Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Спорт
  • Бізнесмен Реш привіз до Мукачева Єфименка та Пономарьова (ФОТО)

Бізнесмен Реш привіз до Мукачева Єфименка та Пономарьова (ФОТО)

Бізнесмен Реш привіз до Мукачева Єфименка та Пономарьова (ФОТО)
Такої нагоди зустрітись відразу з двома олімпійськими чемпіонами з шахів можна чекати досить довго і тому голова обласної федерації з шахів Олександр Галай не забарився запросити на зустріч до...

Такої нагоди зустрітись відразу з двома олімпійськими чемпіонами з шахів можна чекати досить довго і тому голова обласної федерації з шахів Олександр Галай не забарився запросити на зустріч до міської Ратуші двох видатних гросмейстерів сучасності – чемпіона світу з шахів і переможця Пекінської Олімпіади з шахів Олександра Пономарьова, який приїхав до нас, й нашого земляка, також олімпійського чемпіона Захара Єфименка, а також фундатора дитячої шахової школи Мукачева Йожефа Реша. За чашкою чаю відбувся дружній діалог майстрів і шанувальників древньої гри.

ВІДЕО ДНЯ

Перше запитання поважному гостю Руслану Пономарьову:

- Бачимо Вас у Мукачеві не вперше, а це висока честь для нашого маленького міста. Що спонукає Вас приїздити до нас?

Реклама

– Любов до Мукачева (всміхається). Так, це не задля красного слівця. Мені в Мукачеві дуже подобається. Мав намір приїхати ще минулого року, але був дуже зайнятий, хотів у вас трохи відпочити, але не судилося, тож, як тільки виникло «віконце», відразу приїхав. Досі був у вашому місті п’ять чи шість разів. По перше, на матчевих зустрічах за участі провідних гросмейстерів світу Василя Іванчука, Петера Леко, Найджеда Шорта, Аркадія Найдича і мого давнього доброго товариша Захара Єфименка. Я залюбки приїжджаю до Захара проаналізувати цікаві партії, зрештою, зіграти в шахи. І краще, коли ці зустрічі відбуваються саме в Мукачеві, адже тут так затишно, довкола привітні й доброзичливі люди.

- Яке місце посідають у Вашому житті шахи?

Реклама

– Це як перша любов – назавжди. Ось, приміром, талановитий Гата Камський (колишній росіянин, а тепер підданий США) років 10 тому пішов із шахів, а тепер знову повернувся. Не скажу, як складеться в подальшому в Гаррі Каспарова, який поміняв шахи на політику, але побачимо.

- Ви любите тільки шахи, або… (вказуємо на його чарівну супутницю).

– Або (всміхається). І тут слово бере наречена Руслана Інес Гоньї Алонсо: «Ми познайомились з Русланом на одному з шахових турнірів у Іспанії. Я була перекладачем. Навчалася, до речі, як в Англії, так і в Росії, тому знаю непогано мови цих держав. А наше знайомство вийшло так: у нас прийнято відверто спілкуватись з шефом і я йому зізналась, що мені сподобався молодий російський шахіст. Не знала, що вони особисто знайомі. Зрештою, шеф представив мене Руслану… Останнє Різдво ми відзначали разом в колі моєї великої рідні.

Реклама

- Руслане, не плануєте змінити українське громадянство на іспанське, адже тепер живете в Іспанії?

– Про це наразі не йдеться. Мені комфортно і на Батьківщині. Зрештою, ми громадяни світу і не грає великої ролі, де ти живеш, головне, зберігати в душі пам’ять про землю батьків, жити цією пам’яттю і берегти її.

Міський голова Золтан Ленд’єл поцікавився в Руслана, як впливають на шахістів емоції...

– У кожного по різному. Треба мати міцні нерви. Покійний Фішер, приміром, доводив себе до стану ненависті до суперника і постійно провокував його. Щось подібне робив і Каспаров.

Запитання до Руслана Єфименка:

- Як Ви познайомилися з Русланом Пономарьовим?

– Ми разом навчались у знаменитій шаховій школі в Краматорську. Мені було 14 років, а Руслану – 16. Тоді вихованці нашої школи гідно представляли Україну на міжнародних шахових форумах, здобули, зокрема, «золото» на чемпіонаті Європи. А тепер краматорської школи практично немає, зате набирає силу мукачівська шахова школа, наше місто стає одним із шахових центрів України.

Реклама

- Захаре, які плани на цей рік, чим запам’ятався минулий?

– Якщо згадувати минулий, то це бронзові нагороди чемпіонатів світу в Китаї, Європи в Словаччині, України, а найголовніше – золото шахової Олімпіади. Щодо нинішнього року, то ще не визначився.

Запитання до Йожефа Реша:

- Розкажіть, будь ласка, про Ваш шаховий клуб, які плани на 2012 рік?

Нашому клубу вже 5 років. Й цьогоріч обов’язково проведемо дитячі шахові фестивалі, традиційний турнір «Мукачівське літо». Хочу сказати, що шахи не тільки спорт, але й мистецтво, що духовно збагачує дітей.

- Наскільки важливі в шахах безкомпромісність і відсутність страху програти?

– Вміння рухатись уперед, не дивлячись на тимчасові поразки, – це дуже важливо. Іншими словами, щоб перемогти, потрібно вміти програвати. Коли 5-7-річні дітки починають грати, їхні перші турніри – це завжди сльози. Звичайно, ми намагаємось їх заспокоювати, але, з іншого боку, якщо б дитина не плакала, це свідчило б про її байдужість до результату. У такому віці сльози – це природно. У нас, наприклад, займається здібний хлопчик Сашко Решетар, для якого, коли він лише починав грати, кожен програш був трагедією. Дідусеві доводилось його виводити в коридор і півгодини заспокоювати, пояснюючи, що в своєму житті він програє ще не одну тисячу партій і виграє стільки ж. У хлопчика розвинені бійцівські якості, він ставив перед собою задачу – виграти в цього суперника – і дуже переживав у випадку програшу. Така наполегливість, звичайно, дала свій позитивний результат. На Різдвяному шаховому турнірі цей 10-річний хлопчик, граючи з 12-річними, здобув 11 очок з 11 можливих! Вражаюче.

Реклама

На завершення зустрічі міський голова Золтан Ленд’єл вручив гарні подарунки.

Микола Рішко

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно