Які пісні страви готують на Святвечір: що має бути на столі
На Святвечір українці готують 12 пісних страв. Це особливий день для кожного християнина, який сповнений давніх традицій.
За стіл сідають з появою першої зірки на небі. А до того, упродовж цілого дня, намагаються дотримуватись строгого посту.
У різних куточках України є певні відмінності, які 12 пісних страв кладуть на стіл. Але загалом вони всі подібні. Відрізняються хіба що рецептурою приготування.
Пісні страви на Святвечір
- Кутя.
- Узвар.
- Грибна поливка.
- Голубці.
- Вареники (з картоплею або картоплею та грибами).
- Смажені гриби.
- Пампушки (у Закарпатській області готують фанки).
- Капуста тушкована з грибами.
- Квасоля.
- Риба.
- Оселедець.
- Хліб.
Головною стравою на Святвечір є кутя. Рецепт її приготування передається з покоління в покоління. Згідно з традицією, саме з неї починали трапезу та закінчували.
Найбільше відмінностей є у приготуванні першої страви. Десь готують грибну поливку, десь пісний борщ, а в деяких областях капусняк.
Раніше видання інформувало, що 31 грудня за новим календарем відзначатимуть 2 свята.