Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Спорт
  • Олімпійська гордість Мукачева тренує російську любительську команду з футболу

Олімпійська гордість Мукачева тренує російську любительську команду з футболу

Олімпійська гордість Мукачева тренує російську любительську команду з футболу
Олександра Йосифовича Бецу в Мукачеві можна зустріти тільки під час футбольного міжсезоння, приїжджає у відпустку на тиждень-другий до батьків. До речі, батько – олімпійський чемпіон Мельбурна з...

Олександра Йосифовича Бецу в Мукачеві можна зустріти тільки під час футбольного міжсезоння, приїжджає у відпустку на тиждень-другий до батьків. До речі, батько – олімпійський чемпіон Мельбурна з футболу, Почесний громадянин Мукачева Йосиф Беца.

ВІДЕО ДНЯ

– Якщо в сім’ї відомого футболіста і тренера хлопчик, то він у більшості випадків іде стежкою батька. Не оминула ця доля і мене, хоч батько і не примушував займатись саме футболом. Оскільки батько був головним тренером команди вищої ліги СРСР ростовського СКА, то я, зрозуміло, вчився у Ростовському спортінтернаті. Потім закінчив Московський інститут фізкультури, грав за команди «Торпедо» з Волжська, запорізький «Металург», військову службу проходив у Київському військовому окрузі, виступаючи за команду якого зазнав важкої травми. Більше грати не зміг, – розповідає Олександр.– Наш клуб «Донгаздобыча» третій рік підряд є чемпіоном Південного федерального округу Росії. В окружному чемпіонаті виступають команди Краснодарського і Ставропольського країв, Чечні, Дагестану, Кабардино-Балкарії. Команда у нас чудова.

Торік «Донгаздобича», як володар Кубка Росії серед любительських команд, здобула право виступати в Кубку регіонів УЕФА. У цьому турнірі мають право виступати виключно аматори, в УЕФА жорстко слідкують, щоб гравець у жодному разі не виступав будь-коли за професійну команду.

Реклама

Після закінчення сезону на початку літа постало питання, де провести тренувальний збір. Було три варіанти: вдома в Приазов’ї Ростовської області, в Підмосков’ї чи Кисловодську. Олександр Беца, як начальник команди запропонував свій варіант: провести збори в Мукачеві і аргументував це тим, що місто над Латорицею знаходиться близько до Польщі, де в Кракові проводився груповий турнір Кубку регіонів, який і мав визначити фіналіста. По друге, тут схожі кліматичні умови і гарні футбольні поля. Зрештою, останнє слово було за президентом клубу Миколою Сардаком. І він прийняв пропозицію Олександра Беци. Подолали автобусом з Ростова до Мукачева понад 2 тисячі кілометрів. Розташувались в спорткомплексі «Харчовик» неподалік пивзаводу.

Як відзначили і тренери, і гравці, футбольних газонів такої якості, як на «Харчовику» в Ростовській області можна налічити два чи три. Від імені команди Олександр висловлює велику вдячність господарю Іллі Левко, який дбайливо доглядає за газоном. Відтак у команди залишилися найкращі враження про закарпатську кухню, якою їх тут частували, зокрема, бограч-гуляшем, якого кожен з’їв по дві-три тарілки. І побутові умови також були гарні. Ще довго потім згадували росіяни екскурсію по Мукачеву, в замок Паланок, а також форелеве господарство, де самі ловили царську рибу і відтак її футболістам і засмажили.

Реклама

Головним, зрозуміло, було тренування. У спаринг-партнери вибрали команди Пістрялова і Поляни, які виступають в обласному чемпіонаті. На пістрялівців ображаються, оскільки були дуже грубими на полі. Головний тренер «Донгаздобичі» Олександр Болдирєв заспокоював гравців: «Це добре, що гра була жорствою, в Польщі може і не таке бути, отож будьте готові». У пістрялівського «Метеора» виграли з рахунком 2:1, а в неодноразового чемпіона і володаря кубка області – свалявської «Поляни» – 3:1, відзначивши, що це дуже добротна команда.

На збори своєї команди приїхав у Мукачево і сам президент клубу Микола Сардак. Він також залишився дуже задоволеним умовами, створеними для команди, а вже у Польщі він зазначив, що тренувальні збори в Мукачеві зіграли велику роль в успішному виступі команди. Завітав він і в гості до олімпійського чемпіона Мельбурна Йосифа Беци, відбулася тривала зацікавлена розмова. І не тільки про футбол. До речі, Указом Президента Росії Йосифа Бецу нагороджено орденом «За благородство помыслов и дел». Сам Йосиф Йосифович мало не щодня приходив на тренування клубу, де його син є начальником команди.

Про свого президента Сардака Олександр Беца каже, що він такий, як в Україні Ахметов, відданий футболу, створив для свого клубу умови не гірші, ніж в професійних командах, завжди знаходить час поспілкуватись з гравцями, вислухати їх проблеми.

Реклама

А в Польщі першу гру з господарями поля зіграли внічию – 1:1. Відтак з однаковим рахунком 5:0 перемогли команди Білорусі та Фінляндії і стали переможцями турніру, забезпечивши собі місце в фіналі, який відбудеться у червні 2011 року. Зауважмо, що їх суперниками буде, зокрема, і чернігівська «Єдність», яка також потрапила до фіналу.

На завершення нашої розмови Олександр Беца ще раз наголосив, що Мукачево для його команди було фартовим і наступні тренувальні збори також проводитимуть на «Харчовику», адже, окрім іншого, це ще фінансово вигідніше, ніж в Росії, не кажучи вже про Турцію чи ще якусь європейську країну.

Микола Рішко

Джерело: Сайт Мукачівської міської ради

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно