорового способу життя, участі у видовищних спортивних поєдинках.

Андрій Кричфалушій: "Хочемо відродити дитячий мотоциклетний спорт на Закарпатті" – 01
Реклама

–Команда Закарпатської ДЮСШ гучно заявила про себе на початку сезону, це справжнє відкриття року. Розкажіть, будь ласка, детальніше про перші перегони і перемоги?

–26 березня у Виноградові відбулися  відразу два змагання з мотокросу – Кубок заслуженого тренера України Степана Газуди та перший етап чемпіонату Закарпатської області з мотокросу. Свою команду ми представили в повному складі – В. Крифалушій, М.Шманьо, В.Кудрявцев, А.Іванцу, О. Тор, Д. Квак, М.Качур, Е.Штефуца, В. Качур, –  і завоювали перше місце з 6 команд. А ось на чемпіонат України серед молоді на Кубок ЗМС В.І.Кавінова з мотокросу, який проходив 7-8 квітня у Чернівцях, не всім вдалося поїхати, але це не завадило гідно представити свій край. З-поміж 9 потужних команд за участі досвідчених спортсменів та іменитих тренерів наші хлопці-початківці стали другими на трасі, яка приймала чемпіонат світу з мотокросу. Завдяки спортсменам Едуарду Штефуці (клас 85 см.куб), Алексу Іванцу та Оттілу Тору (клас 125 см.куб) Закарпаття вибороло другу сходинку. Хлопці показали справжній бойовий дух, відмінну витримку і головне – бажання до перемоги.

– Напевно, ці перемоги ще більше мотивують до тренувань, подальшої копіткої праці. Скільки часу приділяєте тренуванню загалом?

Реклама

–Ми займаємося за тренувальним планом, але виходячи з можливостей дітей. Маю на увазі, коли батьки можуть їх привезти на тренування, адже мої вихованці – це діти не тільки з Хуста й Хустського району, але й Виноградова, Вілока, Ужгорода. Важливу роль відіграють погодні умови, які впливають на стан траси. Ну і, звісно, не в останню чергу власне фінансові можливості батьків.

Андрій Кричфалушій: "Хочемо відродити дитячий мотоциклетний спорт на Закарпатті" – 02

– Зрозуміло, що такий вид спорту потребує чималих затрат і, напевно, далеко не всі бажаючі мають змогу ним займатися.

– Так, ви праві. Є багато бажаючих, але цей вид спорту досить дорогий. Тому ми активно налагоджуємо співпрацю на державному рівні, аби в майбутньому  забезпечити своїх вихованців відповідною технікою. Безсумнівно, спорт – це розвиток нашої молоді, яка є опорою сильної незалежної держави. Тому маємо докласти всіх зусиль для розвитку дитячого мотоциклетного спорту на Закарпатті.

– Які подальші плани команди Закарпатської обласної ДЮСШ?

– Активно тренуватися і набирати досвіду в різних змаганнях. Так, 22-23 квітня відбувся перший етап Кубка України західного регіону у Ковелі, в якому ми взяли участь, щоб набрати максимальну кількість очок.

– Дякую за розмову і бажаю вам пермоги! А ще, незважаючи на скрутну ситуацію в державі, продовжувати справу відродження мотоциклетного спорту на Закарпатті, щоб продовжити славні традиції нашого краю.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно