Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Гросмейстер з світовими ім’ям завітав у місто над Латорицею

Гросмейстер з світовими ім’ям завітав у місто над Латорицею
Минулого тижня в місто над Латорицею завітав один з кращих шахістів світу і Російської Федерації Сергій Рублєвський. Минулого вівторка перед його грою з мукачівськими шахістами ми поспілкувались з...

Минулого тижня в місто над Латорицею завітав один з кращих шахістів світу і Російської Федерації Сергій Рублєвський. Минулого вівторка перед його грою з мукачівськими шахістами ми поспілкувались з відомим майстром «гри мудреців». Сергій Рублєвський, міжнародний гросмейстер, заслужений майстер спорту Росії. Народився в місті Курган Російської Федерації. З 5 років займався грою в шахи. В 8 років отримав спортивний розряд. З 9-ти років виїжджав на змагання. З 14 років чемпіон області, а в 16 років вперше став чемпіоном РСФСР. Дворазовий чемпіон Росії. З 1994 року з невеликими перервами виступав за збірну Росії. 4-разовий олімпійський чемпіон у складі збірної Росії. Брав участь у грі претендентів на світову корону. Був кілька років секундантом чемпіона світу Василя Крамника.

ВІДЕО ДНЯ

– Добрий день пане Сергій, яку гру ви запропонуєте шанувальникам шахів сьогодні?

– Я даю сеанс одночасної гри. Позавчора я розіграв бліц-турнір з місцевими шахістами-любителями. Звичайно я там переміг усіх, але, думаю, мої суперники тут не були засмучені з цього приводу. Гросмейстери бувають у вашому місті, але не дуже часто. Мені приємно було зіграти в «бліц». Місцеві любителі шахів цікавляться моїми планами. Деяким з них відомі мої останні ігри і партії.

Реклама

– Це ви між змаганнями приїхали в наше місто?

– Ми якраз проводимо збори між змаганнями з вашим земляком Захаром Єфименко і водночас вирішили провести сеанс одночасної гри та зіграти бліц.

Реклама

– Де ви починали свою шахову кар'єру?

– В мене був тренер Камілов Віталій Петрович, з яким я з 9-ти років виїжджав на змагання в інші міста. З ним займався років до 14-ти і саме в цьому віці я був кращим в області. Далі я перейшов до всеросійської школи Пальченко Олександра Миколайовича. Далі навчався в школі Каспарова-Ботвинника. Навчання були періодичні. Тричі на рік гросмейстери проводили сесії для найперспективнішої молоді. Нас було зазвичай 12-14 таких молодих хлопців, серед яких можу пригадати Крамника, Широва, Свідлера, Акопяна. Сесія у Каспарова тривала близько десяти днів. Після розпаду Радянського Союзу школа занепала.

– Яка причина її занепаду?

Реклама

– Причина була перш за все в нестачі коштів. Раніше їх відправляли і командирували спорткомітети. І водночас помер Ботвинник, а це на самому початку його школи. В нього навчались Карпов і Каспаров. Школа функціонувала на ентузіазмі Ботвинника. Його вважають засновником радянської шахової школи. Він розробив метод аналізу і науковий підхід до шахів.

– Чи працюють зараз в Росії шахові школи?

– Зараз в Росії відновлюються деякі школи. Наприклад, школа Барєєва, але туди відчинені двері тільки для дітей рівня збірної Росії. Якщо ти не гросмейстер, то не зможеш потрапити в цю школу. Вона працює на базі Російської шахової федерації.

– Як ви пробивались до збірної Росії?

– Я з 1994 року деколи викликався до збірної. Спочатку в складі 2-го складу збірної здобув бронзу, а далі мене перевели до першої збірної, за яку відіграв чотири олімпіади.

– Як змінились шахи в останній час?

– Шахи зараз суттєво помолодшали. Я майстром спорту став в 16 років, а зараз в 14 стають гросмейстерами. Різко підвищуються вимоги до молодих талантів. Тренера зараз може замінити комп'ютер. Він один з кращих тренерів.

Реклама

– Чи були випадки перемог гросмейстерів від комп'ютера?

– Це залежить від комп'ютера. Ще недавно вигравав Крамник. І Каспаров свого часу вигравав. Але сучасний комп'ютер обігрує будь-якого шахіста. Причиною є те, що вони не роблять тактичних помилок.

– Які країни зараз домінують в шахах?

– Україна, Вірменія, Азербайджан і Росія привозять на олімпіади нових шахістів, які наступають на п'яти старшому поколінню. Але всі ці здобутки корінням сягають в радянську шахову школу.

– Які найближчі змагання на вас очікують?

– Найближчим часом маю допомогти у командній зустрічі збірної Росії проти китайців, які в останній час швидко прогресують в цьому виді спорту. Їх жінки вже зараз найсильніші, але й чоловіки суттєво додали.

– Що ви можете сказати про Закарпаття?

Реклама

– В Закарпатті ніколи не був. В Росії гір подібної формації я не бачив і природа тут особлива.

– Які плани на найближчі дні?

– Післязавтра я відвідаю шаховий фестиваль, який проведуть в стінах педколеджу Мукачівського держуніверситету. Мені буде приємно побувати на подібних шахових форумах.

Розмовляв Євген Свищо.

Джерело: Міська газета "Мукачівська Ратуша"

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно