Чорна смородина: яка користь та кому найперше потрібно її вживати
Чорна смородина входить у перелік найпопулярніших сезонних ягід. Яка користь смородини та кому радять її вживати для зміцнення імунітету.
Чорна смородина, безперечно, смачна ягода. Але найбільша її цінність саме у корисних властивостях. Це — справжня скарбниця вітамінів та мікроелементів, необхідних для здоров’я.
Користь смородини важко переоцінити, адже вона може допомогти при багатьох захворюваннях та покращити загальне самопочуття.
Мабуть, цей факт знають всі: ця ягода багата на вітамін C. Саме чорна смородина — один з лідерів за вмістом згаданого вітаміну, якого в ній у 5 разів більше, ніж у лимоні. Вітамін C необхідний для зміцнення імунної системи, боротьби з вірусними та бактеріальними інфекціями, а також для підтримки здоров’я шкіри, судин та кісток.
А ще ягода багата на антиоксиданти, які нейтралізують вільні радикали, що шкодять клітинам організму та прискорюють старіння. Завдяки цьому смородина допомагає у профілактиці серцево-судинних захворювань, раку та інших хронічних хвороб.
Беззаперечною є і користь для зору. Антоціани, що містяться в чорній смородині, покращують мікроциркуляцію крові в очах, знімають втому та напруження, а також допомагають у профілактиці захворювань очей.
Наостанок про ще одну приємність від вживання ягоди. Вітаміни групи B, які містяться в чорній смородині, необхідні для нормальної роботи нервової системи, покращують пам’ять та концентрацію уваги, а також підвищують працездатність.
Раніше видання розповідало про абрикоси та як зварити з них варення.