Які пісні страви готують на Святвечір: що має бути на столі

Фото: Depositphotos

На Святвечір українці готують 12 пісних страв. Це особливий день для кожного християнина, який сповнений давніх традицій.

За стіл сідають з появою першої зірки на небі. А до того, упродовж цілого дня, намагаються дотримуватись строгого посту.

У різних куточках України є певні відмінності, які 12 пісних страв кладуть на стіл. Але загалом вони всі подібні. Відрізняються хіба що рецептурою приготування.

Читайте також:
Різдво на Закарпатті: традиції Святвечора та гарні українські колядки

Пісні страви на Святвечір

  1. Кутя.
  2. Узвар.
  3. Грибна поливка.
  4. Голубці.
  5. Вареники (з картоплею або картоплею та грибами).
  6. Смажені гриби.
  7. Пампушки (у Закарпатській області готують фанки).
  8. Капуста тушкована з грибами.
  9. Квасоля.
  10. Риба.
  11. Оселедець.
  12. Хліб.

Головною стравою на Святвечір є кутя. Рецепт її приготування передається з покоління в покоління. Згідно з традицією, саме з неї починали трапезу та закінчували.

Найбільше відмінностей є у приготуванні першої страви. Десь готують грибну поливку, десь пісний борщ, а в деяких областях капусняк.

Раніше видання інформувало, що 31 грудня за новим календарем відзначатимуть 2 свята.