Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Спорт
  • У Мукачеві відбудеться чемпіонат Закарпатської області з велоорієнтування на коротких дистанціях

У Мукачеві відбудеться чемпіонат Закарпатської області з велоорієнтування на коротких дистанціях

У Мукачеві відбудеться чемпіонат Закарпатської області з велоорієнтування на коротких дистанціях
17 листопада у Мукачеві відбудеться чемпіонат Закарпатської області з велоорієнтування (МТВО) на коротких дистанціях. Реєстрація учасників проходитиме з 9 до 10.00 у приміщенні ЗОШ № 13 (вул....

17 листопада у Мукачеві відбудеться чемпіонат Закарпатської області з велоорієнтування (МТВО) на коротких дистанціях.

ВІДЕО ДНЯ

Реєстрація учасників проходитиме з 9 до 10.00 у приміщенні ЗОШ № 13 (вул. Росвигівська, 13). Перші учасники стартуватимуть об 11.00. Дистанції пролягатимуть у мікрорайоні Росвигово між автострадою Ужгород-Львів та вулицями Ужгородська, Карпенка-Карого, Росвигіська та Університетська.

Чемпіони визначатимуться у таких вікових категоріях: відкритий клас (без вікових обмежень), юніори (1993-1995 роки народження), юнаки-дівчата (1996-1998 р.н.), молодші юнаки і дівчата (1999 р.н. і молодші).

Реклама

Що таке MTBO ? Наша довідка:

Ця абревіатура у перекладі з англійської (Mountain bike orienteering) означає змагання зі спортивного орієнтування на гірських велосипедах.

Реклама

Це спорт для тих, хто любить гірські велосипеди, спілкування з незайманою природою, для майстрів, що не уявляють життя без суперництва, але й для новачків, тобто для всіх, хто любить їзду на велосипеді. Але, насправді, наявність гірського велосипеду не є обов’язковою, ви можете стартувати на будь-якому справному велосипеді.

Завданням спортсмена є, за допомогою високоточної карти та компасу, подолати трасу, що прокладена незнайомою місцевістю. На дистанцію байкери уходять з інтервального старту, як правило, через 2-3 хвилини. Учасники повинні за найменший час відвідати у потрібній послідовності контрольні пункти, що вказані на карті.

Довжину дистанції визначають за прямими лініями, але реальна завжди є більшою. Адже у горах, доводиться «накручувати» кілометри об’їжджаючи горбки та яри, та й на рівнині кращі дороги не завжди йдуть у потрібному напрямку… Як правило дороги та стежки покидати заборонено. Всі шляхи (в доповнення до асфальтівок) розділено на 2 групи: ширші 1,5 метра та вужчі ніж 1,5 метра (стежки). Кожна з цих груп на карті поділяється ще на 3 підкатегорії: швидкі дороги (стежки), що позначаються суцільною чорною лінією, дороги (стежки) з середньою швидкістю – позначаються пунктирами та погані (повільні) дороги – позначаються крапками. Ці характеристики є дуже важливими, адже не завжди самий короткий шлях по карті є самим швидкісним, крім цього спортсменам потрібно враховувати і рельєф місцевості. Контрольні пункти обладнані помаранчово-білими знаками заввишки 30 см, та електронними засобами відмітки.

Реклама

Висококласні спортсмени на ходу, після миттєвого погляду на карту , визначають самий швидкісний з кількох варіантів маршруту. Складність полягає у тому, щоби на високій швидкості зуміти проаналізувати всі переваги обраного варіанту, а потім зуміти без помилок реалізувати його, адже ціною вашої неуважності можуть стати зайві кілометри.

У MBTO дисципліни розрізняють за часом подолання дистанції. Найкоротшу – спринт – переможці долають приблизно за 20 хвилин, найскладнішу – так звану ультра довгу – дві години.

З’явився цей вид спорту наприкінці 80-років минулого сторіччя у середовищі прихильників MTB-гонок. З 90-років 20 століття він переживає у Європі, Південній Америці та Австралії справжній бум. Для прикладу, у маленькій Чехії щотижневі змагання збирають по кількасот учасників!!! Опікується розвитком цього виду спорту IOF – Міжнародна Федерація Спортивного Орієнтування.

З 1998 почали проводити Європейський Кубок; з 1999 до 2003 проводили Кубки світу…

В 2002 у Франції пройшов перший чемпіонат світу; з 2004 вони проводяться щороку. Того ж року у Києві відбувся перший чемпіонат України. У 2006 в Польщі пройшов перший чемпіонат Європи. 2008 року вперше змагання з велоорієнтування пройшли на території Закарпатської області, того ж року збірна команда України вперше виступила на чемпіонаті світу. Тепер закарпатці є безперечними лідерами в цьому виді спорту в нашій країні, складають основу збірної.

На сьогодні MTBO є амбітним видом спорту з хорошими олімпійськими перспективами. Окрім високих фізичних кондицій та досконалої техніки їзди на гірському велосипеді для перемоги тут потрібні висока ступінь концентрації і широкий діапазон навичок спортивного орієнтування. Необхідне для змагань та тренувань обладнання:

- гірський велосипед з надійними гальмами;

Реклама

- обов’язкове використання захисного шолому;

- компас;

- мапник (велопланшет) для карти, що кріпиться на кермі так, щоби спортсмен міг без зайвих зусиль на високій швидкості працювати з картою без шкоди для безпеки руху (але можна обходитися і без нього);

- електронний чіп для відмітки на КП (на змаганнях його вам видадуть судді).

До зустрічі на трасах!

Олександр Цепурдей

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно