Народні традиції: що таке четвергова сіль, і як її приготувати
Четвергову сіль українці використовують як оберіг. Розповідаємо, що це таке і як її приготувати.
Особливу, чорну сіль готують один раз на рік — у четвер перед Великоднем, Чистий четвер. Згодом її заведено використовувати як оберіг.
ВІДЕО ДНЯУ народі вірять, що вона має цілющі властивості та допомагає при хворобах. Зокрема, її використовують при захворюваннях шкіри.
Як приготувати четвергову сіль
Старовинний рецепт чорної солі
- Берете грудку солі, загортаєте у ганчірку і кладете у піч.
- Коли ганчірка обгорить — сіль збираєте і зберігаєте до Великодня.
Важливо дотримуватися тиші під час приготування. Готова сіль має характерний чорний колір. Це пов’язано з тим, що вона пройшла низку хімічних реакцій.
РекламаЧетвергова сіль з хлібом та травами
Сучасні господині готують сіль з хлібом та травами: ріжуть хліб на шматочки, перемішують з водою, додають сіль та перетерті трави: м’яту, розмарин, мелісу та материнку. Суміш випікають у духовці, поки сіль не почорніє. Тоді охолоджують її, просіюють її та зберігають у мішечках.
Четвергова сіль з борошном
Також четвергову сіль можна приготувати з борошном на сковорідці. Для цього кілограм солі гріють у чавунній сковорідці на плиті, перемішуючи та читаючи молитву. Потім додають 10 столових ложок житнього борошна. Готову сіль охолоджують та розсипають по мішечках.
Як використовують четвергову сіль:
- дають подорожньому у дорогу — для щасливої дороги;
- розчиняють сіль у воді та вмитися нею — щоб зберегти вроду;
- додають у купіль при купанні новонародженого — дитина виросте сильною і здоровою;
- дають худобі при шлункових недугах;
- кладуть на хлібину і ставлять під образами.
Нагадаємо, раніше видання розповідало про головні прикмети на Вербну неділю 2024. Зокрема, про те, як погода цього дня впливає на врожай.