Білі чи коричневі: які курячі яйця корисніші
На ринку чи в супермаркеті можна побачити два види курячих яєць — білі та коричневі. Розповідаємо, яка між ними різниця та чи є одні корисніші за інші.
Напевно, ви хоч раз в магазині вагались, які яйця обрати: білі чи коричневі? Здається, що коричневі можуть бути кориснішими, адже вони виглядають більш «натурально». Але чи так це насправді? Розберімося, чи є різниця між цими яйцями і які з них обрати.
Колір шкаралупи
Важливо зрозуміти, що колір шкаралупи не впливає на смакові якості. Це просто «косметична» різниця, подібно до того, як ми обираємо кольори автомобілів. Важливо, як ми готуємо яйця і з чим ми їх поєднуємо, а не те, якого вони кольору.
Білий або темніший колір може залежати від способу вигодовування птиці. Мабуть, ви помітили, що домашні яйця завжди темніші. От якраз це пов’язують з кормом.
Поживна цінність: є чи немає різниці?
Існує поширений міф, що коричневі яйця мають більше поживних речовин або навіть більше вітамінів. Проте, дослідження показують, що поживна цінність білих та коричневих яєць майже ідентична. Вміст білків, жирів та вітамінів, таких як A, D, E, B12, є однаковим незалежно від кольору шкаралупи. Якщо ви шукаєте користь для здоров’я, звертайте увагу на свіжість яєць та умови зберігання.
Ціна та екологічність
Ще одна відмінність між білими та коричневими яйцями — це їх ціна. Коричневі яйця, як правило, трохи дорожчі. Чому так? Кури, що несуть коричневі яйця, зазвичай більші та вимагають більше корму. Це підвищує вартість утримання.
Якщо підсумувати, то поживні властивості білих та коричневих курячих яєць однакові. Головне, щоб вони були свіжі.
Раніше ми розповідали, чим корисна варена кукурудза.