Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • ГО «Закарпатський край» виступає за обговорення законопроекту «Про надання Закарпатській області спеціального економічного статусу»

ГО «Закарпатський край» виступає за обговорення законопроекту «Про надання Закарпатській області спеціального економічного статусу»

ГО «Закарпатський край» виступає за обговорення законопроекту «Про надання Закарпатській області спеціального економічного статусу»
ВІДЕО ДНЯ

За пропозицією громадської організації «Закарпатський край» під час телевізійної передачі у Мукачівській телекомпанії «М-Студіо» відбулося обговорення ініційованого цією організацією законопроекту «Про надання Закарпатській області спеціального економічного статусу». Зокрема, голова громадської організації «Закарпатський край» Василь Кузьо розповів, що члени їх організації разом з європейськими експертами розробили законопроект, який має сприяти виходу із економічної кризи, що охопила Закарпатську область. Він повністю відображає бажання членів громад підвищити свій вплив на економічні питання та розвиток бізнес-середовища у регіонах. Розробники вважають, що представникам всіх політичних сил треба відійти від конфронтації і зосередитися на розвитку економіки країни.

Учасник телепередачі, член-кореспондент Національної Академії аграрних наук України, доктор економічних наук, професор Михайло Лендєл привернув увагу до проблеми розширення економічних прав регіонів, яка повинна розглядатися виключно у науково-економічній площині. Він зазначив: ще у вересні 2005 року було прийнято Закон України «Про стимулювання розвитку регіонів», проте в ньому не було враховано специфіку прикордонних регіонів. Так, зокрема, Закарпатська область межує з чотирма країнами Євросоюзу – Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією. Область має значні потенційні можливості для співпраці з регіонами цих країн, але вони використовуються дуже малою мірою. Професор М. Лендєл вважає, що, ставлячи за мету розширення економічних прав області, треба добиватися врахування цих можливостей у законопроекті «Про надання Закарпатській області спеціального економічного статусу».

Реклама

На думку розробників цього законопроекту, дуже важливим є і питання виключно економічних взаємовідносин центру та регіонів. Експерт із питань розвитку Карпатського регіону Іван Устич під час свого виступу наголосив: матеріальні блага створюються на місцях, на базі наявних ресурсів. Але доходи, які тут одержують, замість служити людям, які їх створили, у більшості забираються Центром. У людей немає зацікавленості у результатах своєї праці, бо ж розмір їхніх заробітних плат, пенсій залежить від «дядька» у Києві, а не від них самих. Тобто, грошові потоки відходять, проте не завжди повертаються у регіон відповідними субсидіями, дотаціями, трансферами і т.п. Отже, потрібен конкретний договір про розмежування економічних повноважень між регіоном і центром. Наявність такого договору має передбачати майбутній Закон України «Про надання Закарпатській області спеціального економічного статусу».

Враховуючи, що економіка Закарпатської області фактично знаходиться у європейському економічному полі, Іван Устич пропонує на законодавчому рівні передбачити можливість поновити практику розробки комплексних програм із регіонами сусідніх країн Європейського Союзу щодо спільного розвитку промисловості, сільського господарстві, інфраструктури тощо. Зараз вони не діють, бо на все треба просити дозвіл у Києві. Цей експерт також переконаний, що Закарпатська область повинна мати транскордонну економіку, зорієнтовану на ринок з півмільярдним населенням ЄС, а законопроект «Про надання Закарпатській області спеціального економічного статусу» має сприяти цьому.

Реклама

Громадська організація «Закарпатський край» планує найближчим часом звернутися до Президента України з електронною петицією щодо законопроекту «Про надання Закарпатській області спеціального економічного статусу». Громадськість краю вірить у майбутнє своєї багато в чому унікальної, водночас перспективної області — перлини України.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно