Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Пісні страви на Святвечір: рецепти 12 різдвяних страв

Пісні страви на Святвечір: рецепти 12 різдвяних страв
Розповідаємо, які пісні страви приготувати на Святвечір та Різдво. Рецепт 12 пісних страв – як готується кутя, голубці, вареники, узвар та інші наїдки.

Святвечір у сім’ях особливо шанують. Це час, коли за святковим столом збираються найрідніші люди. За усталеною традицією, готують 12 пісних страв.

ВІДЕО ДНЯ

Трапеза розпочинається після появи першої вечірньої зорі на небосхилі. Тому спізнюватися аж ніяк не можна. Що ж приготувати на Різдво? Українські господині від покоління до покоління передавали рецепти пісних страв до Святої вечері. І не варто втрачати ці традиції зараз. Тим більше, що приготування пісних різдвяних страв не вимагає багато часу, зусиль чи грошей.

Що потрібно для приготування страв на Святий вечір?

Зазвичай попередній етап підготовки до будь-якого свята передбачає підбір рецептів та продуктів, але не у випадку зі Святою вечерею перед Різдвом. Тут головне – підготуватися морально, приступити до дійства з чистими помислами та у стані душевної рівноваги. Тому варто заздалегідь навести лад не лише в оселі, але й у думках, залишивши позаду всі клопоти, образи, тривоги та інший накопичений за рік негатив.

Реклама

Читайте також:  Різдво на Закарпатті: гарні українські колядки та традиції Святвечора

Святвечір має проходити скромно, тільки з пісними стравами, оскільки він припадає на останній день Пилипівки – Різдвяного посту (6 січня).

Реклама

Страв господині готують аж 12 – за кількістю святих апостолів, тому і Свята вечеря називається Багатою.

Вживання алкоголю неприпустиме. Головна страва на Святвечір – кутя. Всі інші пісні страви господині можуть вибрати за уподобаннями своєї родини.

Кутя на Святвечір

Реклама
Пісні страви на Святвечір: рецепти 12 різдвяних страв – 01

Кутя на Святвечір: що символізує страва та як її готувати

Кутя – це традиційна ритуальна страва новорічно-різдвяного циклу. Її готують тричі: перед Різдвом (Багата кутя), перед Старим Новим роком (Щедра кутя) та напередодні Водохрещі (Голодна кутя). Ця страва символізує зв’язок з родиною та предками.

Наші пращури готували кутю на Святвечір з відбивної пшениці, яку товкли в ступі доти, поки від зерен не відходила оболонка. Вважалося добрим знаком, коли каша, залишена в печі в глиняному горщику, значно збільшувалася в об’ємі та піднімалася горбиком – на щедрий рік, добрий врожай, на здоров’я всієї родини.

Зараз приготувати добру основу для різдвяної куті можна легко і швидко. Для цього підійде цільнозернова пшенична крупа. Перед Різдвяними святами її можна навіть знайти спаковану в яскраві мішечки з написом «Для приготування куті». Крупу необхідно зварити, взявши 2 мірки води, 1 крупи, дрібку солі та ложку рослинної олії. Найпростіше — засипати всі продукти в чашу мультиварки і обрати підхожу програму. Тоді кутя неодмінно вийде пишною та смачною.

Різдвяна кутя називається Багатою недарма. Адже зерна – це символ достатку. Традиційно пісну страву приправляють медом (символ здоров’я) та маком (символ роду). За смаком також можна додати горіхи, родзинки, чорнослив, сушені яблука або фрукти та інші пісні смаколики. У різних регіонах України рецепти цієї святкової пісної страви можуть відрізнятися, але в будь-якому випадку її основою виступає зерно.

Готову страву ставили на покуті перед іконами. За традицією першу ложку куті після сходження зорі пропонували Морозу – щоб задобрити його, потім – худобі, щоб добре плодилася.

Кутею починали та закінчували вечерю у Святвечір. Залишали на ніч небагато куті та ложки – для померлих родичів.

Реклама

Взагалі з цією традиційною стравою до Святвечора пов’язано багато прикмет, ритуалів та обрядів. Немає потреби всіх їх дотримуватися. Але приготувати цю смачну різдвяну кутю разом з дітьми, зібратися всім та провести вечір у родинному колі — це чудово та незабутньо.

Узвар на Святий вечір

Пісні страви на Святвечір: рецепти 12 різдвяних страв – 02

Готуємо узвар до Святої вечері 

Узвар теж обов’язково має бути на столі у Святвечір. Це найпоширеніша солодка страва української кухні. Готують узвар до Різдва з різноманітних сухофруктів – яблук, груш, родзинок, вишень, чорносливу, кураги, журавлини, кизилу тощо. Для зменшення часу варіння страви та покращення її смаку сухофрукти заздалегідь замочують протягом 3 годин у холодній воді. Потім всю цю смакоту заварюють та залишають настоюватися.

Раніше узвар у керамічному посуді ставили на декілька годин у натоплену піч, а потім охолоджували в льосі. Сучасні ж господині можуть заварити узвар у термосі або ж у мультиварці. До пісної страви не додають цукру – узвар сам по собі солодкий завдяки фруктозі, яка міститься в сухофруктах. Якщо ж хтось ну вже зовсім ласунчик, то можна додати меду. І буває важко визначитися, що ж смачніше — сам напій чи ніжні розпарені сухофрукти. Узвар надзвичайно корисний. І чудово, якщо ним вдасться замінити відновлені з концентратів соки та газовану воду.

Що ще можна приготувати до столу на Святвечір: ідеї пісних страв

Якщо кутя та узвар – це обов’язкові різдвяні блюда, то всі інші пісні страви можна готувати за уподобаннями. Пропонуємо найпопулярніші з них.

Пісні голубці

Пісні голубці на Святвечір

Реклама
Пісні страви на Святвечір: рецепти 12 різдвяних страв – 03

Якщо ви не уявляєте голубців без фаршу, то ви просто не смакували пісних. А приготувати їх на Різдво можна аж кілька різновидів! Для початку треба відварити капустяне листя, зрізати жорсткі прожилки. Можна зробити простіше – покласти качан у мікрохвильову піч. Так приготуються всі листки швидко і одразу.

Найцікавіше – це начинка. Вона для пісних різдвяних голубців може бути будь-якою. Крупу беріть таку, яка смакує вам найкраще – пшоно, перловка, гречка, рис, ячмінна тощо. Але варити її до готовності не треба – вона потім дійде в процесі тушкування самих пісних голубців.

На олії підсмажують овочі. Традиційно – це цибуля та морква. І гриби! Не забудьте про них! Якщо не запаслися влітку білими, то підійдуть і шампіньйони з найближчого супермаркету. Їх треба також подрібнити, обсмажити та додати до відвареної крупи з овочами. Замість крупи можна взяти відварену або навіть сиру натерту картоплю — зустрічаються і такі рецепти.

Готові голубчики складають в глибоку посудину, заливають страву приготованим соусом (томатну пасту розвести водою, додати цукор, сіль, спеції, трохи борошна, добре перемішати) та ставлять у духовку. Ця різдвяна пісна страва виходить неймовірною!

Вареники

Пісні вареники на Святвечір

Пісні страви на Святвечір: рецепти 12 різдвяних страв – 04
Реклама

Вони мають обов’язково увійти до переліку 12 пісних страв на Різдво. Тісто, яке замісити дуже просто, є універсальним. Воно підійде для пісних вареників як із солодкою, так і з солоною начинкою. Тісто готують з борошна, води, солі, соди та невеликої кількості олії.

Для начинки беруть консервовані або заморожені вишні, смородину, полуниці, чорниці та інші ягоди, мак, фрукти. Відварені у воді пісні вареники поливають медом. Також як начинку до страви можна взяти гречку, тушковану або відварену квашену капусту, гриби з капустою або картоплею, картоплю зі смаженою цибулею. Вони смакують з пісною підливою зі смажених грибочків.

Борщ або капусняк

Борщ на Святий вечір

Пісні страви на Святвечір: рецепти 12 різдвяних страв – 05

На Святвечір готують такі перші пісні страви, як борщ, капусняк або суп. Смачний капусняк виходить, якщо до звареного з цибулі, моркви, селери, коріння петрушки додати квашену капусту, картоплю і пшоно. Пісний борщ краще смакуватиме, якщо до нього додати квасолю. Її можна відварити заздалегідь або використати банку консервованої. Неперевершений пісний борщ вдається і з сушеними білими грибами. Їх необхідно замочити у воді та нарізати соломкою. До борщу можна приготувати маленькі варенички з грибами – «вушка». Одна з найпопулярніших різдвяних страв Західної України – пісна грибна юшка.

Гриби

Страви на Святвечір – гриби

Пісні страви на Святвечір: рецепти 12 різдвяних страв – 06
Реклама

Раніше не було такого розмаїття продуктів взимку до Різдва, то ж кожна сім’я, особливо на Західній Україні, намагалася восени запастись грибами. Їх сушили, маринували, солили. Обов’язково тримали гриби до Святвечора. Перед подачею на стіл пісну страву заправляють цибулею та олією.

Зараз навіть свіжі гриби до Різдва – не проблема. Приготувати їх також можна будь-яким способом. Якщо це, наприклад, шампіньйони, то з них викручують ніжки, звільнені шапочки розкладають на деко, додають у кожну небагато олії, солять, перчать та запікають у духовці. Ніжки ж можна використати для приготування голубців, пісних різдвяних салатів тощо.

Пиріжки та пампушки

Пиріжки та пампушки на Святий вечір

Пісні страви на Святвечір: рецепти 12 різдвяних страв – 07

Ще один обов’язковий пункт у списку з 12 страв до Різдва. Їх цілком можливо приготувати пісними. Пиріжки смажать або випікають. Для початку треба приготувати пісне дріжджове тісто з води, борошна, невеликої кількості цукру, солі, олії. Дріжджі можна взяти звичайні пресовані або сухі.

Для солодкої пісної начинки використовують повидло, мак, свіжі фрукти або сухофрукти, для солоної — капусту, гриби, гречку з кропом, квасолю або горох зі смаженою на олії цибулею, варену картоплю. Якщо ви хочете випікати пісні пиріжки до Різдва, то викладіть їх на застелене пергаментом деко, дайте піднятися, а потім поставте в розігріту духовку. За декілька хвилин до готовності верх пиріжків можна змастити підсолодженою водою – так утвориться апетитна шкоринка. А ще виліплені пісні пиріжки можна смажити з обох боків у великій кількості розжареної олії.

Із такого ж тіста на Різдво можна приготувати і пісні пампушки. У багатьох регіонах вони обов’язково входять до переліку 12 пісних страв на Святвечір. Для цього формують невеликі круглі булочки, складають їх у змащену сковорідку по колу, дають добре піднятися та випікають у духовці. Готові гарячі пампушки змащують зверху часником, розтовченим з сіллю. Смакують з борщем неймовірно!

Реклама

Тушкована квасоля

Тушкована квасоля на Святвечір

Пісні страви на Святвечір: рецепти 12 різдвяних страв – 08

Квасоля та інші бобові – джерело рослинного білка, страви з них теж вживали в піст, коли тваринна їжа була під забороною. Це дуже поживна пісна страва, яка завжди була на столі на Святвечір.

Квасолю треба замочити на ніч, потім промити та відварити. Щоб прискорити процес приготування цієї пісної різдвяної страви до Святого вечора, періодично в каструлю з киплячою рідиною треба доливати холодну воду.

