Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 312 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Поради
  • Як приготувати домашній квас та охолодитись у спеку: цікавий рецепт з лимоном

Як приготувати домашній квас та охолодитись у спеку: цікавий рецепт з лимоном

Домашній квас, особливо в таку спеку, саме те, що потрібно. Є один простий рецепт домашнього квасу, який завжди вдається.

Домашній квас — це не просто напій, а справжня традиція, що передається з покоління в покоління. Здавна наші предки готували його та смакували в період сінокосів та іншої роботи.

Щоб приготувати справжній домашній квас, знадобляться такі інгредієнти:

  • 500 г житнього хліба,
  • 4 л води,
  • 1 склянка цукру,
  • 10 г сухих дріжджів (або 50 г свіжих),
  • 2 столові ложки родзинок,
  • 1 лимон (для аромату, але можна і без нього).
Читайте також:
Послаблення спеки таки буде: названо три важливі дати

Рецепт, як приготувати домашній квас

  1. Спершу потрібно підсушити житній хліб. Наріжте його на невеликі кубики та підсушіть у духовці при температурі 180 градусів до золотистої скоринки. Це займе приблизно 15-20 хвилин. Хліб не повинен горіти, інакше смак квасу буде гірким.
  2. Далі викладіть підсушений хліб у велику скляну або емальовану посудину. Залийте його кип’яченою, але трохи охолодженою водою (приблизно 40-50 градусів). Додайте цукор і добре перемішайте, щоб він розчинився.
  3. Коли вода трохи охолоне, додайте дріжджі. Залиште суміш у теплому місці на 1-2 дні для ферментації. Як на поверхні з’являються бульбашки — це означає, що дріжджі почали працювати.
  4. Після того, як суміш настоїться, процідіть її через марлю або сито, щоб прибрати залишки хліба. Додайте родзинки для легкого фруктового аромату та трохи лимонного соку, якщо бажаєте додати нотки свіжості.
  5. Розлийте квас у чисті пляшки (бажано скляні), закрийте кришками та залиште у холодильнику ще на 1-2 дні для дозрівання.

Поради приготування домашнього квасу

  • Слідкуйте за температурою води. Вона не повинна бути занадто гарячою, адже це може вбити дріжджі. Оптимальна температура — це 40-50 градусів.
  • Якщо хочете більш інтенсивний смак, використовуйте свіжі дріжджі. Вони швидше активуються і нададуть напою більш насиченого смаку.

Такий домашній квас чудово освіжає в спекотний день та надає сил та енергії.

Раніше видання інформувало, як приготувати огірки по-фінськи на зиму.