Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 313 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 400+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 000+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 000+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Поради
  • Як правильно варити рис — покрокова інструкція для ідеального результату

Як правильно варити рис — покрокова інструкція для ідеального результату

Інформація про те, скільки часу треба варити рис, чи потрібно його мити та які пропорції мають бути.

Рис — це популярна крупа, яка є майже на кожній кухні українця. З нього можна приготувати чимало страв — від плову до салату чи голубців. Проте багато хто варить рис неправильно, адже не знає, якими мають бути пропорції води та крупи тощо.

Щоб страва вийшла смачною, варто врахувати деякі важливі нюанси. Частою проблемою під час варіння рису є його злипання. Якщо хочете уникнути цього, то ця публікація стане у нагоді.

Читайте також:
Не у простій воді: у чому варити картоплю, щоб вона була смачнішою

Скільки часу треба варити рис та як

Перш ніж ставити рис варитися у каструлю, його треба ретельно промити. Відомо, що крупа містить крохмаль, який варто змити під водою. Для цього висипте рис у сито та 5–7 разів ретельно промийте його. Якщо ви хочете пришвидшити процес варіння, то можете замочити рис у холодній воді на 30–40 хвилин.

Пропорції для варіння рису мають бути 1:2, тобто на 1 склянку рису треба 2 склянки води. Проте це застаріле уявлення, оскільки все залежить від сорту цієї крупи. Залежно від цього, мають бути такі пропорції:

  • рис пропарений — 1:2,
  • довгозернистий — 1:1,5/2,
  • дикий рис — 1:3,
  • коричневий — 1:2,5/3,
  • круглозернистий — 1:2,5/3,
  • басматі — 1:1,5,
  • рис жасмин — 1:1,5/1,7.

При цьому процес та час варіння рису різні — все залежить від сорту. Так, 20 хвилин вариться довгозернистий або білий рис, коричневий — 30–40 хвилин, а дикий рис взагалі треба варити щонайменше 60 хвилин. Пропарений рис варто варити 30–40 хвилин.

Найкращим та найбільш контрольованим способом варіння рису вважається приготування у мультиварці, оскільки там стабільна температура та підходящий посуд. Також під час варіння у мультиварці можна відразу зробити плов чи заправити рис відповідно до побажань.

Раніше видання писало, що робити, щоб макарони не злипалися у воді.