Окремо підсмажують цибулю та моркву, додають до них невелику кількість води, томатну пасту, сіль, трішки цукру, спеції. Цей соус ще тушкують 2–3 хвилини, а потім висипають до нього відціджену квасолю, перемішують, хвилин через 5 знімають з вогню. Квасоля виходить ніжною, з насиченим смаком.

Салати

Салати на Святвечір

Пісні страви на Святвечір: рецепти 12 різдвяних страв – 09
Реклама

Ними також можна урізноманітнити святкове меню на Різдво. Традиційно до Святої вечері готують вінегрет, червоний буряк з чорносливом, моркву з горіхами. Для вінегрету відварені картоплю, моркву, буряк нарізають кубиками, додають солоні огірки та дрібно порізану цибулю. Огірки можна замінити квашеною капустою. Заправляють пісну страву олією та оцтом.

Для бурякового різдвяного салату відварені коренеплоди натирають на тертці з великими отворами, замочений чорнослив нарізають соломкою, заправляють товченим часником та олією. Для морквяного – сиру моркву натирають на тертці, заправляють часником, волоськими горіхами, сухофруктами, олією.

За бажанням можна приготувати пісний майонез до Різдва. Для цього зливають рідину з консервованої квасолі або зеленого горошку в півлітрову банку, додають сіль, цукор, гірчицю за смаком, доливають олію до половини ємності, опускають на дно вінчик блендера та збивають масу, поступово піднімаючи вінчик. Виходить густий, смачний пісний майонез, з яким можна приготувати будь-які салати до Святої вечері на Різдво.

Тушкована капуста

Тушкована капуста

Пісні страви на Святвечір: рецепти 12 різдвяних страв – 10

Ще одна з традиційних 12 пісних страв до Святвечора, яку могли собі дозволити навіть не дуже заможні родини. Пісну капусту тушкують на сковороді або в каструлі з товстим дном. Спочатку підсмажують на олії цибулю з морквою, потім додають накришену капусту. Тушкують під закритою кришкою. Коли овочі майже готові, до них можна додати гриби, відварену квасолю, томатну пасту, спеції.

Картопляні пиріжки

Картопляні пиріжки на Святвечір

Реклама
Пісні страви на Святвечір: рецепти 12 різдвяних страв – 11

Це смачна і поживна пісна страва до Святої вечері. Відварену картоплю пропускають через м’ясорубку або добре розминають товкачиком. Додають жменю борошна, солять, добре вимішують. Трохи охолоджують, але маса має залишатися відчутно гарячою. Із картоплі формують пиріжки, а як пісну начинку можна використати тушковану капусту, подрібнені гриби, перекручені через м’ясорубку горох або квасолю з пасерованою цибулею. Смажать пісну страву з обох боків на добре розігрітій сковорідці.

Риба

Риба

Пісні страви на Святвечір: рецепти 12 різдвяних страв – 12

До Різдва її можна смажити, запікати, готувати заливне. Для приготування пісних страв на Святвечір бажано вибирати нежирні сорти риби. Для заливного рибу відварюють, відділяють від кісток, викладають у неглибоку широку тарілку. Можна додати порізану кружальцями моркву, зелень. Заливають процідженим бульйоном, дають застигнути. Люди, які дотримуються строгого посту, у переддень Різдва рибу не вживають.

Ми перерахували лише 12 із можливих пісних різдвяних страв. Але таких рецептів існує безліч. При чому, кожен регіон України має свої унікальні. Ви можете вибрати 12 страв на Святвечір за власним уподобанням. І готувати пісну їжу можна не тільки на Різдво. Пісні страви – надзвичайно корисні для здоров’я, адже вони легкі та поживні.

Тож свята наближаються. Готуймося славити народження Сина Божого, жити в мирі та злагоді!

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно