Яку страву готували наші предки на Прощену неділю: що кладуть на стіл перед постом
17 березня — останній день Масниць. Також цього дня Прощена неділя. З цим днем здавна пов’язана одна цікава традиція.
Вже цього тижня, у період Масниць, українці відмовляються від вживання м’яса. В цей час переважно вживають страви, приготовані з молока та яєць.
ВІДЕО ДНЯМасниця закінчується Прощеною неділею. В цей день заведено просити прощення від рідних та самим прощати образи. А ще прощена неділя має одну традицію, коли наші предки ставили на стіл вареники. І не спроста саме їх, адже у рецептурі використовуються притаманні продукти для Сиропусного тижня — молоко, сир та яйця.
РекламаРецепт вареників із сиром
Інгредієнти:
- 500 грамів борошна,
- 300 мл води,
- 100 грамів вершкового масла,
- півтори чайної ложки солі,
- 500 грамів кисломолочного сиру,
- 2 яйця,
- 1 чайна ложка цукру,
- сметана для подачі.
Рецепт приготування:
- Готуємо тісто. Для цього борошно просійте у велику миску, де вам буде зручно замішувати. Додайте половину чайної ложки солі та перемішайте.
- Воду поставте на вогонь та розтопіть у ній 50 грамів масла. Далі цю рідину влийте цівкою у борошно та замісіть тісто. Якщо тісто буде прилипати до рук, то додайте ще трохи борошна.
- Як тісто буде готове, то накрийте його рушником і дайте «відпочити» 30-40 хв.
- За цей час зробіть начинку. Для цього у кисломолочний сир вбийте 2 яйця, влийте 50 грамів розтопленого масла, посоліть та додайте цукор. Гарно вимішайте. Загалом начинку можна зробити більш солоною, або більш солодкою — це на ваш смак.
- Далі стандартна процедура. Тісто розкатайте, виріжте кружечки, викладіть начинку та зліпіть вареники.
- Готові вареники викладіть на присипану мукою поверхню.
- Варити у підсоленій воді до готовності. Подавати зі сметаною.
Раніше видання публікувало рецепт лінивих вареників, які можна приготувати за 20 хвилин.