Як готувати бобальки: рецепт закарпатських пончиків від Клопотенка
Відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко поділився своїм рецептом приготування бобальок — страви, яку полюбляють готувати на Закарпатті.
Таку страву рідко де зустрінеш за межами областями. Закарпатські пончики зазвичай готують на Різдво, адже вони мають смак, подібний на кутю, але цей десерт підійде і на щодень.
Євген Клопотенко розповів рецепт бобальок, які як вважається, приносять багатство та родючість у наступному році.
Читайте також:
Інгредієнти для приготування пончиків:
- Борошно 400 г
- Вода: 220 мл
- Дріжджі пресовані: 10-15 г
- Цукор: 1 ст. л.
- Сіль: ½ ч. л.
- Вишні: до свого смаку
- Мед: 4 ст. л.
- Вода (тепла): 100 мл
- Мак мелений: 100 г
Рецепт бобальок від Клопотенка
- В миску викласти дріжджі та цукор. Налити теплу воду, додати борошно та сіль.
- Замісити тісто. Гарно вимішати.
- Накрити рушником та поставити в тепле місце на 50 хвилин.
- Тісто піднялося. Обім’яти його.
- З тіста сформувати невеликі кульки, вагою 15-20 г.
- Викласти кульки на пательню та посмажити в невеликій кількості олії.
- Готові бобальки викласти на сито та занурити в киплячу воду на 4-5 секунд. Викласти в ємність.
- Мак перетерти в макітрі з макогоном.
- Окремо змішати мед, воду та мелений мак. Вилити соус на бобальки та перемішати.
Також подаємо відеорецепт пончиків, які готує шеф-кухар.
Нагадаємо рецепт приготування традиційної української страви — галушок, яку готують з простих інгредієнтів.