На Закарпатті печуть незвичний хліб з картоплею, який не черствіє 3-4 дні — рецепт

На телеканалі «Дім» вийшов сюжет, відзнятий на Закарпатті. В ньому показано рецепт незвичного хліба, в який додають варену картоплю. Вона придає йому особливого смаку та дозволяє довше зберігати свіжим.
Кулінарний експерт Чаба Бакош, уродженець закарпатського села Дерцен, у випуску проєкту «Рецепт справи» завітав до сусіднього села Гать. Саме тут його знайомий Бело, друг батька, відкрив невеликий придорожній ресторан, де кухнею опікується його сестра Ізіка.
ВІДЕО ДНЯФірмовою стравою закладу став домашній хліб, рецепт якого в родині передається з покоління в покоління.
РекламаЙого випікають у печі на дровах, що надає виробу особливого аромату та смаку. Секретом рецепта є додавання відвареної картоплі — саме вона допомагає хлібу довше залишатися свіжим.
- Інгредієнти для хліба:
- борошно — 2 кілограми
- дріжджі — 60 грамів
- сіль — 1 столова ложка,
- цукор — 1-2 чайні ложки,
- олія рослинна — 100 грамів,
- вода — 1300 мл
- 2 середні картоплини (відварені).
Рецепт приготування
- У теплій воді (100 мл) розвести дріжджі з цукром і залишити на 5-7 хвилин.
- Відварити картоплю, розтовкти та остудити.
- Просіяти борошно, додати сіль, поступово вливати воду та дріжджову суміш.
- Додати картоплю й олію, замісити тісто та залишити його підходити на 2 години в теплому місці.
- Перекласти тісто у форми, дати ще раз піднятися. За бажанням зробити надрізи й змастити верхівку олією.
- Розігріти піч до температури не нижче 450 °C, дочекатися утворення вугілля.
- Випікати близько 45 хвилин.
Через відсутність температурних індикаторів у дров’яних печах скоринка хліба може підгоріти. Її легко зчистити ножем або скребком.
У цьому хлібі головне — не зовнішній вигляд, а справжній смак, перевірений часом.

Раніше видання публікувало рецепт, як квасити капусту на зиму.