Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Спорт
  • Товариський матч між командами Мукачева та польського Кракова з шахів приніс нічию

Товариський матч між командами Мукачева та польського Кракова з шахів приніс нічию

Товариський матч між командами Мукачева та польського Кракова з шахів приніс нічию
Місто Краків здавна відоме своїми шаховими традиціями, тому до матчу був викликаний неабиякий інтерес. Напруга відчувалась з перших ходів. Початок для нашої команди був дуже оптимістичним. Після...

Місто Краків здавна відоме своїми шаховими традиціями, тому до матчу був викликаний неабиякий інтерес. Напруга відчувалась з перших ходів. Початок для нашої команди був дуже оптимістичним. Після перших 20 ходів, результат був прогнозований. На інших дошках все було гаразд, хіба що на першій, де за нас грав Владислав Тіба проти міжнародного майстра Даріуша Мікрута, позиція викликала занепокоєння. Владик дуже агресивно розіграв дебют, обравши гостру гру (Гамбіт Еванса). Але польський майстер чітко відбив усі «наскоки» суперника і перейшов у контрнаступ.

ВІДЕО ДНЯ

В цей час до клубу завітали імениті гості : Руслан Пономарьов та Захар Єфіменко!

Якщо поява Захара в клубі є звичним явищем, то візит екс-чемпіона світу – це завжди подія. Тим паче, що обоє нещодавно стали олімпійськими чемпіонами у складі збірної команди України. Місцеві шахісти «засипали» гросмейстерів запитаннями про останні події у шаховому світі, про найближчі плани. Пономарьов за кілька днів стартуватиме у чемпіонаті Європи з швидких шахів та бліцу, який відбудеться у Варшаві, а Захар вже готується до одного з найпрестижніших шахових турнірів у голландському Вейк-ан-Зеє. Захар і Руслан розмовляли з усіма, як з рівними, незважаючи на свої високі звання і численні титули.

Реклама

Та повернемося до перебігу подій у матчі. На шахівницях відбулись деякі зміни. На першій дошці наш Владислав Тіба перейшов у захист і його позиція стала близькою до катастрофічної. Робер Орос продовжував чорним кольором маневрувати, не ризикуючи програти. Йому протистояв сильний шахіст Радослав Барскі. На четвертій дошці Михайло Беглий отримав перспективну позицію, вже дуже близьку до виграшу. На жіночій дошці Ольга Юшко грала проти майстра Фіде Марії Госціняк. Білі фігури Олі зайняли чудові позиції і тільки чекали сигналу про штурм. На юнацькій дошці все визначилось. Наш Сашко Решетар провів у ферзі пішака, за якого супернику довелось віддати туру. Далі партія перейшла в технічну стадію і ось – перший результат – 1:0 на нашу користь. В цей момент здавалось, що перемога в матчі майже гарантована. Михайлу Беглому залишилось реалізувати матеріальну перевагу, а на другій дошці те ж саме необхідно було зробити Аттілі Кріштофорі. Його матеріальна перевага була значною. Навіть виникала думка – а чому ж суперник досі не здається? Ольга Юшко тим часом перейшла у наступ і виграла пішака. Роберт Орос почав захищатись, але його позиція видавалась міцною і він повинен був витримати натиск суперника. І ось наступає кульмінація матчу. Завойовує очко Михайло Беглий – 2:0. Не витримує атаки суперника Владислав. Поразка – і рахунок у матчі стає 2:1. На третій дошці трапилась найбільша сенсація. В якийсь момент наш Аттіла втратив пильність і кількома неточними ходами дозволив супернику отримати контргру, а в завершальній стадії зробив грубу помилку і... програв. Рахунок у матчі змінився на 2:2. Та навіть за такого неприємного для нас перебігу подій, здавалось, що перемога буде за нами. Досить швидко і впевнено реалізувала перевагу Ольга Юшко. Рахунок 3:2 на нашу користь і залишилась одна партія Роберта Ороса. Нібито все було гаразд, але нестача часу на обдумування у нашого земляка призвела до помилки і він потрапив під матову атаку. Поразка - і рахунок у матчі зрівнявся – 3:3!

Результат матчу можна оцінити з різних сторін. Протягом матчу шальки терезів часто схилялись на нашу сторону, більше того, вони до останньої миті були на нашому боці. Важко сказати однозначно, що завадило нам перемогти. Може трішки фортуна відвернулась, може не вистачило класу гри, коли у критичні моменти необхідна максимальна концентрація. Та не це головне. Перемогу у цьому матчі отримали всі! Адже гра товариська і головним завданням цієї зустрічі була цікава і чесна боротьба.

Реклама

Задоволення отримали як учасники матчу, так і численні вболівальники та ті, хто спостерігав пряму трансляцію партій за допомогою інтернету. Крім цього в клубі була встановлена веб-камера і любителі шахів з усіх куточків мали змогу спостерігати не тільки за перебігом подій на шахівницях, а й за атмосферою матчу, поведінкою гравців, їх емоціями, напруженням.

Польська сторона висловила побажання проводити подібні матчі й надалі. Сподіваємось, що так воно і буде.

1. Tiba, Vladyslav      2050       0                              Mikrut, Dariusz IM,        2372   1

Реклама

2. Oros, Robert         2265        0                             Barski, Radoslaw          2278   1

3. Kristofori, Attila     2103        0                              Kyc, Jerzy                   1626    1

4. Beglyj, Mikhail      2025        1                              Guzik, Jan                   1623    0

5. Yushko, Olga       2119         1                             Gosciniak, Maria WFM, 2122   0

6. Reshetar, Alexander             1                              Szczurek, Krzysztof                0

Наталія Марухнич

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно